Criticii vor ca ministrul polonez al Apărării să fie suspendat din cauza legăturilor sale controversate

Cristina Radu
Internaţional / 14 septembrie 2017

Antoni Macierewicz (Sursa foto: Wikipedia)

Antoni Macierewicz (Sursa foto: Wikipedia)

Principalul partid de opoziţie din Polonia a cerut miercuri suspendarea ministrului apărării, Antoni Macierewicz, din cauza afirmaţiilor pe care acesta le-a făcut în legătură cu relaţiile sale secrete cu serviciile de informaţii militare ruse şi cu mafia, potrivit ABC News.

Bozena Kaminska de la Platforma Civică a transmis pentru The Associated Press că parlamentarii partidului sunt "foarte preocupaţi" de acuzaţiile aduse de mass-media. Kaminska a spus: "Macierewicz are un rol cheie, un rol de comandă în securitatea Poloniei şi dorim urgent ca premierul să clarifice situaţia şi ca Maceriwicz să fie suspendat în acea perioadă". Aceasta a adăugat: "Suntem foarte preocupaţi de posibilitatea ca datele clasificate de apărare sunt disponibile serviciilor secrete străine".

Macierewicz comentat afirmaţiile. În urma cererii din partea ministerului, procurorii au deschis o investigaţie asupra lui Piatek vizând acuzaţiile de ameninţare a unui oficial de stat. Dacă ar fi condamnat, Piatek poate să se confrunte cu până la trei ani de închisoare. Macierewicz atrage frecvent critici pentru declaraţiile sau acţiunile sale, cum ar fi surpriza anulării în ultimul minut a unui acord major pentru achiziţionarea de elicoptere de la un producător din Franţa. Dar el este cunoscut însp şi pentru puternicele declaraţii anti-ruse.

Cererea adresată Primului Ministru Beata Szydlo de suspendare a lui Macierewicz trebuie să fie aprobată de comisia parlamentară de apărare, dominată de partidul d guvernământ. Kaminska a spus că poate fi refuzată, dar asta nu înseamnă că ar trebui să renunţe la chestiune. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, a declarat că nu a primit încă niciun răspuns la o scrisoare pe care a trimisă Ministerului Afacerilor Externe, cerând autorităţilor să nu folosească instanţele pentru a reduce la tăcere mass-media.

Acuzaţiile au fost întărite de cartea "Macierewicz şi secretele sale" scrisă de Tomasz Piatek, jurnalist de investigaţie care lucrează pentru cotidianul Gazeta Wyborcza.

Cartea detaliază presupusele legături ale ministrului cu un agent secret de securitate din era comunistă şi mai recent cu un lobbyist din S.U.A., care spune că are legături indirecte cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu şeful mafiei ruseşti, potrivit lui Piatek.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb