Creşteri importante ale economiilor ţărilor care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, în primul trimestru al acestui an

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iunie 2006

În primul trimestru al acestui an, ţările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 au înregistrat creşteri importante ale economiilor, informează Rompres. Aderarea a contribuit la creşterea exporturilor, investiţiilor, majorarea salariilor şi a cheltuielilor de consum.

Astfel, Republica Cehă a cunoscut o creştere de 7,4 la sută, Letonia de 13,1 la sută, iar Slovenia a crescut pe plan economic cu peste cinci la sută. În Ungaria, PIB-ul (produsul intern brut) a crescut cu 4,6 la sută faţă de anul trecut. De asemenea, creşterea economiei Slovaciei a depăşit şase la sută, iar cea a Poloniei cinci la sută.

În ceea ce priveşte fostul Bloc Sovietic, acesta a profitat de dispariţia barierelor comerciale după aderarea la UE, investiţiile UE în autostrăzi, căi ferate şi facilităţi de producţie ridicându-se la circa 250 miliarde de dolari.

La majorarea salariilor şi creşterea consumului au contribuit şi companiile importante care au venit în est pentru a construi fabrici şi pentru a crea locuri de muncă. Printre ele se numară şi "General Electric" şi "Peugeot Citroen".

În 2005 cele 10 economii care au aderat la UE în 2004 au înregistrat o creştere, în medie, cu 4,4 la sută, faţă de 1,2 la sută, creşterea economică a celor 12 ţări din zona euro.

Pe primul trimestru, zona euro, a crescut cu 1,9 la sută. Creşterea economiei cehe, a atins, în al IV-lea trimestru al anului trecut, cel mai înalt nivel de la separarea ţării de Slovacia în 1993. Cifrată la 130 miliarde dolari, a doua economie din cele 10 ţări care au aderat la 1 mai 2004, a atins nivelul de 6,9 la sută.

De asemenea, în ultimii doi ani, salariile au crescut într-un mod accelerat. Potrivit birourilor statistice din grupul celor 10, în Letonia, în primul trimestru din 2006, salariile nete s-au majorat în medie cu 19,2 la sută, în Republica Cehă, salariile nominale au cresut cu 13 la sută din martie 2004. Cu toate acestea, salariul mediu lunar de 847 de dolari este mult sub cel din Germania, unde salariul mediu este 4.000 de dolari.

În Cehia noile fabrici construite de "Peugeot" şi "Toyota" în zonă au ajutat exporturile.

Datorită creşterii cererii pentru produsele unor companii care şi-au mutat facilităţile de producţie, cum ar fi compania "Suzuki Motor Company", Ungaria şi-a revizuit procentul de creştere pe primul trimes-tru cu un punct procentual, de la 4,5 la 4,6 la sută.

De asemenea, economia ungară, estimată la 104 miliarde de dolari, a III-a din zonă, a beneficiat şi de pe urma creşterii investiţiilor, în special cele publice axate pe construcţia de autostrăzi.

Economia letonă, estimată la 16,7 miliarde dolari, a crescut într-un ritm mai rapid deoarece dezvoltarea sectorului imobiliar a provocat o creştere economică importantă, ceea ce nu exclude însă posibilitatea încălzirii economiei Letoniei, care a depăşit în primul trimestru creşterea înregistrată pe ultimele trei luni ale anului trecut, de 10,5 la sută. Creşterea economică are ca efect negativ accelerarea inflaţiei, în special în statele baltice. Acest lucru ar putea duce la amânarea adoptării monedei unice.

Ţările candidate pentru aderarea la euro trebuie să păstreze inflaţia la un procent de maxim 1,5 la sută peste media inflaţiei înregistrată de primele trei ţări cu cele mai scăzute rate din zona euro şi să fie atente la atingerea ţintelor privind deficitele de cont curent, datoria publică şi stabilitatea monetară. Anul trecut, inflaţia în estul Europei s-a cifrat în media la 3,3 la sută, faţă de 1,2 la sută în zona euro.

Efectele expansiunii UE au depăşit însă şi graniţele Uniunii, cu o creştere accelerată în Bulgaria şi România, care se aşteaptă să adere în 2007.

Economia României a cres-cut cu 6,9 la sută pe primul trimestru, creştere provocată de explozia consumului şi a industriilor de construcţii şi financiară. În schimb, PIB-ul Bulgariei a crescut în medie cu 5,5 la sută la sfârşitul trimestrului patru al anului trecut, economia fiind încurajată de investiţiile masive şi creşterea consumului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb