CRISTIAN PÂRVAN: "Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 16 mai 2017

"Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti"

Pârvan, PIAROM: "Dosarul de preţ de transfer trebuie să fie însoţit de consolidarea fiscală"

Anca Vlad, PIAROM: "Ar trebui să existe un «gardian» al productivităţii în Guvern, şi poate, şi în Parlament"

Anca Vlad, PIAROM: "Firmele mici şi mijlocii devin mari contribuabili, deşi nu se pot consolida"

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) solicită autorităţilor să adopte un set de măsuri favorabile consolidării relaţiilor dintre firmele româneşti în holdinguri.

PIAROM aminteşte că, în 2015, au fost identificate 73.663 de grupuri de întreprinderi, în ţara noastră, dintre care 92,58% grupuri de întreprinderi multinaţionale, controlate într-o proporţie de peste 99,7% de entităţi din afara României, ceea ce subliniază că există un decalaj foarte puternic în termeni de cultură economică şi legislativă între statele membre UE şi ţara noastră în ceea ce priveşte reglementarea activităţii şi funcţionarea grupurilor de societăţi.

Astfel, între măsurile propuse de PIAROM se regăsesc adoptarea unei legi a holdingurilor, promovarea avantajelor consolidării activităţilor economice desfăşurate de entităţi afiliate în cadrul unui holding, instruirea organelor de inspecţie fiscală, clarificarea cadrului legislativ privind politica preţurilor de transfer.

Cristian Pârvan, Preşedintele PIAROM opinează că ţara noastră nu are o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti: "Cerem, de mai mult timp, ca această procedură birocratică de a întocmi dosarul de preţ de transfer şi bilanţ consolidat, care costă mulţi bani, să fie ori însoţită de o consolidare fiscală, ori eliminată, întrucât nu le conferă niciun avantaj firmelor româneşti".

Potrivit domniei sale, din anul 2018, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală va include firmele mici şi mijlocii în categoria firmelor care trebuie să depună dosarul preţurilor de transfer.

Dosarul preţurilor de transfer este documentul prin care fiecare contribuabil care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate trebuie să justifice cuantumul preţurilor tranzacţiilor respective şi să demonstreze respectarea "preţului pieţei".

Oficialii PIAROM susţin că nu avem destui specialişti care să întocmească aceste dosare, de anul viitor.

Cristian Pârvan este de părere că statul ar trebui să-i stimuleze pe românii din afară să investească în ţară, dat fiind că sumele trimise anual, în ţară, prin bănci, de către aceştia sunt destul de mari.

Anca Vlad, preşedintele fondator PIAROM, este de părere că unele propuneri ale auorităţilor nu sunt productive. Conform domniei sale, ar trebui să existe un "gardian" al productivităţii în Guvern, şi poate, şi în Parlament: "Ar trebui să existe cineva care să analizeze fiecare procedură şi să spună dacă va ajuta la creşterea productivităţii, sau nu".

Doamna Vlad a declarat: "Spre exemplu, concediul post-natal de patru ani ar însemna un dezastru pentru economia noastră, întrucât ducem lipsă de specialişti, care să le înlocuiască pe acele femei, aflate în concediul de creştere a copilului. Angajatorii vor avea dificultăţi în a păstra acele posturi vacante pentru o perioadă atât de lungă". Pe de altă parte, domnia sa opinează că şi femeile respective se vor deprofesionaliza într-o perioadă atât de lungă, deoarece nu vor mai avea contact cu mediul profesional. "Cred că femeile îşi doresc grădiniţe bune, nu patru ani de concediu", a mai spus doamna Vlad.

Potrivit domniei sale, ţara noastră are nevoie de investitori străini, dar întâmpină unele probleme: "Avem nevoie de investitori străini, vrem să vină investitori cu capital străin la noi, dar sunt nişte probleme. O problemă ar fi transferul profiturilor la extern".

Doamna Vlad a explicat că după ce s-a descoperit că profitabilitatea firmelor cu capital străin este mai mică decât cea a firmelor locale, autorităţile au hotărât să introducă dosarul preţurilor de transfer.

Domnia sa a declarat: "Măsura îi afectează pe antreprenorii români, cei care poate obţin profit la toate companiile pe care le au în grupul lor, pentru că nu există o lege a grupurilor (prin care antreprenorii să-şi poată consolida grupurile şi să plătească impozitul la vârf, după ce au îndeplinit toate formalităţile contabile).

Acest dosar vine ca o lovitură pentru firmele româneşti neconsolidate, pentru că nu au voie să se consolideze".

Firmele româneşti care au subsidiare (SRL-uri) în ţară trebuie să întocmească dosarul preţurilor de transfer, însă el devine inutil, dacă atât firma-mamă, cât şi subsidiarele au profit, conform PIAROM.

Prin ordinul ANAF 3609/2016, privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili, a fost inclus criteriul afilierii directe, ceea ce înseamnă că firmele mici şi mijlocii devin mari contribuabili, deşi nu se pot consolida, conform doamnei Vlad.

Legea grupurilor trebuie să fie rapid elaborată, altfel se va ajunge la o scădere a productivităţii, întrucât asemenea raportări nu au nicio valoare pentru nimeni, a mai spus Anca Vlad, care susţine că soluţia acestei probleme este legea grupurilor în România: "Dacă ar exista această lege, problema ar fi rezolvată, iar dosarul preţurilor de transfer s-ar aplica doar multinaţionalelor. Legea grupurilor presupune ca tranzacţiile inter-companii, dintre două sau mai multe firme ale aceluiaşi grup, să fie eliminate şi să se plătească impozit la diferenţă".

Reprezentanţii PIAROM îşi doresc echilibru în economia românească, opinând că şi capitalul românesc poate migra foarte uşor în exterior, însă consideră că nu trebuie ca ţara noastră să devină neatractivă pentru capitalul românesc.

Ana Gabriela Ghiţă, Uzinsider: "Am întocmit dosarul preţurilor de transfer, dar a fost inutil"

Ana Gabriela Ghiţă, directorul economic al grupului Uzinsider, a declarat ieri că s-a întocmit dosarul preţurilor de transfer, pentru toate cele şapte firme ale grupului, însă a fost un demers inutil, care a generat un volum mult mai mare de muncă şi costuri în plus: "Toate cele şapte firme ale grupului sunt pe profit, deci a fost inutil, dar am făcut acest lucru pentru a evita amenzile şi pentru a ne conforma legislaţiei".

Potrivit directorului economic, grupul Uzinsider întocmeşte bilanţul consolidat, încă din 2007, demers de asemenea inutil şi generator de volum de muncă şi costuri suplimentare destul de mari, însă nu şi de avantaje.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu obosesti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb