Creşte preţul acţiunilor "Azomureş"

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2004

Investitorii au încetinit ritmul de vînzare a titlurilor "Azomureş" cumpărate la 1.000 de lei

Analiştii spun că profitul pe acţiune obţinut de producătorul de îngrăşăminte, în primul trimestru din 2004, a fost cel mai mic din ultimii patru ani, însă acest fapt a avut la bază şi creşterea numărului acţiunilor companiei

Statul nu a acordat, pînă acum, subvenţii pentru procurarea îngrăşămintelor chimice

Acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice "Azomureş" Tg. Mureş se află, de cîteva zile, pe un trend continuu ascendent. Ieri spre exemplu, preţul acestor titluri era cu 9% mai mare faţă de cel înregistrat săptămîna trecută.

Brokerii spun că, pe piaţa bursieră, s-a mai redus presiunea la vînzarea acţiunilor "Azomureş", determinată de investitorii care renunţau la aceste titluri. O parte dintre cei care au subscris, în cadrul majorării de capital, acţiunile emise de societate la 1.000 lei/titlu (operaţiune care s-a finalizat la sfîrşitul lunii februarie) au ales să le vîndă la preţuri de aproape trei ori mai mari comparativ cu valoarea subscrisă. Acest fapt a condus la o depreciere a preţului şi la menţinerea lui la un nivel scăzut, sub 3.000 lei/acţiune. În ultima săptămînă însă, preţul a început să urce din nou, cel mai mare curs atins în timpul şedinţei de ieri fiind de 3.200 lei/acţiune. Analiştii cred că preţul acţiunilor "Azomureş" s-a menţinut pînă acum la un nivel scăzut în baza rezultatelor raportate de companie în primele trei luni ale anului. Emil Ogică, vicepreşedintele societăţii de consultanţă "KTD Invest", apreciază că, deşi profitul de 35,9 miliarde de lei obţinut de producătorul de îngrăşăminte în primele trei luni a depăşit estimarea de 26,9 miliarde de lei făcută de conducere la începutul anului, acest trimestru rămîne cel mai slab din ultimii patru ani din punct de vedere al profitului pe acţiune: doar 68 lei, faţă de 385 lei în primul trimestru din 2003, 204 lei în 2002 şi 451 lei, în 2001. Scăderea are la bază, însă, şi majorarea numărului de acţiuni ale companiei.

Emil Ogică spune că era de aşteptat ca preţul acţiunilor "Azomureş" să crească din nou: "După evoluţia descendentă a preţului de tranzacţionare din ultimele trei luni, ca urmare a rezultatelor financiare, preţul s-a îndreptat către nivelul suport de 2.850 lei/acţiune. Deoarece acest suport nu a fost străpuns, era de aşteptat o inversare a trendului cu o ţintă de preţ pe termen scurt, stabilită în jur de 3.500 lei/acţiune", a mai precizat Emil Ogică. În opinia analistului, la această cotaţie (3.500 lei/acţiune) şi pe baza profitului estimat pentru anul 2004, rezultă un indicator preţ/cîştig (PER) de 9,2. Valoarea este mai ridicată decît preţul obişnuit al acţiunilor "Azomureş", însă ea este considerată ca fiind acceptabilă de către investitori.

Valoarea contabilă a unei acţiuni "Azomureş" a fost de 4,977 lei la sfîrşitul lunii martie, valoare superioară preţului de tranzacţionare, spune reprezentantul "KTD Invest".

În ceea ce priveşte vînzarea redusă de îngrăşăminte chimice, de către companie, o influenţă semnificativă în acest sens a avut-o şi faptul că, pînă acum, spre deosebire de alţi ani, statul nu a mai acordat agricultorilor subvenţii pentru procurarea îngrăşămintelor. Şeful direcţiei Buget-Finanţe din cadrul Ministerul Agriculturii, Miron Moldovan, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a înaintat Guvernului nici o propunere privind acordarea de ajutoare de stat sectorului amintit. Totodată, fermierii se plîng că preţurile interne sînt mai mari decît oferta de export a industriei îngrăşămintelor chimice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb