Creşterea economiei SUA, sub aşteptări

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2012

Cheltuielile guvernului SUA au scăzut cu 2,1% anul trecut, acesta fiind cel mai important declin din 1971 până în prezent.

Cheltuielile guvernului SUA au scăzut cu 2,1% anul trecut, acesta fiind cel mai important declin din 1971 până în prezent.

Economia SUA a înregistrat, în ultimul trimestru din 2011, o creştere sub aşteptări, pe fondul unor cheltuieli moderate ale consumatorilor şi guvernelor.

PIB-ul american a avut un avans de 2,8% în intervalul octombrie - decembrie 2011, în ritm anual, după o expansiune de 1,8% în trimestrul al treilea, potrivit datelor anunţate, la finele săptămânii trecute, de Departamentul Comerţului de la Washing-ton. Analiştii preconizau o creştere economică de 3%.

Pe întreg anul trecut, economia Statelor Unite ale Americii, cea mai mare din lume, a cres-cut cu 1,7% faţă de 2010, când avansul a fost de 3%.

În ultimul trimestru din 2011, cheltuielile de consum din SUA au sporit cu 2%, după ce, în trimes-trul precedent, consemnaseră un câştig de 1,7%. Pentru acest indicator, analiştii aşteptau o creştere de 2,4%.

Săptămâna trecută, banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) şi-a redus estimarea privind creşterea economiei SUA anul acesta, la 2,2 - 2,7%, de la 2,5 - 2,9%, cât preconiza în noiembrie anul trecut. Pentru 2013, previziunea este de 2,8 - 3,2%, comparativ cu 3 - 3,5%, cât era estimarea anterioară.

Oficialii Fed au semnalat, la data de 25 ianuarie, că ar putea menţine dobânzile aproape de zero până în 2014, după ce, anterior, estimau că le vor păstra la nivelul minim record până la mijlocul lui 2013.

După anunţul privind menţinerea dobânzilor, preşedintele Fed, Ben S. Bernanke, a declarat: "Recunoaştem dificultăţile create de şomajul ridicat şi persistent într-o economie cu o performanţă mai slabă, şi suntem pregătiţi să asigurăm pe viitor o politică monetară corespunzătoare".

Cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut cu 2% în perioada octombrie - decembrie 2011, faţă de trimestrul precedent, când acestea sporiseră cu 1,7%. Analiştii aşteptau o creştere de 2,4%.

În opinia specialiştilor, economia americană continuă să aibă probleme, chiar dacă mai primeşte, din când în când, "doze de adrenalină de la Fed", care însă nu reprezintă o soluţie pe termen lung.

Fed: "Condiţiile economice vor cere un nivel excepţional de redus al dobânzii cheie, cel puţin până la sfârşitul lui 2014".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb