"Credit Suisse", amendată cu 2,6 miliarde dolari în SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai 2014

"Credit Suisse", amendată cu 2,6 miliarde dolari în SUA

Banca recunoaşte că şi-a ajutat clienţii să evite plata taxelor

"Credit Suisse Group" AG, al doilea mare grup bancar elveţian, a pledat vinovat pentru că şi-a ajutat clienţii americani, printr-o "conspiraţie amplă", să evite plata taxelor. "Credit Suisse" a fost de acord să plătească amenzi de aproximativ 2,6 miliarde dolari către autorităţile americane, devenind prima bancă majoră din lume care, în ultimii 20 de ani, admite acuzaţiile penale ce i se aduc.

Din suma menţionată, 1,13 miliarde dolari ajung la Departamentul de Justiţie al SUA, iar circa 670 de milioane de dolari - la Fisc (Internal Revenue Service IRS). Alte 715 milioane vor fi plătite Departamentului de servicii financiare al statului New York, iar 100 de milioane - Consiliului guvernatorilor Rezervei Federale a Statelor Unite.

Amenda este cea mai mare acordată vreodată unei bănci după ce UBS AG din Elveţia, rivalul mai mare al "Credit Suisse", a acceptat să plătească 780 de milioane de dolari pentru infracţiuni similare în 2009. UBS nu şi-a recunoscut, însă, vinovăţia.

"Credit Suisse" a recunoscut că a sfătuit "în mod voluntar" şi a ajutat clienţi bogaţi americani să pregătească "declaraţii fiscale trunchiate", ca să scape de plata impozitelor în Statele Unite, potrivit documentelor autorităţilor.

"Regretăm profund comportamentul neadecvat din trecut, care a condus la amenzi", a declarat Brady Dougan, directorul subsidiarei de investment banking din cadrul "Credit Suisse". Dougan a menţionat: "Rezolvarea acestui caz este un pas important pentru noi".

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat, ieri, că va continua să aibă relaţii cu "Credit Suisse" aşa cum a avut şi în trecut, în pofida faptului că instituţia creditoare şi-a recunoscut vinovăţia pentru că a ajutat americanii bogaţi să evite plata taxelor.

Conform specialiştilor, recunoaşterea acuzaţiilor penale de către bancă ar fi putut determina autorităţile de reglementare să revoce licenţa sa de operare în SUA, însă oficialii au renunţat la acest lucru în urma negocierilor dintre banca centrală americană şi autoritatea bancară din New York.

Profitul net al "Credit Suisse" a scăzut cu o treime în primul trimestru din acest an, din cauza evoluţiei slabe a diviziei de investment banking. În cele trei luni încheiate în martie, "Credit Suisse" a avut un profit de 859 milioane de franci (976 milioane de dolari), cu 34% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Divizia de investment banking şi-a redus cu 36% câştigul înainte de taxe în perioada amintită, la 827 milioane de franci, în vreme ce analiştii estimau 1,02 miliarde franci. Banca va acorda un dividend de 70 de centime pe acţiune pentru 2013.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si pe acest articol va rog sa-l puneti pe prima pagina, alaturi de celalalt cu condamnarea directorului din Coca-Cola. O sa-si dea seama lumea despre ce este vorba si cine stie, poate poate...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb