Cotaţiile de la BVB îşi continuă deprecierea

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2018

Simion Tihon

Simion Tihon

Simion Tihon, Prime Transaction: "Nu rămâne decât să sperăm că nu vom avea parte de această ordonanţa sau, cel puţin, că nu va fi dată în forma actuală"

Cotaţiile acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au continuat scăderile şi în şedinţa de ieri, principalul indice al pieţei, BET, afişând, cu puţin timp înainte de încheierea zilei de tranzacţionare, o scădere de 1,91%, în timp ce indicele sectorului financiar BET-FI a coborât cu 0,73%.

Totuşi, cea mai mare depreciere a apărut în cazul indicelui sectorului energetic şi al utilităţilor, BET­-NG, care a scăzut cu 2,45% şi în condiţiile în care ieri a fost data ex-dividend pentru acţiunile Romgaz (SNG).

A fost o continuare a prăbuşirii de miercuri a pieţei, când cotaţiile acţiunilor listate la BVB au fost lovite de declaraţiile Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind introducerea unei taxe pe "lăcomia băncilor" în funcţie de nivelul Robor, plafonarea preţului la gazele naturale sau aplicarea unei taxe pe cifra de afaceri a companiilor din energie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Practic, de la începutul anului şi până în prezent, indicele BET a scăzut cu 5,43%, faţă de o creştere de 11,7% în primele unsprezece luni din 2018, cea mai ridicată din rândul pieţelor de capital din Uniunea Europeană (UE) în funcţie de evoluţia indicilor principali, potrivit unui comunicat al BVB.

Legat de evoluţia de ieri a bursei de la Bucureşti, Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction, ne-a spus: "Astăzi (n.r. ieri în jurul orei 16:00) piaţa pare anesteziată după scăderile de ieri (n.r. alaltăieri). Teama apariţiei de noi corecţii, în condiţiile în care se va aproba ordonanţa în forma pe care o ştim acum pune în continuare presiune pe piaţă. Din acest motiv a şi apărut un moment când preţurile au început să scadă. Şocul de ieri a paralizat practic investitorii şi a creat neîncredere şi teamă că lucrurile se vor duce într-o direcţie negativă. În cazul aprobării măsurilor anunţate, în forma iniţială, lucrurile nu au cum să stea bine pe piaţa de capital".

Conform brokerului, în cazul implementării ordonanţei, profiturile celor mai mari companii listate ar fi afectate în mod semnificativ, iar dividendele ar urma să fie în mod sigur mai mici.

"Dacă mai avem câteva şedinţe precum cea de ieri (n.r. alaltăieri), dividendele redevin atractive în contextul unor scăderi ample ale preţurilor acţiunilor", a spus Simion Tihon care a adăugat: "Desfiinţarea Pilonului II ar avea la rândul său, în mod indirect, un efect nefast pentru piaţă, ce se va resimţi pe termen lung. Ca atare, nu rămâne decât să sperăm că nu vom avea parte de această ordonanţă sau, cel puţin, că nu va fi dată în forma actuală".

Un investitor cu o mare experienţă în piaţa de capital, care a ţinut să îşi păstreze anonimatul ne-a transmis că, în opinia sa, prin impozitarea cifrei de afaceri a companiilor din sectorul energetic, statul a găsit o metodă prin care să nu mai împartă banii cu micii acţionari, mai ales în codiţiile în care până acum a stors aceste societăţi de bani şi, foarte probabil, profiturile vor începe să scadă.

"Apoi, este problema legată de Pilonul II. Dacă oamenii vor începe să îşi retragă banii din fonduri, şi mulţi aşa vor face, se va pune mare presiune pe cotaţiile din piaţă pentru că fondurile, care investesc preponderent în titluri de stat şi o parte în acţiuni, vor începe să vândă.

Mai sunt şi oamenii care investesc pe termen mediu şi lung şi care vedeau în bursă o sursă de venit suplimentară, inclusiv la pensie. Aceştia şi-au făcut nişte analize, credeau în anumite companii etc. Acum toate s-au stricat", a completat acesta.

Potrivit domniei sale, dacă se implementează măsurile propuse în OUG, cotaţiile de la BVB vor scădea în continuare.

Marţi seară, Eugen Teodorovic a declarat: "În zona bancară vom introduce o aşa-zisă «taxă pe lăcomie». Băncile preferă să cumpere titluri de stat, să-şi plaseze banii într-un mod sigur, în loc să finanţeze economia. Profiturile sunt printre cele mai mari la nivel european. Voi crede că băncile sunt parteneri loiali, atunci când ambii parteneri vor câştiga, adică şi cel care primeşte finanţarea. Sunt diferenţe foarte mari între dobânzile la credite şi cele la depozite".

Taxa pe activele băncilor, denumită "taxa pe lăcomie", se aplică în situaţia în care ratele Robor la 3 şi 6 luni depăşesc nivelul de 1,5%, acesta fiind pragul minim. Dacă Robor depăşeşte 1,5%, taxa pe activele băncilor va fi de 0,2%. Dacă Robor este cuprins între 1,51-1,71%, taxa creşte la 0,4%, ş.a.m.d.

Eugen Teodorovici a mai spus că astfel de măsuri sunt efectele "unui tratament incorect pe diverse zone, un comportament incorect faţă de economia acestei ţări".

Teodorovici a adăugat: "Impactul acestei măsuri poate să se ridice la circa 3 miliarde de lei, sau poate să fie zero, în cazul în care băncile decid ca Robor să fie mai mic de 1,5%".

De asemenea, Teodorovici a mai anunţat plafonarea preţului la gaze naturale pentru o perioadă de trei ani, începând cu 1 ianuarie 2019, la 68 de lei MWh.

Totodată, guvernul are în vedere o taxă de 3% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din sectorul energetic, care va intra în conturile ANRE.

De asemenea, pentru a "determina companiile să facă investiţii", societăţile de stat vor trebui să vireze în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investiţiile care au rămas nerealizate.

Totodată, Teodorovici a mai anunţat scăderea comisionului de administrare pentru Pilonul II de pensii la 1% de la 2,5%, iar al doilea comision, lunar, de 0,05% din active se modifică în funcţie de performanţa fondului respectiv.

Ministrul finanţelor a mai spus că fondurile de pensii vor putea investi în zona parteneriatelor public-privat şi că o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii după minimum cinci ani de cotizaţie, pe baza unei cereri, iar în momentul în care se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele cuvenite se transferă cu un comision de retragere de 2% din aceste active.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. daca aplica ordonanta si aduna bani la buget pentru salarii si pensii vor continua sa alimenteze consumul, care va umfla profiturile inclusiv ale bancilor si e posibila recuperarea pagubelor

    1. deprecierea a fost cauzata de tranzactionarea actiunlor Erste de catre Blackrock pentru a reda senztia unei bulversari cauzate de ordonanta. E adevarat ca nici Erste nu a publicat imediat dupa tranzactionare aceasta informatie ci si a lasat 2 zile timp, intervalul maxim conform articolului 135 Börsengesetz. Aceasta strategie a fost folosita in 2015 chiar de Blackrock si pentru care a trebuit sa plateasca o amenda de 3 milioane de euro. Caderea de 10 procente a bancii se datoreaza deficientelor in raportarea financiara

      Vor alimenta consumul, pensionarii vor manca pe saturate/se vor declara multumiti si "uniti in cuget si (ne) simtire" vor vota tot PSD.

      Vor alimenta consumul, pensionarii vor manca pe saturate/se vor curata rapid de la colesterol si alte boli asociate exceselor alimentare, PSD o sa piarda alegerile, dar o sa vina alti "patrioti" care vor face fix aceleasi lucruri, asa cum se tot intampla de aproape 30 de ani.

    Cum au actionat miercuri pe bursa,e specific asasinilor economici.

    1. Ca în confesiuni?

      citeste comunicatul BVB la Erste de miercuri pentru achiztiile de derivate ale Blackrock de luni si vanzarile de actiuni de luni. Astfel miercuri Blackrock castiga o data din vanzarea de luni a actiunil

      Oror si inca o data miercuri prin derivate. Toata ideea cu taxa pe lacomie si legatura dezastroasa cu scaderea actiunnilor e un show mediatic de genul am vazut si romani pacaliti cu baubaul 

    DE CE ROBOR LA 3 LUNI A INCEPUT SA SALTE VOIOS DE LA 0.7% PANA LA 3.57% DUPA CE ISARESCU A FOST CHEMAT LA CONSULTARI IN COMISIILE PARLAMENTARE ANUL TRECUT ?

    ACEASTA TAXE PE ACTIVE BANCARE CORELATA CU MEDIA ROBOR 3M/6M DUCE LA DECUPLAREA MECANISMULUI DE CONTROL AL JEGULUI ISARESCU SI AL SOBOLOANILOR DIN JURUL LUI DE BANCILE COMERCIALE SI DE EVOLUTIA PER ANSAMBLU A ECONOMIEI ROMANESTI!  

    SA FIE BAGATA TAXA PE LACOMIE EXACT IN ACEASTA FORMA! E UN DAT NECESAR! AUSTRIA O PRACTICA DEJA DIN 2012 INTR-O FORMA MAI PRMITIVA DECAT VERSIUNEA ROMANEASCA!

    Cam repede s.au derulat toate,nici nu a aparut bine anuntul lui Orlando si au aparut ordine mari la vanzare special TLV si BRD.. Parca taxa asta s.a dat si in Ungaria in urma cu cativa ani si nu a plecat nici o banca din tara,dimpotriva..

    1. Pe o stands neagra, intr-un vechi castel.... Traduce in engleza si ai persoana

      E foarte mare nivelul taxei in Ro, se fura de la investitori/actionari pentru a se da in continuare pensiile speciale ale conducatorilor poporului de gaste analfabete financiar.

      au plecat banci si din ungaria si din polonia, iar taxa acolo a fost mult mai mica si nu s-a aplicat la toate activele bancare ci doar la o parte; de exemplu in ungaria a fost 0.5% doar pentru un an si apoi a scazut si s-a aplicat doar la o parte din active, iar in celelalte tari taxa a fost de sub 0.1%, aplicata tot la o parte din active nu la total. deci ce a facut psd este toxic, a lovit in milioane de romani cotizanti la pilonul 2 de pensii si la milioane de actionari ai sif-urilor care au actiuni la tlv si brd, ca sa isi plateasca pensii speciale si sinecuri

    Bine ca în panica asta mai scrie cineva de data ex dividend.

    Alors qu’il se plonge pendant des heures dans le sujet chaque jour, il développe une passion pour l’histoire monétaire. Il investit alors toute la richesse familiale dans l’or et l’argent, ayant compris qu’il s’agit du seul support qui permet de se protéger de l’inflation, des cycles économiques et des défaillances structurelles inéluctables que notre système monétaire actuel vont entraîner. 

    Mike Maloney, en plus de disposer d’une riche culture économique et de ne pas faire partie du système, a le grand mérite d’être un excellent pédagogue. Sa dernière vidéo, intitulée « la plus grosse arnaque de l’histoire de l’humanité », explique de façon la plus simple possible comment une poignée de privilégiés s’accapare toute la richesse grâce au système monétaire mis en place, totalement contrôlée par le secteur bancaire. 

    Une vidéo à regarder et à comprendre absolument pour quiconque veut réellement comprendre ce qui est vraiment « la plus grosse arnaque de l’histoire de l’humanité », une arnaque qui dépasse les clivages gauche-droite, la question de la démocratie et de la liberté. Il s’agit purement et simplement de la source même de la grande majorité de nos problèmes, qui est occultée en déviant l’attention de la population sur la religion, le racisme et le nationalisme, censés être à la base de tous les maux de la planète, alors qu’ils ne sont que des diversions.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb