Preţul ţiţeiului Brent, tranzacţionat pe piaţa londoneză, se îndreaptă spre pragul de 100 de dolari/baril, ceea ce face tot mai mare diferenţa dintre acesta şi cotaţia ţiţeiului tranzacţionat pe piaţa americană, unde stocurile de profil se află la un nivel care depăşeşte media acestei perioade.
Cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a crescut cu 54 de cenţi (0,6%), la 98,66 dolari barilul la ICE Futures Europe din Londra, iar în jurul orei 13:45 era de 98,19 dolari/baril. Miercuri, preţul a urcat până la 98,85 dolari barilul - cel mai ridicat de după 1 octombrie 2008.
Preţul ţiţeiului Brent depăşeşte 98 de dolari/baril în condiţiile în care vremea rece din Europa şi SUA a alimentat cererea de păcură. Analiştii cred că preţul va ajunge la 100 de dolari pe baril până la mijlocul săptămânii viitoare.
La New York Mercantile Exchange, la ora 09:45, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a scăzut cu 29 de cenţi, la 91,57 dolari/baril. Declinul a fost determinat de faptul că Departamentul Muncii a anunţat creşterea peste aşteptări a solicitărilor iniţiale de ajutor de şomaj în prima săptămâ-nă din anul curent. În plus, miercuri, Departamentul Energiei a anunţat creşterea stocurilor de produse petroliere. Stocurile de benzină au sporit cu 5,08 milioane de barili în săptămâna încheiată în 7 ianuarie, la 223,2 milioane de barili, aceasta fiind cea mai mare creştere de după septembrie 2009. Analiştii anticipau creşterea stocurilor cu numai 2,1 milioane de barili.
Stocurile de combustibili distilaţi, care includ păcura şi motorina, au crescut cu 2,65 milioane de barili, la 164,8 milioane, în timp ce analiştii estimau un plus de numai un milion de barili.
În schimb, stocurile de petrol brut s-au diminuat cu 2,15 milioane de barili, la 333,1 milioane de barili.