Creşterea dobânzilor ameninţă tot mai mult pieţele imobiliare la nivel global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 martie 2023

Creşterea dobânzilor ameninţă tot mai mult pieţele imobiliare la nivel global
Călin Rechea

Riscul scăderii puternice a preţurilor de pe pieţele imobiliare rezidenţiale la nivel global s-a accentuat semnificativ în ultima perioadă, pe fondul creşterii dobânzilor, conform unui studiu recent de la Federal Reserve Bank of Dallas.

Cele mai mari probleme au fost identificate la nivelul pieţelor din Statele Unite şi Germania, iar "aceste pericole reprezintă o vulnerabilitate pentru perspectivele globale, din cauza dimensiunii economiilor acestor naţiuni şi a efectelor financiare transfrontaliere semnificative".

Datele prezentate în analiză arată că "ciclurile globale ale pieţelor imobiliare s-au schimbat semnificativ din anii "70" (vezi graficul).

Oare ce s-a întâmplat? Poate ceva legat de schimbarea radicală a sistemului monetar global, cum ar fi colapsul sistemului de la Bretton Woods, în condiţiile ruperii legăturii dintre dolar şi aur la mijlocul anului 1971?

Jumătatea de secol care a trecut de atunci a fost caracterizată de "creşterea importanţei serviciilor financiare şi expansiunea rapidă a creditului ipotecar" după cum se arată în analiză, unde se mai subliniază că "decuplarea dolarului de aur a condus la sfîrşitul efectiv al sistemului de la Bretton Woods şi la instaurarea unui regim nou, bazat pe cursurile de schimb flexibile şi circulaţia liberă a capitalurilor la nivel global".

Analiza de la FRB of Dallas accentuează faptul că "boom-urile imobiliare şi-au prelungit durata şi s-au sincronizat mai mult începând din anii "90", iar autorii avertizează că "boom-urile imobiliare alimentate de credit au tendinţa de a fi urmate de corecţii mult mai severe".

Mai mult, "un aspect deosebit de îngrijorător este faptul că pieţele imobiliare au devenit mai predispuse la excese care se răspândesc la nivel transfrontalier, ceea ce duce la alocarea defectuoasă a resurselor şi scăderea eficienţei".

În aceste condiţii, "consecinţele macroeconomice şi financiare pot fi considerabile la nivel mondial", după cum mai scriu economiştii de la FRB of San Francisco.

Se pare că toate aceste semnale de alarmă au fost ignorate, atât de guverne cât şi de băncile centrale.

"Semnalele exuberanţei de pe pieţele imobiliare rezidenţiale internaţionale sunt vizibile din 2021", iar "piaţa imobiliară din Germania, la fel ca piaţa imobiliară din SUA, a ajuns la un punct de răscruce", în condiţiile în care "o politică monetară mai restrictivă este necesară pentru combaterea inflaţiei".

Dar dacă este prea târziu pentru o politică monetară restrictivă care să combată inflaţia? Oare nu toate mandatele băncilor centrale au fost acordate pe baza prezumţiei de competenţă, care presupune că măsurile de politică monetară trebuie să prevină apariţia inflaţiei? Combaterea inflaţiei are costuri mult mai mari, atât din punct de vedere economic cât şi social.

Iar apoi, ce înseamnă combaterea inflaţiei, în condiţiile în care definiţia actuală a stabilităţii preţurilor, respectiv o inflaţie de 2%, este absurdă pentru cineva care dispune de cunoştinţe aflate uşor deasupra pragului analfabetismului funcţional?

Mai mult, mecanismul de transmitere a efectelor negative nu pare să fie deplin înţeles de bancherii centrali care promit stabilitatea preţurilor şi competenţă în administrarea politicii monetare.

"Chiar şi ţări precum Spania sau Italia - care nu au înregistrat boom-uri imobiliare în perioada pandemiei - sunt expuse şocurilor negative care au originea în Germania", se mai arată în studiul de la FRB of Dallas, unde se mai subliniază că "posibilitatea unui efect de domino, determinat de dorinţa investitorilor de a căuta siguranţă şi lichiditate în alte părţi, poate conduce la efecte de contagiune în economia globală, dincolo de Germania şi Statele Unite".

Fenomenul poate fi amplificat de "fragila piaţă imobiliară din China, care are problemele sale", după cum se mai arată în analiza de la FRB of Dallas.

Iar ameninţările la adresa pieţelor imobiliare la nivel global tocmai s-au amplificat, odată cu declaraţiile preşedintelui Federal Reserve în faţa reprezentanţilor din Congresul american, conform cărora majorarea dobânzilor va continua şi este posibil să se accelereze, pentru combaterea presiunilor inflaţioniste.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. stiti ce este uimitor?

    ca se anticipeaza in fata deflatie groaznica din cauza muntelui de datorie globala si risc iminent de razboaie ce vor decolateraliza activele si derivatele; asta este cel mai mare risc al bancilor si miliardarilor lumii; 

    acelasi lucru se intampla global dupa 1890 incepand pe glog revolutii si razboaie in cascada; boierii si bogatii asasinati in masa; regimuri totalitare prabusite; altele liberale inlocuite; dupa gradul absurd de militarizare globala se pare ca ne indreptam la cv ani in risc iminent de conflict global sau o catastrofa declansata de un destept totalitar. 

    eu sunt de parere ca nivelul de colateralizare si derivate detinut de usa ca parte din averea globala va fi pus la incercare; 

    oricum bula din usa / respectiv uk / germania / china / olanda / norvegia / elvetia nu sunt generate de veniturile locale; ci de cele venite din exterior; 

    sunt curios cum va tine nivelul de colateralizare in pietele respective cand se va declansa caderea abrupta a populatiei in unele regiuni. 

    cat despre “bule imobiliare / credit” ele se defleaza prin schimbarea popiticilor de taxare; de unde guvernele incep sa saraceasca populatia prin taxari nete pozitive ca ele sa se indrepte spre excedente; 

    ca sa ai gov net pozitiv piata tre sa aibe net negativ;  

    cand presa si economistii cer guvernului sa reduca deficitul inseamna ca cer pietei sa devina net negativa - sa intre o parte din ea in faliment. 

    asa ca drag economisti aveti grija ce cereti caci se va da! 

    gov deficit = piata de afaceri / banci / populatie / speculatori net profit si stare de avutie. 

    s c cret 

    1. Datorii mari+razboie(mai multe datorii)= inflatie nu deflatie

      este inflatie ce plateste in deflatie datoria trecuta!

      exista ciclu de inflatie masa monetara ce infleaza ciclul de credit in piata si exista ciclu de inflatie masa monetara ce spala / defleaza ciclul de credit trecut! 

      exemplul cel mai bun este teritoriul romaniei intre sau pana in 1915 inflare masa monetara si datorie - punct culminant 29; inflare masa monetara si spargere datorie si cadere pib real pana in 45-47; pe urma alt regim alta ideologie alt impuls de tineret infleaza noua masa nonetara si noul credit pe productivitate; din 80 datoria ca procent din pib balon; capacitati productie incep rateuri; inflatie masa monetara pana in 92-94 si deflarea datoriei ca procent din pib pe saracirea populatiei; prima oara (80-87) oamenii avea bani la saltele si bunurile se deflau; imi se mai infla cv - dar in rest nu aveau ce cumpara in piata; socul din 90 spala datoria ca procent din pib prin hiperinflatie si deci saraceste populatia … dupa 2000 alt ciclul de inflatie pe inflatie munte datorie; ceva de genul a ajut si japonia pana sa intalnesca prima bomba atomica - deflatie de datorie si inflatie masa monetara; pe urma americanii iau pus pe ald trend de inflatie datorie si inflatie credit; in 90 au avut un soc de corectie deflatie datorie imo dar nu deflatie inca datorie totala din sistem; acum ii dau cu prind te se alege praful de jpy; mai trist i sa fie cand aurul in dolari cade si traiul se scumpeste in gram aur pentru unii iar pentru altii veniturile se vor defla in gram aur si mancarea va sta tavan in gram aur. 

      aurul este barometru suprem; 

      romania intalneste deflatie de preturi in raport cu veniturile; deci pe moment inca stare de avutie; trendul dobanzilor bnr arata ca avem in fata deflatie din acest motiv se tot reduc vechile capacitati de productie; in deflatie se anticipeaza nasteri de copii si decese batrani; romania intra in 5-10-15 ani la transfer maxim intre generatii comunistii vor preda mai departe totalul pietei. Adica ampremta lor totala intra in disparitie. 

      Cand ciclul dobanzilor se vor muta iar pe trend ascendent atunci transferul total prin deflatie a fost facut;  

      istoric imobiliarele ating mereu “minimul” in pret de “acadea” dar cu saracie lucie in piete… nu este inca cazul pana acolo inca. 

      avem foarte multi batrani ce vor elibera stocuri; si foarte multi tineri ce vor mostenii sau vinde stocurile respective - asta e semnal in fata de avutie si in acelasi timp de stocuri relativ ieftine chiar daca incs inflate nominal; pretul meu la imobiliare in grame aur arata clar in fata DEFLATIE pentru ele; deci e recomandat sa se stea in AUR LEI sau Euro (apropo vezi euro in gram aur in 2000 si in prezent). 

      s c cret 

      s c cret 

      Corect si simplu, pare incredibil dar e chiar atat de simplu.

      Fumigenele Fed despre deflatie sunt ca fumigenele celor care vorbesc despre pace in timp ce se pregatesc de razboi. 

      Deflatia, cand va veni, va fi resetarea jocului ce va succeda finalului razboiului si hiperinflatiei aferente. 

      Suntem la inceputul razboiului, deci la inceputul hiperinflatiei.

      Deflatia e sinonima ruinelor care nici nu mai fumega, iar hiperinflatia e sinonima ruinelor fumegande. 

    cresterea creditarii tine mancarea si serviciile deflate in raport cu puterea veniturilor; deflarea creditelor defleaza veniturile si lipsa de concurenta cauzata de deflatie face mancarea si serviciile extrem de scumpe ca procent din veniturile deflate;

    este nevoie de credit ca sa mentii inovatia si competitivitatea la bunuri servicii si preturi; 

    sa nu uitam ca in deflatia din 1915 - 30 spre 47 nu a fost distractiva; la inceput surplusul de bani credit din trecut a dat senzatie de avutie pana in 1929 (jumatea deflatiei) in timp ce bancherii si guvernele pacalea prostimea la credite pe bursa - adica oamenii in loc sa cumpere ce devenea real ieftin cumparau actiuni cu peruri exagerata exact in deflatia aia - transfer a averii de la prosti la destepti; 

    iar in mijlocul deflatieie din 32 ponderea populatiei era deja furata si saracita de agoniseala / surplusul trecut; si uite asa banii sau intors la bancheri in timp ce cei indatorati se luptau cu gasirea de munca si bani intr-o piata deflata grav. 

    Gov si bancile centrale au decolateralizat intentionat; sa nu uitam ca usa a avut peste 3 banci “centrale”; de fiecare data cand vechea bancs a fost “desfiintata” piata libera a muscat ca sacalii din populatia prost educata; a 3 banca a fost pregatita in anticipatie deflationista 1913.. deci banca centrala stia de deflatie si varsa in cascada masa monetara tare circulata in piata ca sa genereze valuri scurte inflationiste in trendul de deflatie; sacalii financiari au speculat de au rupt; 

    citind istoria perioadei respective se arata ca a fost perioada de AUR a Americi cu tot cu socul scurt de corectie din 1918-1920.. adunati anii 13 spre 29 au fost cei mai frumosi ani din cate a cunoscut America; 

    s c cret 

    1. D-le s cret, inflatia e contanta si pericolul real constant in istorie. In anii 20 o COCA COLA era 5 centi, azi e 100 de centi, un dolar. Un Ford IN anii 70 era 1.300 USD, azi 20.000 usd.

      Primul meu apartament luat in anii 2000 a fost 7000 de marci , acum 50.000 eur. etc. Banii se duc la zero in timp. Tu poate zici a -16% intr-un an un fleac, cu un an inainte -8% , rezit, anul asta inca -cat va fi momentan -15%, dar cumulat in timp vei ajunge la ZERO invariabil. Asta e 100% garantat.  

      apartsmentul dumneavoastra valora mai mult daca ili vindeati in bula de pret imo in aur; cu aceeasi bani cumparat astazi 8-10 apartamente.

      barometrul suprem al preturilorinflatiei si deflatiei este intotdeauna AURUL si nu “banii” valute / credit circulat ce au tot aparud si disparut! 

      deci daca ati cumparat la o valoare “mica” in currency circulat sau slab creditat in piata inseamna ca ati cumparat la o valoare mare in grame aur; se poate intalni odata in generatie si valoare in aur mica si valoare in currency mica - de fel e mare panica in piata atunci si prostimea nu vede oportunitatea; 

      acum avem valoare mare in currency si deci avem bunuri si servicii inca in raport de deflatie in comparatie cu ppiul (puterea de cumparare) ceea ce inseamna ca inca “creditul” are o pondere in societate de productivitate; deci inca nu da rateuri total piata la productivitate; cand puterea de cumparare nu va tine pasul cu cosul bunurilor atunci se plateste trecut creditat prin scump in fata mancat. 

      un exemplu bun de vizualizare este: venit a la data 1 tine in cos total 1234 bunuri; venit b la data 2 tine in cos 12345678 bunuri; venit c la data 4 tine in cos 345678 bunuri; venit d la data 5 tine 45678 bunuri; venit e la data 6 tine in cos 138 bunuri si venit f la data 7 tine in cos 12 bunuri; adica pe trendul de productivitate a fiecarei generatii populatia poate sa tina in cosul de cumparaturi lucruri de baza sau poate sa adauge si moftutile; istoric cei ce au furnizat si monopolizat lucrurile de baza au rezistat pe tot trendul; caci in ciclul de plata scumpirea celor de baza scoste din schema moftutile. 

      s c cret 

      Asta e realitatea pura, fara teorii academice.

      imobiliarele = creditul este long short the currency in circulatie!

      este normal ca imobiliarele u pariu anti moneda circulata pe termen lung; mai prost stau cu socurile de deflatie cand moneda se intareste "artificial" prin defaule "populare/nepopulare". 

      De imobiliarul dumeavostra cumparat in 2000 la 7000 mii se duse balon in 2007 ca sa dea cu dintii de asfalt in 2012 iar eu sa cumpar langa dumeneavoastra identic amprenta la o valoare de 16.000 mii de euro; da ati auzit bine! Deci am cumparat la un pret sub inflatie in timp ce chirile in lei tot sus si costurile in lei la trai si mai sus;  

      Deci vedeti ca exista cicluri cand activele se vand deflate sub inflatia totala din piata! 

      am avut un randament foarte bun. 

      Stiu si eu "distractia cu apartamente". 

      Pai daca trageti o linie pe un grafic, cresterea naturala a lucrurilor este 1,5 -2% .... in timp o sa vedeti ca se arcuieste si pe urma tot pe linia de trend se intoarce; chiar si fluxurile artificiale de migratie balonizeaza pe moment zona iar pe urma in fata, si cu rabdare de cv ani, tot la nivelul de baza se intoarce sau dupa caz daca elasticul a fost intins exagerat cade sub trend. 

      Cazuri observate personal in 92 -2011.. si o sa mai observ in fata dupa consumarea "nazdravaniei" financiare. Astept Clujul sa isi rupa dintii in fata grav de tot. 

      De Ucranina nu se vorbeste ca are soc iar de deflatie la imobiliare? 

      Sau ca au avut minim istoric in socul din 2014 de a cazut in reset iar la nivel de 1990? Sau ca acum iar au unele regiuni reset de au cazut la nivel de 2012? 

      eeee distractiva Creditarea / si specularea pana cand se intoarce economia la nivelul de baza corect; doar ca atunci altele sunt problemele unei societati... nu specularea imobiliarelor care le econopa timpul... mancarea, toala, siguranta,, aia e problema mai mare in deflatii. 

      cozile la "cantine" sunt ceva normale; cozile la "ajutaore" la fel... 

      Romania anilor 90 cuzi ajutoare hanine de import si tiruri aduse de la americani... acum e avutie... este asa e... avem sa ne bucuram de asta... sa vedem daca reusim sa tinem pe termen lung aceasta avutie generata...  

      doar popiticile gov daca nu vor fi capusate.. vor reusi sa mentina un interes echilibrat in societate. 

      Iscoadele din Ucraina au reusit sa dea doua socuri consecutive acolo.... una economica alta militara... 

      s c cret 

      "Daca il vindeam chiar in varf"si in aur... Cine stie sa prinda aceste varfuri? NIMENI.

      Am cv cunostinte in USA, si-au vandut casa prin 2018 cu 175.000 usd pt ca el a prins un job bun in Dubai. Acum s-au intors in SUA, NU MAI POT SA-SI IA NIMIC, chiar dc el lucreaza in IT. In LA orice cotet a ajuns 1.000.000 usd.Asta ca sa vezi ce periculos e sa incerci sa prezici aceste"deflatii", cand pe termen lung preturile merg doar in sus(de fapt monezile merg in jos). 

      Cel putin pana acum imobiliarele au urcat chiar cu dealuri si vai. Si daca tii cont si de randamentul ce-l obtii din chirii.. nu e rau deloc, si dc luai un apartament in varful 2007.La fel si companiile bune cu dividende. Multi se uita doar la cresterea sau necresterea de pret, fara sa calculeze dividendele, si cati bani aveau dc reimnvesteau acele dividende.

      90% din milionarii lumii si-au facut averea din imobiliare, stiati asta? Google . 

      Eu le stiu!

      Iti fac cadou: " Romania Wholesale Commodity Price Index Historical In Gold " tasteaza pe google sau youtube. 

      Exact 90% si-au facut dar putini reusesc sa isi transfere intre genreatii averea! Caci nu iau in calcul AURUL ca barometru de CALCUL / PARITATE ce ii anunta in ce sa intre si in ce sa iasa: adica cand sa intri in moneda dare circulata cu credit cand sa iesi din ea si sa intrii in aur sau cand sa faci exit la imo in pret bomba aur si sa stai in anticipatie in cash si aur ca pe urma sa topesti creditarea la foc automat. 

      PS: e contul meu 

      s c cret 

      eu cand zic de "devlatii" ma refer la "depresiunile" ce vin ciclic.

      Sunt usor de anticipat! pentru cine isi scrie 1 data pe an 3 calcule simple: pret bunuri sesizate in : aur, monezi circulate, procent datorie asupra bunului ca procent din venit median in regiune si dupa caz si pret index bursa impartit la pret gram aur pe regiunea respectiva. 

      Concluzie: in Romania se arata clar: se poate sta long in credit imo si credi pe BVB cu corectiile ciclice; se va iesi din levier IMO si LEVIER BVB doar cand se atinge iar bula de pret in grame aur (de preferat a se rezista si ciclitatii scurte de credit). 

      Idem caz real intamplat romanieie in 1920 si cv .... spre 1928... idem caz real intamplat in 1960 si cv spre 1970.. idem intamplat romanieie 2000 spre 2008.. preturi in AUR la imo si comoditati circulate. 

      idem se va repeta in fata iar aceasta distractione dupa ce se pune alta forma de moneda "noua" circulata... cripto euro sau etc... bazaconii... eu barometrul suprem tot AUR folosesc. 

      Eu cand zic de deflatii nu ma refer ca sa "vinzi in panica" ci sa anticipezi diferite alocari corecte; uite alocar corecte e nu vede populatia din romania: LONG BURSA RO fara BVB indep pe termen scurt de balon ce cere intoarcere la ivel de trend... asta e semnal bun de long Bursa RO...  

      Alt semnal bun pe Ro long: ALTE TIPURI NOI DE AFACERI / CREDIT sa intre in cocurenta directa cu bunurile si serviciile ce sunt / reprezinta monopol Strain / American! 

      Atentie!!! America CERE DECOLATERALIZARE MASIVA IN PIATA si deci Intoarcere la ei in piata de Dolari.. chiar daca pe glob cererea va ramane constatna sau in scadere treptate de dolari.... 

      Afaceristii Romani au o oportunitate istorica de a intra in concurenta directa cu companiile straine in fata; trebuie sa anticipeze val de youtuh in fata si politica gov sa fie de natura retinere prin concurenta loiala oamenii cu capacitati de munca in tara! 

      Romania a vandut peste 5 milioane de oameni ca forma de productivitate din 90 pana in prezent peste hotare; daca reuseste sa tina in tara cei 2 mil de tineri e blana Romania... cu tot cu socul de "ieftiniri imobiliare in fata... Este cea mai mare oportunitate pe care o ofera guvernul tinerei generatii de a intra in piata si a accesa locuinte relativ ieftine pentru a da soc in formare familii si scoatere tara din trendul de depresie economica cauzat de "batranet" ce nu "consuma".pentru ca nu au puterea sa consume si pentru ca cineva la pocnitura din 89 le-au furat fondurile si activele construite din cotizarile lor de pe vremea respectiva. 

      s c cret 

      a vandut casa in 2018 a vandut gresit.. e "prost"... nu stie sa faca calcule... pe langa faptul ca a vandut iestin in grame aur a vandut ieftin si in randamente reale in piata...

      2018 era moment bun de "creditat" ca sa livrezi stocurile in 2020-2021 respectiv 2022. 

      Urmariti "simplu" daca va este greu cel putin "rata inflatiei "declarate si ciclitate preturilor la "chirii" pe regiuni.. nu urmariti "indezurile declarate la imo si chirii!!! urmariti preturile pietei libere din mai multe surse -personale sau online... faceti o medie si va da... 

      un exemplu bune e ca 2 indexuri chiar 3 in Ro manipuleaza si mint de rupe in doua populatia si creditarea... una la pret alta la chirii... pai in 2012 -2015 intexurile aratau "chirii" cerute a si preturi a cand in realitate piata reala la om cereachirii cu 30% sub indexuri si preturi de vanzare cu 20-30% sub indexuri... cam asta e treaba cu manipularea FORTATA facuta de bancheri - imobiliarsiti - notari publici - agenti... Istoricul impozitelor arata clar la imobile trendul natural al "valorii". 

      se vad deja in piata in anticipatie "table de lux ce intra la prafuire".. vedem cat mai tine distractionele. 

      S c cret 

      scrie in coment ce oras urmareste sa isi cumpere in USA si ti zic in comeent cum se prezinta situatia din regiune aia / apropiata regiunii... am acces la tot teritoriul in timp real ; din USA!

      Sa nu se panicheze ca are in fata oportunitate mare de accesare imo ieftin in pret real si dobanzi ieftine in pret real; trebuie sa aibe pe termen scurt rabdare! 

      imobiliarele sunt ciclice! Generatia batrana este fortata sa elibereze stocurile! 

      Cei ce crediteaza acum sunt indatorati, cei ce vin in fata sunt tineri si nu au venituri.. de aici se creaza periodic "albia" deflationista.. cei ce au speculat si nu au vandut cand a trebuit isi iau teapa... cei ce nu sunt supraindatorati asu au flux de numerar pozitiv si in delfatie reusesc sa cumpere mai mult, mai ieftin si la dobanzi grozave. 

      s c cret 

    durable output index in usa arata clar crasul din 1875, crashul din 1894; crashul din 1909... suna interesant..?

    suna interesant cu 94...2009 

    s c cret 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb