Cotaţia "Petrom", insensibilă la intenţia statului de a mai vinde acţiuni

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 28 mai 2010

Cotaţia "Petrom", insensibilă la intenţia statului de a mai vinde acţiuni

Deşi au fost cele mai tranzacţionate acţiuni din şedinţa bursieră de ieri înregistrând cel mai mare volum din piaţă, acţiunile "Petrom" s-au apreciat cu doar 3,15%, la 0,295 lei/acţiune, fără ca ştirea privind intenţia statului de a vinde 12% din participaţia deţinută la companie să fi făcut valuri pe Bursă.

"Acţiunile Petrom s-au apreciat cu aproape 15% faţă de minimele de acum două zile. Trebuie să avem în vedere că, în mod obişnuit, titlurile SNP tind să nu aibă o volatilitate atât de mare precum alte acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti", a subliniat Andrei Petrescu, manager de portofoliu la "Prime Transaction".

Ministerul Economiei a publicat, marţi, un proiect de hotărâre de Guvern în care anunţă că intenţionează să vândă 11,84% din acţiunile SNP prin Bursă, statul deţinând în prezent 20% din capitalul "Petrom".

"Anunţul reprezintă o ştire pozitivă pentru Bursă pentru că poate să atragă fluxuri de capital importante la BVB. Investitorii sunt, însă, precauţi cu privire la acest anunţ şi aşteaptă informaţii suplimentare privind intenţia statului şi posibilitatea ei de realizare", a mai spus Andrei Petrescu, adăugând: "Estimez că titlurile SNP o să intre pe un palier de volatilitate mai mic până când statul va veni cu informaţii concrete".

În total, au fost schimbate, ieri, 10,66 milioane de acţiuni SNP, la preţuri cuprinse între 0,29 de lei şi 0,3 lei/acţiune.

"Volumul tranzacţionat ieri este obişnuit pentru zilele bune ale Bursei", este de părere Marian Lupu, de la "Estinvest", adăugând: "În mod normal, faptul că statul a anunţat că vrea să mai vândă din acţiunile Petrom ar fi determinat presiune la vânzare în piaţă, pentru că există posibilitatea creşterii numărului de acţiuni. Faptul că piaţa nu prea a reacţionat la ştire poate fi pus şi pe seama unor intenţii similare ale statului, care nu s-au concretizat nici până acum, precum vânzarea de acţiuni către salariaţii Petrom".

"Petrom" are o capitalizare bursieră de 16,8 miliarde lei, potrivit preţului de 0,295 lei/acţiune înregis-trat în şedinţa de ieri. Compania aus-triacă OMV controlează 51% din societate, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20%.

"Sunt de părere că anunţul statului nu a avut vreun impact pe Bursă pentru că investitorii aşteaptă ceva bătut în cuie. Anunţuri privind intenţii ale statului au tot fost, însă foarte puţine s-au şi concretizat", consideră Marius Şoimoşan, de la "Romcapital".

Ministerul Economiei avertizează OMV să se consulte în privinţa majorării de capital

Tudor Şerban, secretarul de stat în Ministerul Economiei, a spus, ieri, că statul român poate să se opună majorării de capital pe care conducerea OMV intenţionează să o deruleze în decurs de un an.

"Îi sfătuiesc pe cei de la Petrom să ne consulte, pentru că sunt unele prevederi în contractul de privatizare care ne permit să ne opunem", a afirmat, ieri, Tudor Şerban.

Declaraţia secretarului de stat vine după ce, săptămâna trecută, directorul general al "Petrom", Mariana Gheorghe, a precizat că societatea va face o majorare de capital, indiferent dacă statul român va participa sau nu.

Acţionarii "OMV-Petrom" (simbol SNP) au decis, în Adunarea Generală de la finele lunii aprilie, să amâne pentru o AGA viitoare decizia de majorare a capitalului social prin încorporarea valorii unor terenuri deţinute de stat şi prin aporturi în numerar ale deţinătorilor de drepturi de preferinţă.

Decizia vine în contextul în care Ministerul Economiei, care controlează 20% din companie, a solicitat amânarea discutării unei operaţiuni de majorare a capitalui social al companiei cu până la 201,8 milioane lei, cu aproape două săptămâni înainte de Adunarea Generală.

Propunerea iniţială viza majorarea capitalului social cu maxim 201,8 milioane lei, prin încorporarea unor terenuri în favoarea statului , în valoare de 41,6 milioane lei, şi prin aporturi în numerar din partea celorlalţi acţionari.

Acţionarii companiei au decis, în schimb, să delege către Directoratul "Petrom", pentru o perioadă de un an, competenţele pentru realizarea unei majorări de capital cu până la 2,8 miliarde lei. Reprezentanţii companiei au menţionat că majorarea capitalului este necesară pentru ca societatea să facă rost de bani pentru investiţiile programate, de până la 1,5 miliarde euro pe an, pentru următorii cinci ani.

Videanu: Banii din vânzarea de acţiuni Petrom vor merge la buget şi pentru majorarea capitalului

Banii obţinuţi prin vânzarea pe Bursă a unei participaţii de aproape 12% deţinută de Ministerului Economiei la OMV Petrom (SNP) vor fi folosiţi parţial la majorarea de capital a companiei şi pentru alimentarea bugetului statului, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu. Domnia sa a declarat, ieri, citat de Mediafax: "OMV va face o majorare de capital la Petrom indiferent dacă Ministerul Economiei îşi va exprima opţiunea de a participa sau nu. Nu suntem în situaţia în care să avem 120 milioane euro să ne exercităm dreptul la majorarea de capital. Pe cale de consecinţă, decât să-mi reducă procentul prin majorare de capital - atunci chiar aş fi supus dezbaterii opiniei publice ca o eroare -, preferăm să vindem un procent şi din suma primită să participăm la majorarea de capital şi să aducem o sumă consistentă în bugetul statului".

Ministrul Videanu a menţionat că operaţiunea va duce la dezvoltarea bursei, prin creşterea lichidităţii şi a interesului investitorilor. El a a dat ca exemplu Polonia, care a decis în 2009 să consolideze bursa prin vânzarea de participaţii minoritare la societăţile naţionale, astfel încât a reuşit să înregistreze în continuare creştere economică, în pofida crizei financiare globale. (F.A.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb