Creşteri mari pe pieţele materiilor prime

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 decembrie 2010

Cotaţia bumbacului a înregistrat cel mai important avans săptămânal din ultimii 39 de ani

Aurul a trecut, din nou, de 1.400 dolari uncia

Preţurile materiilor prime au cres­cut în intervalul 29 noiembrie - 3 decembrie, încheind săptămâna trecută cu cel mai mare câştig de după octombrie 2009. Creşteri importante au fost înregistrate pe segmentul mărfurilor agricole, în special pe piaţa bumbacului, ca urmare a crizei din India.

Indicele Thomson Reuters/Jefferies CRB, care măsoară evoluţia a 19 materii prime, a urcat cu 1,3% vineri, la 316,16 puncte. Creşterea pe întrea­ga săptămână trecută a fost de 5 procente.

Preţul bumbacului cu livrare în martie a urcat, vineri, la New York, cu limita maximă admisă de 6 cenţi (4,7%), încheind ziua cu 1,3234 dolari livra (o livră = aproape 500 de grame). Creşterea zilnică a fost cea mai mare din iulie 2009 până la momentul actual. Pe întreaga săptămâ­nă trecută, creşterea a fost de 18% - cea mai puternică de după 9 iulie 1971. Ascensiunea s-a datorat limitelor impuse de India la exportul de bumbac, din cauza crizei de pe piaţa internă de profil.

Cotaţia grâului a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă. Vineri, preţul grâului cu livrare în martie a crescut cu 30,5 cenţi (4,1%) la Chicago Board of Trade, ajungând la 7,79 dolari/ buşel (un buşel = 27 kg). Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat cu 13%. Aceasta a fost cea mai importantă ascensiune din august până în prezent şi a avut la bază distrugerea recoltelor din Australia, ţară afectată puternic de inundaţii.

Analiştii arată că pe pieţe sunt lichidităţi importante, care trebuie investite până la finele anului.

Astfel, banii se duc, în principal, în mărfuri agricole şi aur, mai ales că dolarul se depreciază.

Preţul aurului cu livrare în februarie a crescut vineri, la Comex New York, cu 16,90 dolari (1,2%), până la 1.406,20 dolari uncia. Săptămâna trecută, creşterea a fost de 3,1% - cea mai importantă de după luna mai. Amintim că, la data de 9 noiembrie, cotaţia metalului preţios a atins nivelul maxim istoric: 1.424,30 dolari/uncie.

Preţul argintului cu livrare în martie a crescut cu 69,9 cenţi (2,4%), la 29,271 dolari uncia la Comex. Câştigul pe întreaga săptămână trecută a fost de 9,3%, cel mai mare de după ianuarie.

Şi pe piaţa ţiţeiului au fost consemnate creşteri. Preţul petrolului cu livrare în ianuarie a urcat cu 1,19 dolari, la 89,19 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Acesta a fost cel mai ridicat preţ de închidere de după 7 octombrie 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb