Costurile cu raportările la "Big Brother"-ul energetic european, încă necunoscute

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 august 2015

Costurile cu raportările la "Big Brother"-ul energetic european, încă necunoscute

Furnizorii de electricitate şi de gaze nu cunosc nici acum care sunt costurile cu raportările tranzacţiilor către reglementatorul european ACER, care a pus la punct un sistem de monitorizare şi control botezat REMIT. Prima fază a raportării REMIT va începe pe 7 octombrie 2015.

Despre REMIT s-a spus că este un fel de "Big Brother" european, menit să monitorizeze şi să controleze toate tranzacţiile cu energie şi gaze de pe teritoriul său, atât cele de pe bursele specializate, cât şi cele directe, pe termen lung, încheiate în urma unor negocieri.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Ţinta Uniunii Europene este crearea unei pieţe unice de energie. ACER spune, şi tind să cred că este adevărat, că realizarea pieţei unice poate crea diverse posibilităţi de fraude şi manipulare. Şi atunci s-a pus la punct acest sistem de monitorizare şi control. REMIT-ul este, practic, o sperietoare pentru operatori, iar amenzile pentru erorile de raportare sunt foarte mari. Deja marile grupuri energetice fac de ceva vreme teste de stres şi simulări, întrucât raportările ce trebuie făcute nu sunt deloc simple şi implică şi costuri suplimentare".

Domnia sa ne-a spus că furnizorii de energie şi gaze nu cunosc deocamdată care sunt costurile acestor raportări. Ei trebuie să pună la dispoziţia ACER date nu numai despre tranzacţiile încheiate, ci şi despre toate ofertele pe care le fac în piaţă şi care nu sunt câştigătoare. Cum acest lucru este extrem de complicat pentru traderi, ACER a decis ca operatorii burselor de energie să raporteze tot ce se tranzacţionează şi se ofertează pe pieţele centralizate. Astfel, furnizorilor le rămâne să transmită doar datele despre operaţiunile care se fac în afara burselor.

Ion Lungu a continuat: "În cazul particular al pieţei noastre de energie, unde tranzacţiile cu electricitate pe OPCOM sunt obligatorii pentru toată lumea, raportarea este mai simplă pentru traderi, pentru că o va face OPCOM, contra unui tarif care urmează să fie reglementat. Presupun că va fi un cost competitiv şi pentru noi. În Europa sunt operatori bursieri care au anunţat că raportarea REMIT va fi făcută, pentru început, gratis pentru participanţii la respectivele pieţe, pentru că nici ei nu cunosc costurile exacte".

Pe lângă tranzacţiile de pe OPCOM, furnizorii din ţara noastră trebuie să raporteze contractele cu consumatori finali care au capacitatea de consum mai mare de 600 GWh pe an. "Chiar dacă nu contractează energie cât au capacitatea maximă de consum, furnizorii trebuie să-şi chestioneze clienţii asupra acestui aspect".

Domnul Lungu susţine că ACER nu a cerut raportările tranzacţiilor intra-grup şi de pe Piaţa de Echilibrare. De asemenea nu se raportează tranzacţiile de către producătorii cu o capacitate mai mică de 10 MW.

UE vrea să analizeze interacţiunea dintre pieţele energetice cu cele financiare şi cu autorităţile de reglementare din acest sector, dar şi impactul noii legislaţii europene asupra REMIT (Regulamentul privind abuzul în piaţă, Regulamentul privind procesul de evaluare şi comparare a performanţelor).

REMIT introduce noi reguli de raportare a tuturor tranzacţiilor cu energie şi gaze, furnizorii de electricitate, de exemplu, având minim 60 de "câmpuri" de completat zilnic în modelul de raportare.Din toamnă, vor trebui raportate inclusiv ofertele pe care traderii le vor face pe diverse pieţe, pentru că ACER consideră că pot exista strategii de piaţă prin care pot fi blocate tranzacţiile competitorilor pe bursă.

Persoanele fizice şi juridice care efectuează tranzacţii cu produse energetice angro, care trebuie raportate ACER, au obligaţia să se înregistreze într-un registru naţional sau european al participanţilor la piaţa angro de energie, înainte să realizeze tranzacţiile. Participanţii la piaţă mai trebuie să raporteze detaliile contractelor angro de energie, atât în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică şi de gaze naturale, cât şi transportul respectivelor bunuri.

Supravegherea eficientă a pieţelor angro de energie necesită monitorizarea periodică a detaliilor contractelor, inclusiv ale ordinelor de tranzacţionare, precum şi a datelor privind capacitatea şi utilizarea instalaţiilor de producţie, înmagazinare, consum sau transport de energie electrică şi de gaze naturale, potrivit datelor furnizate recent de ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).

ACER a dezvoltat un sistem informaţional propriu (ARIS), care poate identifica manipulările de piaţă şi potenţialul de manipulare transfrontalieră, între pieţele de energie electrică şi de gaze şi, respectiv, între pieţele de mărfuri şi pieţele de instrumente derivate, având asociate politici şi standarde operaţionale şi de securitate bine stabilite, conform sursei citate. Totodată, autorităţile naţionale de reglementare cooperează la nivel regional între ele şi cu ACER în cadrul activităţii de monitorizare a pieţelor angro de energie.

Autorităţile naţionale de reglementare sunt responsabile de informarea autorităţii financiare competente din statul membru şi a ACER atunci când au motive întemeiate să suspecteze că, pe pieţele angro de energie, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care constituie un abuz de piaţă.

Operatorul bursei noastre de energie - OPCOM - a anunţat, la finele lunii iulie, că a fost înregistrat de ACER (reglementatorul pieţei europene) ca RRM (mecanism de raportare REMIT). Regulamentele REMIT vizează obligativitatea raportării tuturor tranzacţiilor la ACER, începând din această toamnă.

În scopul raportării datelor conform REMIT, în calitate de RRM, OPCOM susţine că a dezvoltat o soluţie destinată asigurării unui echilibru între obiectivul general de asigurare a eficienţei, eficacităţii, manipulării şi raportării în condiţii de securitate a datelor de tranzacţionare şi soluţia prin care nu se propun costuri nejustificate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb