În cadrul programului FIDA (Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii) pentru Agenţia Zonei Montane au fost finanţate pînă la sfîrşitul lunii iulie 567 de proiecte, valoarea creditelor acordate ajungînd la 7,222 milioane dolari, informează Ministerul Agriculturii.
De asemenea, arealul proiectului FIDA, un program de creditare al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii al Naţiunilor Unite, de care beneficia pînă acum numai regiunea Munţilor Apuseni, a fost extins pe raza a încă nouă judeţe şi anume Vîlcea, Sibiu, Covasna, Buzău, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamţ şi Suceava.
Principalele domenii de activitate ale proiectelor finanţate prin FIDA sunt agricultura, industria alimentară, agroturismul şi industria mică.
Pînă acum în agricultură au fost finanţate 452 proiecte, dintre care 49 pentru cumpărări utilaje, 22 pentru construirea de adăposturi, 375 pentru achiziţionarea de animale şi şase proiecte pentru înfiinţarea de culturi.
În domeniul industriei alimentare au fost finanţate 16 proiecte, patru pentru procesarea cărnii, şase pentru procesarea laptelui şi şase pentru morărit şi panificaţie.
Agroturismul a beneficiat de 26 de proiecte, iar industria mică de 73 proiecte: 14 pentru prelucrarea lemnului, 56 pentru servicii, trei pentru amenajări spaţii. În cadrul judeţelor noi în care s-a extins proiectul FIDA s-a trecut la mediatizare şi informarea populaţiei, astfel că pînă la această dată la Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală s-a înregistrat un număr însemnat de cereri pentru finanţare. De acest tip de credit extern pot beneficia persoane fizice şi juridice care încep sau dezvoltă o investiţie, în arealul proiectului, cu excepţia investiţiilor în domeniul alcoolului, tutunului şi cumpărării de terenuri. Pentru creditele de pînă la 10.000 de dolari şi cele pentru agroturism, participarea solicitantului este de cel puţin 15 la sută din valoarea investiţiei, iar pentru cele care depăşesc această sumă, contribuţia proprie este de 30 la sută.
Proiectul de Dezvoltare Rurală al Munţilor Apuseni este finanţat în baza unui acord de împrumut semnat de Guvernul României cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă. Astfel, peste 12 milioane de dolari se află, timp de 20 de ani, la dispoziţia celor care vor să ia credite pentru materializarea unor proiecte rurale în şase judeţe situate în zona Munţilor Apuseni - Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Sălaj. FIDA, această agenţie specializată a ONU, supranumită "Banca săracilor", numără 162 de state membre, avînd drept principal obiectiv combaterea foametei şi a sărăciei în mediul rural.
De la crearea sa în 1978, FIDA - care acordă împrumuturi în condiţii deosebit de avantajoase - a finanţat 578 de proiecte în 115 state, folosind în acest sens aproximativ şapte miliarde de dolari.