Cotaţia petrolului urcă din cauza tensiunilor privind Iranul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2011

Cotaţia petrolului urcă din cauza tensiunilor privind Iranul

Preţul petrolului brut a înregis-trat, în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie, primul câştig din ultimele trei săptămâni, pe fondul temerilor legate de intensificarea tensiunilor dintre Iran şi Occident, care ameninţă exporturile acestui stat din cadrul OPEC.

Cotaţia petrolului cu livrare în ianuarie a urcat cu 76 de cenţi (0,8%) vineri, la 100,96 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, cel mai ridicat nivel de închidere din 16 noiembrie până în prezent. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului a crescut cu 4,3%, iar de la începutul anului - cu 10%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului de tip Brent cu livrare în ianuarie a câştigat 95 de cenţi (0,9%) vineri, ajungând la 109,94 dolari barilul.

Amintim că, recent, Senatul american a adoptat un act normativ care îi va permite preşedintelui SUA să le interzică, de la 1 iulie, instituţiilor financiare străine care derulează operaţiuni cu banca centrală a Iranului (pentru plata achiziţiilor petroliere) să aibă conturi bancare corespondente în SUA. Dacă aceste sancţiuni vor fi aplicate, atunci companiile străine vor întâmpina dificultăţi în plata importurilor petroliere din Iran. Preşedintele Barack Obama, care trebuie să promulge legea, se opune acestei reglementări.

Iranul a extras 3,56 milioane de barili de petrol pe zi luna trecută, potrivit datelor Bloomberg, fiind al doilea producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Pe locul întâi se află Arabia Saudită, cu 9,55 milioane de barili pe zi.

Vineri, în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange, au fost derulate tranzacţii cu 425.387 contracte pe petrol, faţă de 544.164 de contracte în ziua anterioară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb