Preţul aurului a trecut, săptămâna aceasta, pe piaţa americană, de 1.300 de dolari uncia, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală a SUA va încetini ritmul măsurilor de înăsprire a politicii monetare, care au generat deprecierea dolarului şi au alimentat plasamentele în metalul preţios.
Chiar dacă a mai pierdut teren în ultimele două zile, preţul metalului nu este departe de pragul menţionat. Ieri, la ora 10.12, la Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în luna iunie era de 1.283,40 dolari/uncie, cu 0,7% mai mică decât în ziua anterioară.
Luni, preţul metalului galben a urcat până la 1.303,82 dolari uncia, conform Bloomberg. Creşterea preţului aurului la peste 1.300 de dolari uncia a avut loc într-un moment în care numeroase pieţe din Asia şi Europa erau închise.
De la începutul anului curent, preţul aurului a urcat cu aproape 20%, atingând cel mai ridicat nivel din ianuarie 2015 până acum, în condiţiile în care indicele ce măsoară dinamica dolarului faţă de valutele majore a coborât cu circa 6 procente.
Investitorii privesc din nou către aur în 2016, după trei ani în care cotaţia metalului preţios a scăzut, în condiţiile în care banca centrală americană, Federal Reserve (Fed), a tot semnalat că pregăteşte o majorare a dobânzii pentru prima oară în ultimul deceniu. Fed a majorat dobânda cheie în decembrie anul trecut (+0,25 puncte procentuale, la 0,25-0,50%).
Daniel Hynes, strateg la "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd. este de părere că aşteptările privind politica viitoare a Fed, respectiv lipsa unei majorări a dobânzii în curând, susţine cererea de aur, din partea investitorilor, la un nivel ridicat.
La data de 2 mai, deţinerile de ETF-uri (exchange-traded funds) pe aur atingeau 1.780,7 tone - cel mai ridicat nivel din decembrie 2013 până în prezent, conform datelor Bloomberg. Aceste deţineri au sporit cu 22% de la începutul anului.
Conform analiştilor "BNP Paribas" SA, preţul aurului va urca la 1.400 de dolari uncia anul acesta, iar "ABN Amro Group" NV preconizează o cotaţie de 1.370 dolari/uncie.