Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, la Arad, că taxa de solidaritate "este, totuşi, o formulă care excede înţelegerea pe formula fiscal" şi că el nu susţine o asemenea măsură.
"Taxa asta, un tip de taxă excepţională, de solidaritate sau aşa ceva, este, totuşi, o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi, din punctul ăsta de vedere, cel puţin dacă nu văd nişte argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură", a spus Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai spus că vor mai discuta pe acest subiect, atât în PNL, cât şi cu partenerii din USL. "Vom avea discuţii inclusiv în Partidul Naţional Liberal. Eu la prima strigare, ca să spun aşa, nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie, nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite mai ales de conjuncturi atât de scurte este de natură să rezolve ceva. Filozofia şi principiile şi formulele nostre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare, sunt publice. Le-a reamitit de curând şi premierul Ponta. Un impozit regresiv, să-i spun aşa, deci 16 la sută rămâ-ne cea mai mare cotă de impozitare şi ne ducem în jos cu 12 la sută şi cu 8 la sută", a afirmat liderul PNL. "Vom discuta în Partidul Naţional Liberal, cu miniştrii noştri, cu partenerii noştri în USL şi, în urma a ceea ce vom decide acolo, sigur, că Guvernul va acţiona", a adăugat Antonescu.
Premierul Victor Ponta a spus, joi, la Iaşi, că pentru a decide supraimpozitarea persoanelor din sistemul bugetar cu salarii mari se face o analiză calitativă, deoarece miza e ca obiectul acestei măsuri să fie "tot felul de consilieri şi şefi de pe la Conpet, Transgaz, Rovinari", nu profesori universitari.
Ponta a precizat că deocamdată nu s-a stabilit căror persoane li se va aplica măsura, dar a insistat că nu se doreşte să fie afectaţi, de exemplu, profesorii universitari. Şeful Executivului a dat asigurări că în legătură cu această taxă de solidaritate vor fi consultaţi şi partenerii internaţionali.