Creşterea economică peste aşteptări poate scumpi leul la 3,40 lei/euro săptămâna aceasta

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 decembrie 2007

Creşterea peste aşteptări a produsului intern brut în al treilea trimestru, cu 5,7% faţă de acelaşi interval din 2006, ar putea avea ca prim efect vizibil aprecierea leului până spre cotaţii de 3,40 lei/euro în următoarele zile, pe fondul revenirii încrederii în economia românească, spun analiştii.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, spune că avansul peste estimări al PIB sporeşte şansele ca ritmul de creştere a economiei româneşti să ajungă la 6% la sfârşitul lui 2007 şi că noile date statistice vor susţine cursul, care ar putea ajungă, săptămâna aceasta, spre 3,40 lei/euro.

"Noi ne aşteptam la un nivel al PIB cu 5-5,4% peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut. Nivelul de 5,7%, peste aşteptări, creşte şansele unei creşteri a PIB care să atingă 6% la sfârşitul anului. Teoretic, trimestrul al treilea trebuia să fie cel mai afectat de secetă. Trimestrul al patrulea este, de obicei, mai bun din punct de vedere agricol", a explicat Anghel.

Analistul de la BCR a spus că este greu de prevăzut impactul pozitiv al datelor statistice referitoare la PIB în trimestrul al treilea, deoarece "încrederea din piaţă este greu de restaurat, în acest ocean de incertitudine şi este nevoie de mai mult timp", dar a apreciat că leul ar putea ajunge, săptămâna aceasta, la un nivel de 3,45 - 3,40 lei/euro, dacă nu intervin alţi factori defavorabili.

"Ultima săptămână din noiembrie este, în general, mai periculoasă pentru leu. În decembrie, vorbim deja de un miliard de euro care va fi schimbat în ţară, la casele de schimb valutar, ceea ce va pune presiune pe aprecierea leului", a adăugat Lucian Anghel.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Valutari, Dragoş Cabat, se aştepta la o creştere a produsului intern brut (PIB) cu 4,8% în trimestrul al treilea al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 5,4% în primele nouă luni din 2007 faţă de intervalul ianuarie-septembrie din 2006.

"Creşterea economică a fost cu mult peste aşteptări şi este posibil să fi existat o revigorare pe unul dintre sectoare. Dacă a fost pe servicii, este bine, dacă a fost pe construcţii nu este atât de bine, deoarece în acest sector, o mare parte din investiţii se bazează pe aşteptări, sunt speculative", a explicat Cabat, citat de NewsIn.

Analistul a adăugat că avansul "neaşteptat" al PIB-ului va consolida încrederea pe piaţă şi că este posibil să susţină o apreciere a leului.

Rozalia Pal, senior economist la "UniCredit Ţiriac Bank", estima creşterea economică la 5,8% în trimestrul al treilea din 2007 faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

"Creşterea PIB în trimestrul al treilea a fost foarte aproape de aşteptări. Ca structură, investiţiile au înregistrat, probabil, un avans semnificativ, datorită construcţiilor. Pe de altă parte, trebuie să vedem o decelerare pe partea de consum, astfel încât să avem o creştere sustenabilă. Contribuţiile negative au venit dins­pre agricultură şi exporturile nete (diferenţa dintre exporturi şi importuri n.r.)", a adăugat Pal.

Economistul mai consideră că progresul în construcţii nu are legătură cu speculaţiile, chiar dacă există bani speculativi pe piaţa imobiliară, având în vedere că "datele reflectă construcţiile realizate, care întâmpină o cerere reală din partea populaţiei".

Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, se aştepta la o creştere a PIB în trimestrul al treilea cu 4,6% pes­te nivelul din intervalul iulie-septembrie al anului trecut şi consideră că datele statistice peste aşteptări sunt justificate de faptul că efectele negative ale agriculturii nu s-au manifestat atât de puternic în cele trei luni şi că urmează să se vadă mai ales în ultimul trimestru.

"Este imposibil ca avansul PIB să ajungă la 6% în acest an, indiferent de aportul construcţiilor, din cauza impactului defavorabil al agriculturii. Probabil va fi puţin peste 5%", a mai spus analistul. Ionuţ Dumitru a explicat că nu crede că avansul peste aşteptări al PIB va influenţa semnificativ evoluţia cursului, deoa­rece "sentimentul în piaţă este defavorabil leului".

Produsul intern brut al României a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 266,6 miliarde lei (80,8 miliarde euro), potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Instituţia a publicat doar datele privind ritmul de creştere şi valoarea PIB, urmând ca cifrele detaliate - pe componente de formare şi de utilizare a produsului intern brut - să fie anunţate săptămâna viitoare.

În trimestrul al treilea al acestui an, creşterea economică a fost de 5,7%, iar PIB-ul din intervalul iulie-septembrie a însumat 111,3 miliarde lei (34,4 miliarde euro).

În ultima prognoză publicată în prima jumătate a acestei luni, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) - pe care se bazează proiecţiile bugetare - a estimat PIB-ul României din acest an la 390,8 miliarde lei (118,1 miliarde euro - la un curs mediu estimat la 3,31 lei/euro).

Leul a câştigat vineri aproape trei bani (0,78%) faţă de ziua precedentă până la 3,4973 lei/euro, la cursul publicat de Banca Naţională a României (BNR), iar dealerii din piaţa valutară spun că datele pozitive despre creşterea produsului intern brut în al treilea trimestru au contribuit, alături de tendinţa similară de apreciere a celorlalte monede din regiune, la întărirea leului.

Săptămâna trecută, prim viceguvernatorul băncii centrale, Florin Georgescu, declara că "un nivel peste aşteptări al PIB-ului în trimestrul al treilea ar fi un element de încredere şi ar putea aprecia leul".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. are bcr-ul un analist-sef deosebit daca crede ca leul se va aprecia prin intrarea pe piata a banilor capsunarilor.de curiozitate urmariti ce frumos va creste euro.

    1. iezact.cine-si pastreaza economiile in valuta f foarte bine face , restul s-ar putea sa aiba surprize mari.n-are b.n.r-ul atatea rezerve in euro ca sa opreasca deprecierea leului.

      incet (sau mai repejor) da' sigur ajunge euro la 4 lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb