Creştere puternică a afacerilor şi profitabilităţii Transport Trade Services, în primul semestru
Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 29 august 2023
• "Rezultatele financiare au fost generate, în principal, de creşterea volumului de mărfuri agricole transportate şi operate şi de expansiunea Segmentului Operare Portuară", conform companiei
• Transport Trade Services are planificate investiţii de 81,3 milioane de euro, în acest an
Transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (TTS) a obţinut, în primele şase luni ale anului, o cifră de afaceri de 440 milioane de lei, cu 61,4% peste cea din primul semestru al anului trecut, în timp ce profitul net s-a ridicat la 74,1 milioane de lei, în creştere cu 138,8% faţă de cel din intervalul ianuarie-iunie 2022, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La nivel de grup, veniturile Transport Trade Services s-au ridicat la 571,5 milioane de lei, cu 42% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce profitul net a fost de 154,9 milioane de lei, în creştere cu 152,7% pentru aceeaşi perioadă de raportare.
"Rezultatele financiare obţinute în primul semestru din 2023 au fost în creştere pe toată linia în raport cu rezultatele obţinute în primul semestru din 2022, fiind generate, în principal, de creşterea volumului de mărfuri agricole transportate şi operate şi de expansiunea Segmentului Operare Portuară", se menţionează în raport.
Potrivit documentului, volumul de mărfuri transportate şi operate se află în revenire după contracţia din anul 2022 cauzată de reconfigurările logistice provocate de efectele războiului din Ucraina. În trimestrul al doilea al acestui an, volumul de mărfuri transportate şi operate a fost de 3,84 milioane de tone, cu 3,9% peste cel din cel de-al doilea trimestru al anului trecut, în timp ce pentru primul semestru, volumul de mărfuri transportate şi operate s-a ridicat la 6,53 milioane de tone, cu 1,9% sub cel din primele şase luni ale anului trecut.
Produsele agricole au înregistrat o creştere puternică, atingând în primul semestru un volum de 3,55 milioane tone, cu 58,5% peste cele din primele şase luni ale anului trecut menţinându-şi, conform estimării conducerii companiei, o tendinţă de creştere moderată alimentată de fluxurile de produse agricole ucrainene, în ciuda recoltei slabe din România şi a condiţiilor de piaţă sub nivelurile la care fermierii sunt dispuşi să vândă, potrivit raportului.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte produsele minerale, volumul transportat şi operat în primul semestru, de 2,91 milioane de tone, a fost cu 29,9% sub cel din primul semestru al anului trecut, fluxurile de minerale fiind cele mai afectate de rerutările cauzate de efectele războiului din Ucraina. "Totuşi, aceste fluxuri s-au stabilizat, existând în aprecierea noastră o uşoară tendinţă de creştere, inclusiv ca urmare a revenirii în piaţă a fluxurilor contractate de Grupul TTS în trimestrul al treilea", se menţionează în document.
Cheltuielile din exploatare, la nivel individual, au fost de 366,5 milioane de lei, cu 47,9% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, cheltuielile cu prestaţiile externe fiind de 355,7 milioane de lei, în creştere cu 49,1% faţă de cele din intervalul ianuarie-iunie 2022.
În aceste condiţii, pentru primul semestru al acestui an, Transport Trade Services a raportat un câştig din exploatare de 78,8 milioane de lei, cu 174% peste cel din primele şase luni ale anului trecut, rezultat la care s-a adăugat un profit din activitatea financiară de 7,7 milioane de lei.
Pentru acest an, valoarea totală a investiţiilor planificate de companie este de 81,3 milioane de euro, din care 48,1 milioane de euro în activitatea de operare portuară şi 30 milioane de euro în Segmentul Transport Fluvial.
"Concentrarea efortului investiţional în operare portuară reflectă creşterea acestei activităţi care, pentru prima oară în istoria grupului, a depăşit semnificativ activitatea de transport fluvial prin prisma volumelor de mărfuri, şi reprezintă răspunsul nostru la condiţiile de piaţă care indică necesitatea întăririi bazei de active operate de Grup în portul Constanţa", se menţionează în raport.
Acţiunile TTS au debutat la BVB în data de 14 iunie a anului 2021, după o ofertă publică prin care acţionarii au vândut 50% din companie. Evaluarea bursieră a companiei se ridică la 1,18 miliarde de lei.
1. amator
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2023, 19:53)
ami pare rau ca nu am investit in ei, dar m-am luat dupa mega hate ul de la comentarii de la ziarul bursa: s-a zis ca nu e bine sa investesti in firme care fac exit, adica vin la ipo prin vanzare de actiuni ale majoritarului, ca trebuje neaparat sa ne uitam la cele care vin cu majorari de capital social sa intre banii in firma pt crestere, si uite cat a crescut si nu am profitat, cum este acest argument relevant? cei care ati spus sa nu investim in ipo exit ca e doar insiders profit only unde sunteti? doamne ce amator am fost nu cred. este asta un argument sa nu investim intr-o firma la bvb la listare? acum vad ca fac din ce in ce mai multi bani de la raportarela raportare…totusi poate nj e peea tarziu sa intru…ma rog…o sa vad maine cum deskide
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2023, 20:14)
Au o conjunctura favorabila din cauza razboiului, care putea sa fie si impotriva lor. Cand cumperi, mizezi ca situatia favorabila va continua cumva.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2023, 09:16)
coane, e bine ca te iei dupa hateri. mai bine cumpara bitcoin.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonm în data de 30.08.2023, 09:27)
Cum naiba sa investesti dupa comments ????
Chiar asa iti predai ratiunea la orice vantulet?
Wisdom of crowds = Folly of crowds
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 30.08.2023, 10:01)
intr-adevar a fost mult hate, dar au fost si unii care i-au sustinut chiar daca au fost catalogati ca "idioti" la momentul respectiv.
am dat explicatii si cand unii invocau nivelul scazut al Dunarii si impactul in rezultatele TTS din anul respectiv
mai mult, la momentul inceperii razboiului eu am continuat sa cumpar si mentionam actiuni cu potential de "superstock" pe atunci
deci, ai avut parte atat de avers, cat si de revers. alegerea a fost la tine! ;)
oricum, felicitari pentru constientizare. esti pe drumul bun!
investittile nu se fac pe zvonuri, ci pe cifre!!!
SPQR la investitii
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2023, 20:12)
deocamdata tin sus tarifele, sa vedem cat timp
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2023, 20:34)
cat timp va dura conflictul din Ucraina. si va mai dura ani. in timpul asta investesc, nu arunca banii pe dividende, deci este probabil sa iasa mult mai bine atunci cand se va termina
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2023, 21:08)
Eee, cand se va termina razboiul se va termina si megaprofitul, dar oricum firma se misca bine!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de DEM în data de 30.08.2023, 00:06)
nu mai fiti carcotasi,puneti mana si cumparati,ca in octombrie anul asta ajunge la 30 lei o actiune TTS
3. fără titlu
(mesaj trimis de tudor în data de 30.08.2023, 08:57)
+
Investitii aparent bune
Clar inca reusesc sa tina tarifele sus (desi nu le comunica), f probabil sunt unul din principalii actori ai efortului romanesc de asistare al tranzitului cerealelor ucrainiene
Multiplii sunt inca foarte ok
Potential de dividend marit la anul, poate chiar dublu
Serviciile portuare sunt principale acum, probabil mai stabile ca profit
-
Mineralele sunt in scadere puternica, sa nu fie structural, nu pot absorbi o eventuala scadere pe cereale
desi au dat guidance ca atacurile rusesti nu ii impacteaza
Terminarea/ingheta rea rapida a razboiului
Ar putea ajunge la 24, dar miscarea e destul de accelerata si oricand poate suferi o ajustare mai serioasa. Inca f multi bani speculativi in ea.