Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a înregistrat, în 2010, cel mai puternic ritm de creştere de la reunificarea ţării, în 1991, datorită exporturilor solide şi a relansării consumului intern, a anunţat, ieri, Oficiul Federal de satistică (Destatis).
Expansiunea a atins recordul de 3,6%, aşa cum aşteptau şi analiştii, şi a urmat unui declin de 4,7% înregistrat în 2009. Precedentul record de creştere a fost consemnat în 2006 (3,4%).
"Economia Germaniei s-a redresat în mod surprinzător după criza economică, iar PIB-ul ţării a consemnat, în 2010, o creştere aproape dublă faţă de cea a întregii zone euro", a declarat Roderich Egeler, preşedintele Destatis.
Economiştii cred că relansarea economiei germane va continua şi în 2011, chiar dacă într-un ritm mai lent.
Conform Destatis, cererea internă a fost principalul motor al creşterii economice, având o contribuţie de 2,5 puncte procentuale în acest sens. Consumul privat a sporit cu 0,5% anul trecut, cheltuielile statului - cu 2,2%, iar investiţiile de capital - cu 5,5%.
Comerţul net a contribuit cu 1,1 puncte procentuale la expansiunea economică de anul trecut, când exporturile au sporit cu 14,2%, iar importurile - cu 13%. Germania, cel mai mare exportator european, a profitat de cererea din statele în curs de dezvoltare pentru autovehicule, produse chimice şi utilaje industriale.
Estimările biroului de statistică arată că PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,5% în ultimul trimestru din 2010, faţă de trimestrul anterior. Datele oficiale în acest sens vor fi anunţate la 15 februarie.
Potrivit Bundesbank, economia germană va avea o expansiune de 2% anul acesta, respectiv de 1,5% în 2012, în condiţiile în care criza datoriilor afectează cererea din zona euro - principala piaţă de export pentru Germania.