Inflaţia va depăşi probabil 10%, în luna aprilie a anului curent sau când vor expira măsurile de compensare şi plafonare, dar nu cu mult, susţine Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, informează Agerpres.
"Am crescut pasul de întărire a politicii monetare. Eu aş spune că este un pas necesar, în condiţiile preţurilor inflaţioniste pe care le vedem, însă trebuie să nuanţez puţin. Deşi 80% din creşterea observată de preţuri anul trecut, creşterea suplimentară să spunem, a venit din preţurile la combustibili şi energie, BNR trebuie să crească dobânda pentru a tempera aşteptările inflaţioniste. În luna aprilie a anului curent sau când vor expira măsurile de compensare şi plafonare, inflaţia va depăşi probabil 10%, dar nu cu mult! Asta este o menţiune importantă: nu cu mult! În schimb, şi trebuie spus, operăm în condiţii majore de incertitudine, dacă măsurile de compensare se prelungesc, inflaţia va rămâne de o cifră. Tot de o cifră va rămâne dacă se găsesc soluţii la fel de eficiente, precum reducerea taxelor pe produsele energetice. Pentru că în fapt tot o reducere a facturilor ar însemna. Iar acest puseu inflaţionist trebuie să spunem că este indus de şocul preţurilor energiei şi că se va disipa în următoarele 12 luni. La fel de important este să spunem că este o evoluţie observată în toate ţările vecine, nu este nicidecum un fenomen tipic României, inflaţia apare la nivel global şi trebuie spus foarte clar: este peste tot în lume, şi cam peste tot în lume se cresc sau urmează să crească dobânzile", a spus Cristian Popa, la Digi 24.
În opinia sa, dobânzile nu sunt uriaşe. Popa a afirmat că acestea abia ajung la nivelul de dinaintea pandemiei, când dobânzi de 3-4% erau normale.
"Să nu uităm, de asemenea, că dobânzile sunt încă mult sub rata inflaţiei, sunt chiar mai mici decât în ţările vecine. Şi aş face o menţiune, pentru că a fost nepreluată de media, deşi este foarte clar menţionată la sfârşitul comunicatului nostru, este aceasta: trebuie să stimulăm şi economisirea. De acolo vin creditele, din depozite....Eu văd că toată lumea vorbeşte despre creşterea dobânzilor la credite, dar noi nu trebuie să uităm de deponenţi! Sunt în jur de 10 milioane de depozite, sub diverse forme, în România, şi cel mult 1,5-2 milioane de credite, şi atunci eu ca membru al Consiliului de Administraţie mă întreb: deponenţii nu trebuie să fie protejaţi?", a adăugat Popa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 10.02.2022, 21:42)
in jur de 12 % +/- o sa fie ... trai-le-ar green deal-ul semnat cu inchiderea minelor de carbune si a termocentralelor ....
Brusc au dat toti in dileala copiilor cu salvarea Planetei ! .... au dat adultii in mintea copiilor si politicienii in mintea senilului Klaus Schwab (WEF) ... prosti conducatori avem , sa mor eu! Prosti galeata frate! Nu pot lega doua betze si doua argumente si nu pot intelege ce aduce maine decizia de azi!
Le zice Bruxelles-ul sa faca ceva... gata! fug toti prosti gramada ca niste catzelushi cu limba scoasa sa execute ca niste suflete de sclavi care sunt ei ! ... A aparut acum psihoza (MINCINOASA!) a salvarii planetei... gata! Am inchis ca nebunii toate termocentralele sa sara kwh-ul in aer la pret! ... carpele naibii care sunt ei de prosti mafioti !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.02.2022, 23:35)
asta este efectul afacerii verzi, o pacaleala planetara