"Cotnari" şi-a crescut cifra de afaceri

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 20 august 2012

Compania a realizat, în acest an, investiţii de 2,5 milioane de euro

Compania Cotnari a continuat investiţiile şi în acest an, în ciuda unui an mai dificil din cauza îngheţului şi a secetei. Totalul investiţiilor în vie şi combinatul de vinificaţie în anul 2012 se ridică la 2,5 milioane de euro.

Astfel, cheltuielile de întreţinere a celor 400 de hectare plantate cu viţă de vie care nu au intrat pe rod, instalarea sistemului de susţinere (spalieri, sârmă, tutori) la via de anul 1 şi achiziţionarea de utilaje specifice, constând în maşini de stropit şi remorci, au ridicat investiţiile în acest sector la 2 milioane de euro. De asemenea au fost mărite capacităţile de depozitare în combinatul de vinificaţie , investiţie cifrată la 500.000 euro.

În prezent cu o suprafaţă de 1350 de hectare de vie pe rod, oficialii companiei estimează o producţie de aproximativ 10 milioane de kilograme de struguri şi 7 milioane de litri de vin, cu 16% mai mică decât cea de anul trecut.

Scăderea producţiei a fost influenţată de îngheţul din iarnă (aproximativ 10%) şi de seceta din vară (aproximativ 6%).

Ca urmare, compania va fi nevoită să opereze o scumpire a produselor cu procente cuprinse între 4% şi 25%, diferenţiate pe fiecare gamă de produse.

La Cotnari culesul va începe în prima decadă a lunii septembrie, prelungindu-se pe durata întregii luni, cu aproximativ 1000 de culegători.

Reprezentanţii Cotnari spun că un mare plus al acestui an este creşterea cifrei de afaceri cu 4%: "În ciuda faptului că piaţa vinului este în stagnare, sau chiar mică scădere , vânzările Cotnari au crescut cantitativ cu 11%, faţă de anul 2011. Un rol hotărâtor în această creştere l-au avut promoţiile suplimentare faţă de anul 2011, în produse şi împachetări speciale, direct la raftul magazinelor".

Exportul are, de asemenea, un trend crescător, pe clienţii vechi, reprezentand 10% din cifra de afaceri totală. "Cotnari" a reuşit să intre şi pe noi pieţe. Oficialii companiei susţin: "Îmbucurător este faptul că am reuşit să intrăm şi pe noi pieţe, cum ar fi China, chiar dacă suntem la început şi cantităţile încă nu sunt importante. De asemenea, proiectul cu Rusia se derulează conform parametrilor fixaţi la început (acum 2 ani)".

Compania exportă cel mai mult în Europa - respectiv în Italia şi Spania şi, mai nou, în Rusia. De asemenea, vinurile de la Cotnari sunt prezente pe piaţa Canadei, Japoniei, SUA. Reprezentanţii societăţii mai sunt în discuţii şi cu ţări ca Danemarca şi Finlanda, pentru extinderea exporturilor. În prezent, din vânzările "Cotnari", circa 15% merg pe pieţele externe.

Compania "Cotnari" a investit circa 4-5 milioane de euro, anual, în modernizarea viilor, retehnologizare, suprafeţe de depozitare, combinate etc. În ultimii ani, "Cotnari" a plantat 100 de hectare de "Fetească Neagră" şi 50 de hectare de "Busuioacă de Bohotin", vinurile care vor fi produse de pe aceste suprafeţe urmând să fie destinate exclusiv HoReCa. Compania deţine 1700 de hectare de vie, dintre care 1300 sunt pe rod, fiind replantate în ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb