• Interviu cu preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), domnul Crin Antonescu
Reporter: Aţi fost primul politician care şi-a lansat candidatura la preşedinţia ţării şi care şi-a pregătit, încă din această vară, programul politic. Sunt voci care susţin că profilul dumneavoastră seamănă izbitor de mult cu cel pe care îl promova fostul preşedinte, Ion Iliescu, cel de "om cinstit şi sărac". Ce ne puteţi spune despre această caracterizare?
Crin Antonescu: Eu sunt un om politic de dreapta, domnul Ion Iliescu de stânga, nu există niciun fel de asemănare esenţială. Eu nu am făcut niciodată din formula "om sărac şi cinstit", pe care de altfel nici nu am folosit-o, o manevră electorală populistă, ci am invocat doar faptul că este nevoie ca în vârful clasei politice româneşti să vină un om cinstit care, să nu fie în niciun fel legat de mecanismul de a face bani din politică. Acest lucru îl cunoaştem de 20 de ani la marea majoritate a politicienilor din ţară.
Reporter: Ce arme aveţi la dispoziţie pentru a reuşi atragerea voturilor de partea dumneavoastră? Cum veţi individualiza campania pentru alegerile prezidenţiale?
Crin Antonescu: Principala armă a unui candidat este el însuşi. De data aceasta, oamenii vor alege între personalităţi. Am un profil care s-a aşezat în ani de zile şi care ţine de o atitudine faţă de politică, de anumite valori şi principii de la care nu am abdicat niciodată în orice împrejurare, de o consecvenţă şi de un comportament corect în raport cu criteriile pe care le-am aplicat. Am suficientă personalitate pentru a avea opţiuni şi pentru a le aplica. Mi-am asumat, în numeroase rânduri, riscuri pentru a face şi a spune ceea ce cred. În acest sens, cred că nu sunt un politician de duzină şi am o individualitate. Într-o campanie politică de acest gen, un om politic are nevoie de capacitatea şi de căile de a comunica, în mod real şi autentic, cu cât mai mulţi alegători, fără a simula.
Reporter: Dacă ar fi să descrieţi modelul de preşedinte care vi se potriveşte, ce aţi alege din următoarele trei variante: "un preşedinte al tuturor românilor", "un preşedinte care se gândeşte la români" sau "un preşedinte la cârma României"?
Crin Antonescu: Cred că toate trei sunt necesare, toate trei pot fi valabile, cu precizarea că nu trebuie să fii neapărat marinar de profesie pentru a ţine cârma unei ţări.
Reporter: Aţi absentat foarte des la lucrările Senatului. Oamenii consideră că, pentru a alege un preşedinte, este foarte important ca acesta să fie prezent la lucrările instituţiei de care aparţine...
Crin Antonescu: Lăsând la o parte faptul că şi alţi fruntaşi politici, de pildă Mircea Geoană, de pildă Traian Băsescu când era parlamentar, au avut un număr foarte ridicat de absenţe din diferite motive, în special legate de politică, important este dacă eu, în toţi aceşti ani, am fost sau nu o voce în Senatul României. În sensul acesta se poate face un sondaj cu parlamentari pe care oamenii îi ţin minte. Cred că am fost un parlamentar mai cunoscut şi mai pregnant decât a fost parlamentarul Traian Băsescu.
Reporter: În cazul în care nu veţi câştiga alegerile din această toamnă, vă gândiţi să reveniţi la funcţia din care aţi demisionat, cea de vicepreşedinte al Senatului?
Crin Antonescu: Nu e o chestiune care chiar să mă preocupe. Eu am intrat în această campanie cu un singur gând, anume victoria. Este, din punctul meu de vedere, o bătălie care se duce pe totul sau nimic, în niciun caz nu folosesc această candidatură pentru a obţine, în cazul în care nu devin preşedinte, alte poziţii, funcţii sau alte demnităţi în stat. Nu sunt un carierist sau un vânător de funcţii.
Reporter: Din programul de preşedinte pe care l-aţi lansat în această vară, reiese clar un model de Premier. Faceţi referire la o serie de măsuri care intră în responsabilitatea Guvernului, cum ar fiscalitatea scăzută...
Crin Antonescu: Propun o serie de măsuri care nu pot fi luate de preşedinte ci de către Guvern, este foarte adevărat. Precizez chiar în program - dacă vorbesc despre alte soluţii o fac pentru că trebuie să prezint în faţa românilor modul în care văd şi ieşirea din criză, şi dezvoltarea economică. E clar că nu este vorba de un program de guvernare, nu se intră în detalii, ci se dau opţiuni pe care le exemplific cu măsuri foarte concrete. Spun şi care sunt atribuţiile unui preşedinte, cum înţeleg să le exercit. Nu doresc să încalc zona de atribuţii a Guvernului sau Parlamentului.
Reporter: De curând a apărut un sondaj de opinie din care rezultă că românii se tem în proporţie de 60% de fraudarea alegerilor din toamnă. Neîncrederea acestora a crescut de la alegerile europarlamentare cu 20%, în condiţiile în care turismul politic şi votul multiplu au fost practici asupra cărora nu s-au aplicat sancţiuni. Cum comentaţi acest lucru? Vedeţi posibilă fraudarea alegerilor prezidenţiale?
Crin Antonescu: Nu sunt convins că toţi cei care participăm la această luptă suntem hotărâţi să preîntâmpinăm frauda şi să nu faudăm. Sunt nemulţumit de faptul că premierul a respins, conform spuselor şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, o variantă prin care acest serviciu putea oferi logistica pentru descoperirea instantanee a votului multiplu. Pe fond rămâne un singur lucru: cea mai bună formă de combatere a fraudei este prezenţa masivă a românilor la vot. În momentul în care un număr mare de alegători se prezintă la vot, micile matrapazlâcuri, voturile plătite, îşi pierd din importanţă şi ponderea lor devine nesemnificativă.
Reporter: Cu atât mai mult cu cât PNL era bine cotat în preferinţele cetăţenilor, sondajul arată că neîncrederea oamenilor în corectitudinea acestui partid a crescut de la alegerile din iunie. Ce consideraţi că i-a determinat pe alegători să-şi piardă încrederea? Cum le-o veţi recâştiga?
Crin Antonescu: Eu nu cunosc niciun sondaj în care PNL să fi scăzut în încredere faţă de cifrele din 2008. Eu cred că PNL, fiind în opoziţie, nu a putut să facă rău alegătorilor. Eu cred că poziţiile pe care s-a situat, de când a plecat de la putere, au fost unele corecte. Cred că se întâmplă o scădere generală a încrederii publicului în politicieni. Nu PNL este vinovat de modul în care se îndreaptă ţara noastră spre prăpastie - efect al guvernării din ultimele opt luni.
Reporter: Ce efect are asupra populaţiei imaginea actuală a unei coaliţii de guvernare care nu guvernează împreună?
În ce mod va influenţa alegătorul acest comportament politic?
Crin Antonescu: Şomajul este evident, criza economică din ce în mai gravă, falimente, corupţie, lipsă de funcţionare a instituţiilor din ţară, într-un singur cuvânt, debandadă! Toate aceste lucruri generează un efect economic, social şi psihologic negativ asupra alegătorilor. Cred că alegerile prezindenţiale trebuie să dea încredere alegătorilor că se poate face ceva cinstit, corect şi pe cale normală.
Reporter: Multe măsuri anticriză luate până acum de coaliţia de guvernare şi-au dovedit ineficienţa. După pierderile produse de introducerea impozitului minim, s-a decis, în definitiv, restrângerea acestuia pe domenii de activitate. Deşi este o măsură tardivă, cum credeţi că ar putea fi salvat mediul de afaceri?
Crin Antonescu: Guvernul PD-L - PSD nu a luat nicio măsură împotriva crizei. Este un guvern care a împrumutat miliarde de euro, dar un împrumut nu este o măsură împotriva crizei. Din momentul în care au fost propuse aceste măsuri, am zis că nu este bine şi, realitatea, din păcate, ne-a confirmat acest lucru. Măsurile anticriză trebuie să stimuleze creşterea economică, apariţia locurilor de muncă şi investiţiile, dar nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, de aceea am iniţiat, la momentul lor, proiecte de lege.
Reporter: Sunt voci care susţin că Traian Băsescu ar dori să candideze independent. Consideraţi că este un "joc" politic menit să atragă mai multe voturi? Cum comentaţi decizia actualului preşedinte, în special din perspectiva scandalului în care a fost implicat, cu fratele său, Mircea Băsescu?
Crin Antonescu: Eu nu ştiu câţi români vor crede că Traian Băsescu este independent. Eu unul nu-l cred, e limpede că nu este numai exponentul partidului PD-L ci şi a unor clanuri care s-au unit în jurul acestui partid, în jurul persoanei sale, şi cel mai mare eşec al celor cinci ani de mandat este faptul că nu s-a luptat cu sistemul ticăloşit pe care l-a denunţat, ci a devenit în acest moment şeful acestuia.
Reporter: Potrivit unor analişti politici, la nivel diplomatic, ţara noastră nu are state prietene. Cum aţi gestiona dumneavoastră, ca viitor preşedinte, relaţiile cu alte state?
Crin Antonescu: Ultimii cinci ani au fost un tur pierdut pentru politica externă a ţării noastre, ceva din imaginea noastră s-a degradat. Cu atât mai trist cu cât s-a petrecut într-un context favorabil, devenind membri ai Uniunii Europene. Am fi putut juca un rol în Uniune şi în Alianţa Nord-Atlantică. În politica externă România trebuie să dea un conţinut nou unor structuri care deja există, de pildă Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Cred că România trebuie să-şi intre în pielea de membru activ al Uniunii Europene, de "jucător" în piaţa europeană şi la nivelul deciziilor. Trebuie să identifice oportunităţile pe care le are, de pildă poziţia geografică, din care noi am făcut totdeauna un dezavantaj şi despre care cred că este acum o şansă.
Reporter: Este dificil ca ţara noastră să devină un jucător important în UE din moment ce, din punct de vedere economic, se descurcă foarte greu..
Crin Antonescu: România este totuşi a şaptea ţară a Uniunii Europene, în consecinţă are o reprezentare la nivelul instituţiilor europene. A demonstrat că în perioada 2005-2008 poate avea cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa. România poate juca un rol important în politica de vecinătate şi de extindere a Uniunii Europene, politica energetică a Uniunii, numai că trebuie să aibă o viziune şi să fie credibilă. Problema credibilităţii începe de la preşedinte, şi nu este întâmplător faptul foarte trist că preşedintele a ajuns în acest moment în peisajul european şi mondial, o persoană izolată.
Reporter: În programul dumneavoastră de viitor preşedinte, cum veţi gestiona relaţia cu Republica Moldova şi cu românii de peste graniţă?
Crin Antonescu: Voi gestiona relaţia pe baza a două principii: când vorbim de naţiunea română nu putem să ne gândim doar la românii din ţară, pentru că există foarte mulţi români peste hotare şi de ei ne leagă nu doar limba ci şi sentimentul comunităţii. Al doilea principiu, şi mă refer aici la relaţiile cu Republica Moldova, că România va trebui să folosească calitatea şi poziţia sa în Uniunea Europeană pentru a ajuta românii de peste Prut. Trebuie să grăbim, sub toate formele, integrarea reală a acestei ţări în Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova va deveni un candidat democrat pentru integrare, putem spune că am putut face ceva esenţial în unirea pe care o dorim cu toţii.
Reporter: Un alt posibil candidat pentru alegerile din toamnă, de asemenea ca independent, este Sorin Oprescu. Ce şanse reale consideraţi că ar putea avea domnia sa în bătălia pentru Cotroceni?
Crin Antonescu: În cursa prezidenţială am fost primul care a lansat un program politic pentru ca lumea să-l poată cunoaşte şi dezbate. Între timp, aflu că domnul Traian Băsescu se gândeşte dacă va candida sau nu, dacă va candida pentru PD-L sau independent. Există candidaţi care-şi anunţă intrarea în cursă, care intră în cursă şi care se retrag din cursă. Din punctul meu de vedere aceste lucruri sunt colaterale. Există convingerea că odată intrat în această cursă, eu trebuie să câştig şi nu altcineva. Ca atare mă voi raporta cu respect la toţi contracandidaţii mei, toţi avem şanse la startul acestei curse. Nu mă interesează ce fac dânşii.
Reporter: Dacă nu veţi intra în turul doi ce veţi face?
Crin Antonescu: Eu cred că într-o competiţie politică democratică, intrăm atunci când considerăm că numai prezenţa noastră în funcţia respectivă, că e vorba de parlamentar, de primar sau de preşedinte al României, va da un curs bun lucrurilor. Această întrebare care revine, şi constat că nu este pusă doar mie, probabil sunt mai deschis, este una care ţine de civilizaţia democratică. Important este să faci tot ce poţi pentru a câştiga, pentru a te bate în numele ideilor tale.
Reporter: Vă gândiţi la şefia Guvernului?
Crin Antonescu: Aici nu este vorba de a-mi dori mie vreo funcţie. Eu nu-mi doresc pentru C.V. nici postura de preşedinte. Candidez la preşedinţie şi nu mi-am pus problema să aspir la funcţia de Premier. Funcţia de preşedinte îmi este mai potrivită, din varii motive, iar discuţia despre eventuala mea calitate de prim-ministru, nu are în acest moment obiect.
Reporter: Consideraţi că PNL ar putea ajunge la guvernare? Dacă va face acest lucru, în ce formulă se va întâmpla?
Crin Antonescu: Cred că e foarte bine dacă PNL va ajunge cât mai repede la guvernare. Sper că acest lucru se va întâmpla chiar după alegerile prezidenţiale din această toamnă. În ce formulă se va întâmpla, cine va reprezenta PNL la nivelul Guvernului, nu pot să spun acum. De altfel nu va mai fi treaba mea decât indirect. PNL are forul care să decidă şi când eu nu voi mai fi preşedintele acestui partid, pentru că voi fi preşedintele României. Pe de altă parte, mă voi achita de promisiunea de a fi echidistant. Dacă vom contiua să avem preşedinţi ai României care sunt preşedinţi ai unui partid, nu vom face nimic.
Reporter: Raportul Comisiei Europene pe justiţie arată că ţara noastră este la începutul luptei anticorupţie. Cum s-ar putea face, cu adevărat, dreptate în ţara noastră? Care ar fi pârghiile pentru eliminarea actelor de corupţie?
Crin Antonescu: La începutul anului 2005, Traian Băsescu a vrut o modificare a legilor care reglementează sistemul juridic din România şi i-am dat-o. A vrut un ministru al Justiţiei, pe doamna Macovei, şi i-am dat-o. A vrut un procuror general şi l-a pus. A vrut un procuror şef la DNA şi l-a pus. A numit un număr foarte mare de procurori şi judecători în aceşti ani. Dacă la sfârşitul lui 2009 suntem încă în faza de a începe lupta anticorupţie, înseamnă că mandatul lui Traian Băsescu este un eşec total. Soluţia pentru reabilitarea sistemului juridic este o independenţă reală, pe care Băsescu a cerut-o, a promis-o şi a încălcat-o într-un chip flagrant. Soluţia pentru combaterea corupţiei generalizate este simplificarea sistemului birocratic, eliminarea clientelelor de partid şi comportamentul oamenilor politici de vârf în conformitate cu legea, în litera şi spiritul ei.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radical în data de 18.09.2009, 12:03)
Retineti exact si reveniti dupa cinci ani, daca Antonescu va iesi Presedinte !.