COSTUL PE BURSELE STRĂINE, TOT MAI MIC De la câţiva euro, la câţiva cenţi

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2010

Costul tranzacţiilor transfrontaliere s-ar putea reduce şi cu 90% odată cu implementarea de către Depozitarul Central a platformei Target2 Securities care vizea-ză uniformizarea decontării la nivel european, a anunţat, ieri, Jean Michel Godeffroy, preşedintele Comitetului de Implementare a T2S din cadrul BCE. Acesta a fost prezent la ceremonia de semnare a documentelor pentru constituirea Grupului naţional de lucru pentru implementarea T2S în ţara noastră.

Banca Centrală Europeană intenţionează să lanseze sistemul Target2 Securities din 2014, după ce punerea lui în practică a suferit mai multe amânări. Până acum, circa 37 de depozitari centrali şi trei bănci şi-au anunţat intenţia să implementeze platforma T2S.

"În prezent, o tranzacţie transfrontalieră costă în jur de 2-3 euro, dar, odată cu punerea în practică a lui T2S, costurile s-ar putea reduce până la 15 eurocenţi/tranzacţie", a explicat reprezentantul BCE.

Acesta a subliniat, însă, că nimic nu este bătut în cuie în acest moment pentru că estimările iniţiale privind volumul tranzacţiilor transfrontaliere a fost dat peste cap de criză şi că noi calcule sunt necesare acum.

Volumul tranzacţiilor transfrontaliere a fost unul dintre indicatorii pe care BCE i-a luat în considerare atunci când a estimat costurile investiţiilor necesare pentru ca depozitarii centrali să implementeze platforma T2S.

"Avem mai multe scenarii privin lichiditatea tranzacţiilor transfrontaliere şi estimăm că vom anunţa suma necesară investiţiilor pentru implementarea sistemului Target2 Securities la începutul lunii septembrie. Înainte de izbucnirea crizei, volumul tranzacţiilor transfrontaliere creştea, în medie, cu 12% pe an, însă din 2008-2009 volumele s-au diminuat. Prin urmare, va trebui să facem noi estimări luând în considerare tranzacţiile transfrontaliere din prima parte a lui 2010, adică una dintre cele mai dificile perioade", a completat Jean Michel Godeffroy.

Deşi oficialii BCE se feresc să menţioneze costurile pe care depozitarii centrali vor fi nevoiţi să le suporte ca să pună în practică platforma T2S, cert este că ele vor fi suportate în primă fază de Banca Centrală Europeană. În şase ani de la implementarea sistemului, Depozitarul Central va trebui să returneze, însă, costurile suportate de BCE, din comisioanele pe care le va încasa.

"Probabil că beneficiile pentru depozitari nu se vor vedea imediat pentru că începând cu 2014 vor trebui să ne restituie investiţia şi să facă în acelaşi timp şi alte cheltuieli pentru armonizarea la nivel tehnic. Beneficiile se vor vedea mai târziu", a estimat, ieri, reprezentantul BCE.

Depozitarul Central din ţara noastră ar putea fi printre primele instituţii de acest fel care vor participa la testele ce vor fi făcute pentru T2S în cadrul unui program-pilot estimat să înceapă în 2013.

Adriana Tănăsoiu: Depozitarul va trebui să dezvolte un nou model de business

Dacă în prezent, serviciile de decontare a tranzacţiilor au o pondere de 40% în business-ul Depozitarului Central, alături de serviciile de registru (40%) şi alte servicii (20%), implementarea platformei T2S obligă Depozitarul să mărească ponderea serviciilor cu valoarea adăugată în detrimentul decontării, a spus, ieri, Adriana Tănăsoiu, directorul general al DC: "Odată cu trecerea la Target2 Securities, este clar că nu prea se mai pot face bani din decontare şi că va trebui să ne schimbăm modelul de business astfel încât partea de servicii cu valoarea adăugată (distribuirea de dividende etc) să crească la 40% din activitatea noastră".

Unul dintre principalele avantaje derivate din implementarea T2S este că intermediarii autohtoni vor putea avea acces atât la decontările naţionale, cât şi la cele internaţionale prin intermediul Depozitarului Central din ţara noastră, fără să mai fie nevoiţi să apeleze la depozitari străini.

"Brokerii şi băncile nu vor mai fi nevoiţi să mai aibă relaţii directe cu alţi depozitari, ci doar cu cel din România. Ne aşteptăm ca, în perioada după implementarea T2S, clienţii noştri să reanalizeze modul în care interacţionează cu depozitarii din celelalte ţări", a mai spus, ieri, Adriana Tănăsoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb