Crimeea independentă

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 2 august 2016

Cătălin Avramescu

Înainte de orice, să facem clar un lucru. Anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea este un act iresponsabil, care pune în pericol pacea în Europa. Sunt în acord complet, în această privinţă, cu Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei, care a comparat acest episod cu Anschluss-ul prin care Hitler a ocupat Austria. Iată de ce politica de sancţiuni trebuie nu doar menţinută, ci intensificată până ce Rusia se va retrage din Crimeea.

Bun, dacă ne-am lămurit (sper) în privinţa opiniilor subsemnatului cu privire la Rusia, să trecem la subiectul editorialului de astăzi. Anume independenţa Crimeei.

Dacă privim la acţiunile principalilor actori implicaţi (Ucraina, Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană), observăm că nici unul nu prea are idei care să ducă la o deblocare a situaţiei. Rusia speră (probabil în zadar) că lumea va uita şi va trece mai departe. Ucraina aşteaptă (nici ea nu ştie ce). Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus un regim de sancţiuni care afectează, desigur, Rusia, însă nu suficient încât să o determine să îşi schimbe abordarea.

Din acest moment, încotro?

Am o modestă propunere: către independenţa Crimeei.

Să o luăm pe rând. Din punctul de vedere al intereselor Ucrainei, revenirea Crimeei între graniţele sale legale nu ar fi de dorit. Peninsula nu a făcut parte dintre teritoriile sale istorice, fiind donată de Hruşciov în 1954. Acolo trăiesc circa 2 milioane de locuitori, dintre care circa 70% sunt ruşi. Electoral vorbind, anexarea Crimeei a făcut imposibilă formarea unei majorităţi pro-ruse la Kiev. Iată de ce Ucraina nu ar avea nici un interes real pentru re-încorporarea unei regiuni care ar fi doar o sursă de tensiuni şi instabilitate.

Istoric vorbind, Crimeea nu a fost teritoriu rusesc decât o scurtă perioadă, fiind anexată de Imperiul Ţarist în 1783. Populaţia majoritară a rămas multă vreme după aceea non-rusă. În prezent, din punctul de vedere al Rusiei, regiunea consumă resurse importante, în timp ce constituie motiv de dispută, în principal cu Ucraina.

Cât despre statele NATO, acestea au, evident, interesul de a nu permite Rusiei să îşi întărească prezenţa la Marea Neagră.

Toate acestea indică o posibilitate interesantă şi profitabilă, pe termen lung, pentru oricine: declararea independenţei Crimeei.

Crimeea a avut, oricum, de-a lungul istoriei sale, o identitate aparte. Parte a Imperiului Bizantin, a fost apoi un hanat tătar. Este locuită de un mozaic de naţionalităţi.

Locuitorii Crimeei, dacă ar privi lucrurile cu calm, ar observa că interesul lor este să se desprindă de autoritatea coruptă şi ilegitimă a Moscovei. În acelaşi timp, ei înţeleg bine că nici regimul de la Kiev nu este un "paragon" al democraţiei. Un stat independent al Crimeei ar fi în primul rând în interesul lor. Cu condiţia să fie sprijinit de statele actualei Uniuni Europene şi de SUA, acesta ar putea deveni un stat prosper şi liberal.

România are, la rândul său, un interes real de a sprijini un asemenea scenariu. Un stat independent al Crimeei ar fi un partener economic şi ar reduce influenţa Rusiei la gurile Dunării.

Să judecăm prin analogie. Vă aduceţi aminte cum în anii '90 tot felul de "politicieni" şi de "ziarişti" (în realitate agenţi ai fostei Securităţi şi infractori de carieră) încercau să ne convingă de virtuţile "prieteniei tradiţionale" cu Iugoslavia? Nu au contat tendinţele criminale ale regimului de la Belgrad. (Apropos: nu am văzut nici o anchetă penală despre traficul cu benzină, în dispreţul sancţiunilor, care a îmbogăţit baronii locali...).

Fragmentarea Iugoslaviei a generat democraţii care au aderat apoi la Uniunea Europeană; în urmă au rămas doar statele care au cultivat naţionalismul şi nostalgia pentru titoism. Pentru România, fragmentarea Iugoslaviei este aceea care a permis integrarea mai rapidă în NATO şi apropierea de statele UE. Se îndoieşte cineva că, în cazul în care regimul Miloşevici reuşea (cu ajutorul Moscovei) să reprime aspiraţiile spre independenţă ale Croaţiei şi Sloveniei, România ar fi fost acum condusă autoritar de "famiglia" Năstase?

Cât de probabil este acest scenariu, al unei evoluţii spre independenţa Crimeei? Eu cred că are un grad de probabilitate considerabil. Chiar dacă economia Rusiei va suporta actualul nivel al sancţiunilor, la orizont, în două-trei decenii, se ridică o mult mai mare provocare. Dependenţa de petrol şi de gaze a economiilor avansate scade. Or, aceasta înseamnă că economia Rusiei trebuie să se reformeze din temelii.

Mă îndoiesc însă că acest lucru este posibil. Regimul Putin, chiar şi după dispariţia sa, va lăsa în urmă o moştenire toxică. A otrăvit minţile oamenilor, a corupt cultura civică şi a ruinat sistemul de educaţie. La periferia sa, din ce în ce mai multe comunităţi vor înţelege că au fost folosite pentru scopurile unui sistem imperial. Iar în acel moment, vor cere să îşi ia soarta în propriile mâini. Nu ar fi pentru prima dată, în regiunea noastră. Totul este să ştim să anticipăm evenimentele.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. Ar fi bine să mergeți în Crimeea, nu să vorbiți despre subiecte pe care nu le cunoașteți. Interesul celor din Crimeea nu este acela decât să le fie recunoscut votul de către comunitatea internațională.

    Dacă autorul s-ar pricepe la diplomație, ar observa că subiectul Crimeea nu se mai află pe masa niciunei cancelarii occidentale. Nici a ONU, a nimănui. Nici chiar a Ucrainei. Doar pe masa unor extremiști tătari refugiați în Ucraina care mai taie curentul către peninsulă, din aceeași categorie cu batalioanele ucrainiene cu agendă neo-nazistă. 

    1. A apărut ciolovecul la comentarii. Interesant editorial.

      Putem citi despre realitatea din teren din ziare critice față de Rusia. Să luăm Bloomberg:

       

      6 feb 2015: "GfK Ukraine's poll wasn't based on actual field work, which is understandable, since a Ukraine-based organization would have a tough time operating in today's Crimea, which is rife with Russian FSB secret police agents and ruled by a local government intent on keeping dissent to a minimum. Instead, it conducted a telephone poll of 800 people in Crimea. 

      The calls were made on Jan. 16-22 to people living in towns with a population of 20,000 or more, which probably led to the peninsula's native population, the Tatars, being underrepresented because many of them live in small villages. On the other hand, no calls were placed in Sevastopol, the most pro-Russian city in Crimea. Even with these limitations, it was the most representative independent poll taken on the peninsula since its annexation. 

      Eighty-two percent of those polled said they fully supported Crimea's inclusion in Russia, and another 11 percent expressed partial support. Only 4 percent spoke out against it." 

       

      Pe scurt, într-un sondaj limitat și care exclude Sevastopolul (oraș eminamente pro-rus), doar 4% sunt împotriva includerii în Rusia. 

       

      Alt material interesant este cel din The Guardian din 2016. " No regrets over Ukraine split, but Crimeans want more love from Russia 

      Nearly two years on, many are pleased to be free of Kiev, but relations with Moscow are not as rosy as they would like" 

       

      Articolul vorbește despre impactul pe care blocada energetică impusă de Kiev îl are asupra activității economice din peninsulă, despre sancțiunile occidentale impuse cetățenilor din Crimeea care au mers și au votat în modul în care au făcut-o (sancțiunile nu sunt doar asupra unor oficiali, ci firme occidentale nu au voie să presteze activități economice acelor cetățeni). Important pare faptul că locuitorii se simt ca fiica vitregă, după cum susține un localnic. Așa s-ar simți și moldovenii din Republica Moldova în România. 

       

      Că tot veni vorba de sancțiuni, abia în 2013-2014, EU a făcut niște foarte timide sancțiuni împotriva Israelului pentru ocuparea teritoriilor palestiniene din West Bank în 1967. Le-a luat doar aproape o jumătate de veac pentru a le stabili. Iar acolo a fost vorba de ocuparea cu tancuri și uciderea palestinienilor care s-au opus. În Crimeea s-a mers la vot. Dar nu contează dacă nu votezi cum trebuie. 

      Cele mai interesante sunt comentariile. Editorialul este incompetent. Iar gandurile tale sunt flasce.

      Intrebarea este de ai aparut tu, Emil Tontu. Locul tau este la noi, la contributors, locul unde cenzura ideilor care nu convin propagandistilor nord-atlantici este foarte des intalnita. Acolo ii poti sterge toate comentariile foarte bine documentate.

      Acolo este locul tau, la contributors, puscaria de reeducare si modelare cognitiva pe linia finantata de Washington, de neocons. 

      Tot istoric vorbind, autorul spune ca Rusia nu ar include de prea mult timp Crimeea. Doar din 1783. Prin analogie, Ardealul este al Romaniei de si mai putin timp. Din 1918. Ardealul ar duce-o mai bine in Ungaria sau independent, sub tutela comuna romano-ungara. Ar prospera intr-un neo-liberalism economic ghidat de casa regala britanica a printului Charles.

      Cristi C are dreptate, scenariul din articol este scris doar ca sa ne facem ca scriem, fara pricepere.

      crimeea motiv de razboi in viitor stai linistit SS - seviciile secrete lucreaza

      asta doar in cartile de spionaj

      "Așa s-ar simți și moldovenii din Republica Moldova în România."

      Moldovenii din RM sunt romani, deci s-ar simti ca celalti romani.

      Chiar daca se simt rau dintr-un punct de vedere, e totusi tara lor, posibil viitoare Gradina a Maicii Domnului. :)) 

      "Ardealul ar duce-o mai bine in Ungaria sau independent"

      Ai mincat cumva mere padurete in 02.08.2016? 

      A fost condus de unguri aproape 1000 de ani. Si a fost bine? Nu stii care a fost urmarea acestui "bine"? Acum ce mai vrei?

      Mesajul 1.5 a fost creat prin analogie cu raționamentul autorului. Dacă durata cât timp Crimeea a fost parte din Rusia este un criteriu pentru separatism, pe care îl invocă autorul, atunci ar fi interesant de aplicat și Ardealului.

       

      Dacă nu ai fost atent, autorul nu susține întoarcerea Crimeei la Ucraina pe motiv că le era mai bine. Nu. Susține că le-ar fi mai bine independenți. Faptul că nu sunt de mult timp (doar de 2 secole și jumătate) ar însemna că nu se identifică cu Rusia prea intens. Iar independența de politica Moscovei le-ar aduce o prosperitate liberală. 

       

      Ei bine, nu fă niciodată o propunere al cărei raționament îți poate fi dăunător existențial propriilor interese naționale. Din acest motiv, Spania nu vrea să discute despre Scoția ca separată de UK și aderând la UE. Pentru că au aceeași problemă cu separatismul din Catalonia care s-ar vrea "independentă" de Spania, dar integrată în UE. 

       

      Ce dezastru ar fi cineva care propune așa ceva dacă ar lucra în diplomația românească. Pentru că argumentele aduse se potrivesc perfect situației Ardealului. Acesta este doar de un secol în România. Ardelenii sunt ardeleni, nu regățeni. Și s-ar putea să fie frustrați că trebuie să contribuie la bunăstarea Bucureștiului. 

      PS. Când m-am referit la tutelă, m-am referit la "patronaj", nu stăpânire, nu administrare. Patronajul comun româno-ungar ar asigura drepturi colective identice pentru ambele naționalități. Este un patronaj similar ceea ce încearcă să facă România cu Basarabia: școli, ceva investiții simbolice în punctele de trecere a frontierei (poduri, puncte de interconectare energetică, etc). 

    In doua, trei decenii scade dependenta de petrol si gaze a economiilor avansate europene? Se poate, intr-o masura destul de mica data de programul de eficientizare initiat recent la sedinta G20 din China, iunie 2016. Ce este insa foarte cert este ca Romania va ramane fara petrol si gaze pana atunci si va deveni importator net. Iar resursele Norvegiei si ale Marii Britanii se vor epuiza. Marea Nordului si-a dat tot ce avea. Cine va avea disponibil? Rusia.

    1. bravo dle, l-ai prins cu greseala pe autor

    Dupa famiglia Nastase, am urmat eu cu famiglia mea la butoane. Si am controlat tot, de la justitie la servicii si presa. Sigur ca mi-am si propagandistii servili in functii de ambasadori ca asa le-a poftit inimioara.

     

    Iata cum functiona famiglia Basescu din care a facut parte si Avramescu: 

    "Cel mai urat lucru este, dupa ce te-a luat cineva dintr-un purtator de cuvant, te-a facut ministru - consilier prezidential este rang de ministru -, ti-a poftit sufletelul sa-ti fie sotul sef de serviciu secret, ti l-a facut presedintele sef de serviciu secret. Si cand constati ca e caciula mai mare decat poate sa duca capul domnului sef de serviciu secret, sa te superi ca ti l-a schimbat. Pai cine l-a pus sa vorbeasca prostii?", a subliniat Traian Basescu. 

    Ideea e buna, iar pentru comentatori : nu conteaza doar ce vor oamenii de acolo, bineinteles dupa ce au intrat trupele ruse (stim procedura asta corecta de cand a intrat Stalin in Basarabia si Bucovina, nu?, ci si cum evolueaza raporturile internationale si politica interna a Rusiei. Solutia independentei Crimeii este o posibilitate, si este favorabila Romaniei (care inca trebuie sa mai gaseasca o solutie pentru reunificarea cu Rep. Moldova, plus Bucovina si sudul Basarabiei, la schimb cu Transnistria pentru Ucraina, astfel incat sa fie in avantajul si al nostru si al Kievului sa scoata Rusia din coasta vestica a Odesei!)

    1. Man, tu chiar nu te poti evalua psihiatric? Vor vota vreodata ardelenii sa paraseasca Romania? Nu. Asa nu se va intampla niciodata o Crimee in afara Rusiei. Spre deosebire de Romania, Rusia isi poate apara Crimeea.

      Tu ce ai apărut fascistule? Crimeea nu va fi fascistä.

      Mesajul 4.2 nu apartine cititorului Cristi C.

    1. Situatia este transata. Rusia a recuperat Crimeea utilizand "procedura Kosovo", inventata de USA si acceptata de ONU.

    2. Problema care mai ramane de rezolvat nu este "Ce facem cu Crimeea?", ci "Cum ne salvăm imaginea acceptand noile granite ale Rusiei și Ucrainei?"

    3. Solutia va fi, cel mai probabil, un nou tratat de garantare a granițelor actuale ale Ucrainei, încheiat între Rusia, Ucraina, SUA, Germania și Franța (ultimele două artizane ale tratatului de la Minsk, în care cuvântul Crimeea nu apare), după schimbarea constituțională din Ucraina care acordă autonomie Donbass-ului.  

    1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Te oftica foarte rau ca opinia publica din Romania nu mai inghite pe nemestecate orice propaganda a celor platiti de filiera NATO?

    Oamenii rationali si echilibrati ai Romaniei au EXTIRPAT conventia democratica, din care si-au extras seva BANDITII BASISTILOR, in momentul in care GUNOAIELE PNTCD au aplaudat si au permis BOMBARDAREA SERBIEI de catre avioanele americane ! 100 de ani BASISTII TREBUIE SCUIPATI INTRE OCHI si AZVARLITI -cu SUTURI PRIN PARTILE DORSALE -LA GHENELE ISTORIEI INFAMIEI TRADATORILOR SI VANZATORILOR DE NEAM !

    1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    Postacii KGB se agita.

    1. Nu te mai agita ca iti face rau. Bucura-te de comentariile lui cristi c si invata sa casti ochii si la alte opinii. Maestrul Avramescu are fixatii nesanatoase.

      Do skoroy vstrechi ! 

      Pentru ca incepe Olimpiada de vara mi se par mult mai interesante opiniile basistului Traian Ungureanu, pe blogul gsp ! Evident ca de la Lance Armstrong incoace de la americani n-au mai prins pe nici unul, daca vorbim de batjocura rusnacilor...

      Dar hai sa fim barbati si sa recunostem onest ;), splendoarea femeilor slave in sport ; imi permit sa dau exemplele cele mai "tulburatoare" : slovaca Daniela Hantuchova, rusoaicele Sharapova si Elena Dementieva (retrasa acum), saritoarea cu prajina Elena Isymbaieva si multe altele... Pe locul intai la capitolul frumusete este-dupa opinia mea- saritoarea in inaltime lituanianca Airyne Palsyte, cu sanse bune la medalii ! Si pentru ca sunt nostalgic dupa anii de altadata sa ne aducem aminte de superbele Mary Jose Perec (Franta) , Jackie Joyner Kersee (SUA) si de minunata inotatoare germana Franziska van Almsick ! Americanii au avut si ei o "mandrete", se numea Nancy Kerigan de la patinaj, dar alta americanca frustrata, Tonya Harding, i-a dat la gioale la propriu, facandu-i arsice genunchii... 

      Carl Lewis has broken his silence on allegations that he was the beneficiary of a drugs cover-up, admitting he had tested positive for banned substances but claiming he was just one of "hundreds" of American athletes who were allowed to escape bans.

       

      "There were hundreds of people getting off," he said. "Everyone was treated the same." 

       

      Lewis has now acknowledged that he failed three tests during the 1988 US Olympic trials, which under international rules at the time should have prevented him from competing in the Seoul games two months later. 

       

      The admission is a further embarrassment for the United States Olympic Committee, which had initially denied claims that 114 positive tests between 1988 and 2000 were covered up. It will add weight to calls by leading anti-doping officials and top athletes for an independent inquiry into the US's record on drug issues. 

       

       

      Carl Lewis, regele sprintului, acuză Comitetul Olimpic American că a ascuns probe pozitive (114) ale atletilor dopati în calificările pentru Olimpiada de la Seul. Nimeni nu a investigat politica de doping din SUA. Acolo probabil este privată, că este capitalism. La ruși, și-a băgat statul organele prin afacere și a făcut un institut de medicină sportivă, cu cercetători chimiști în coctailuri cu anabolizante. 

       

       

      Fapt este că această politică de doping este o moștenire a URSS. Nikita Kamaev, directorul RUSADA până după scandalul din nov 2015, și-a început cariera ca cercetător științific în 1987 în Institutul de Medicină Sportivă al URSS. Se spune că vroia să scrie o carte. Proastă idee. A fost găsit mort. Daa, Rusia este teroarea pe planetă, vor exclama propagandiștii. Oricum, este bine că s-a făcut curățenie. Iar curățenia înseamnă și distrugerea celor care au lucrat la așa ceva. Kamaev, Fuentes și alții își merită soarta. Nu îi plângeți. Știau că sunt mafioți. 

       

      Operațiunea Puerto, Spania, cel mai mare scandal de dopaj din Europa Vestică. Un complice, Alberto Leon, a fost găsit "sinucis". In frigiderul lui erau pungile cu sânge care era transfuzat sportivilor. Rușii mai proști, băgau chimicale. Occidentalii erau mult mai ingenioși. Nimic de negat aici, Rusia a preferat mereu lucrurile ieftine, nu are rafinamentul Vestului. 

       

      Doctorul Fuentes s-a oferit să dea lista tuturor sportivilor pe care i-a dopat. Judecătoarea Julia Santamaria i-a spus, nu te grăbi, nu te obligă nimeni. Și nu a spus nimic. Ba chiar judecatorii au dat ordin sa fie distruse eșantioanele de sânge capturate de poliție. S-a făcut apel, s-a scurs timpul în sala de judecată, au trecut 10 ani. Pungile au ajuns acum o lună la WADA dar există un termen de 10 ani pentru prescripție... ghinion.... s-a dus recent. 

       

      The Guardian: "The World Anti-Doping Agency has taken custody of the 200-plus blood bags at the heart of the long-running Operation Puerto doping scandal, raising the possibility that the identity of those involved will be disclosed for the first time. 

      The blood bags were seized in 2006 when the Madrid-based Dr Eufemiano Fuentes was arrested and they remained in storage until he was put on trial seven years later for crimes against public health. He was initially given a one-year suspended sentence but the judge ordered that the blood bags should be destroyed. 

      However Wada and others appealed and in mid-June a Spanish appeals court cleared Fuentes but ruled that the blood bags should not be destroyed after all. Wada told the Guardian that it had now taken custody of the blood bags, along with world cycling’s governing body, and would consider its next move. 

       

      It remains to be seen whether Wada can identify whose blood is in the bags and whether it can take action as a result, given the 10-year statute of limitations on doping cases. 

      The 10-year threshold was passed just weeks before the Spanish court gave its ruling on Fuentes in June. In 2006, Spanish media reported that 99 blood bags analysed by the Barcelona anti-doping laboratory also contained high levels of EPO." 

      Excelent comentariu. Foarte bine documentat.

      hehe, parca 8.3 ar fi scris de tine, asa-i? nu fi modest

      Esti un facist. Na-i nici un dumnezeu.

      Esti un agramat care n-are o slujba stabila

      Angramat esti tu, ca eu comentez cum se face.

      Mesajele 8.6 și 8.8 nu aparțin cititorului Cristi C.

      Asta este bolnav de nervi. Huo!

      Bolnav de nervi ești tu nu eu. Auzi vorba ce sa zică ca sunt bolnav de nervi. Tu ești bolnav nu eu.

      Mesajul 8.11 nu aparține cititorului Cristi C.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb