Costurile de împrumut ale Finanţelor au urcat

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iulie 2012

Costurile de împrumut ale Finanţelor au urcat

Ministerul Finanţelor Publice a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani de 286,2 milioane lei, puţin peste jumătate din valoarea programată şi la un randament în creştere, de la 5,82% la 5,97% pe an, pe fondul tensiunilor politice care au acentuat aversiunea la risc a investitorilor.

Valoarea programată pentru licitaţia de joi a fost de 500 milioane lei, iar ofertele băncilor au cumulat 746,2 milioane lei, potrivit Mediafax.

Dealerii estimau că Ministerul Finanţelor trebuia să accepete un randament de 5,9% - 6% pe an pentru a atrage întreaga sumă vizată, având în vedere cotaţiile din piaţa secundară.

La precedenta licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţă la doi ani, Trezoreria a împrumutat aproape 466 milioane lei, cu un sfert mai puţin decât valoarea programată. Atunci, randamentul mediu pe an acceptat a fost de 5,82%.

Intensificarea tensiunilor politice dintre PDL şi USL şi propunerea de suspendare a preşedintelui şi-a pus deja amprenta asupra cursului de schimb, care în ultimele două zile a atins maxime istorice şi a ajuns joi la 4,4796 lei/euro.

Totodată, dobânzile pentru obligaţiunile României tranzacţionate pe piaţa secundară au crescut uşor.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în iulie 2,25 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sub valoarea programată pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei.

Deşi pentru luna iunie, Trezoreria a programat licitaţii de 3,5 miliarde lei, a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, în principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

În precedentele două licitaţii randamentele cerute au urcat mult, astfel că în 18 iunie Finanţele au respins toate ofertele, iar la ultima operaţiune din luna iunie au fost împrumutat doar un sfert din suma vizată.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Trendul s-a inversat începând cu luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 36,25 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb