CRIZA Băncile britanice, supuse unor reglementări foarte dure

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2011

Băncile britanice vor fi supuse unora dintre cele mai dure reglementări din lume, potrivit unui plan de reformă care recomandă izolarea prin lege a operaţiunilor destinate populaţiei de activităţile riscante de investiţii.

Printre operaţiunile care trebuie izolate complet de activităţile riscante se numără depozitele populaţiei şi creditele către firme mici. Astfel ar putea fi izolate active britanice cu o valoare cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de miliarde lire.

Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a declarat că va elabora de urgenţă legislaţia bazată pe aceste propuneri înaintate de o comisie desemnată de guvern.

Scopul reformei este evitarea repetării situaţiei care a condus, în contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009, la intrarea a două dintre cele mai mari bănci britanice, "Lloyds" şi "Royal Bank of Scotland Group" (RBS), sub controlul parţial al statului, în urma unor injecţii masive de capital care le-au salvat de la colaps.

Comisia Bancară Independentă (CBI) insistă ca băncile să constituie rezerve de capital de bază (core) de cel puţin 10% din operaţiunile retail de pe piaţa britanică.

În plus, comisia recomandă ca rata capitalului primar, din care sunt acoperite eventuale pierderi, să fie de 17-20%, peste nivelul prevăzut în alte ţări din Europa.

Noile reglementări globale, care vor intra treptat în vigoare până în 2019, impun o rată de adecvare a capitalului de 7% sau maxim 9,5% în cazul băncilor mari, de importanţă sistemică.

CBI estimează că separarea activităţilor şi creşterea capitalului vor genera sistemului bancar britanic costuri anuale brute de 4-7 miliarde lire şi recomandă ca reformele să fie implementate în etape, până în 2019.

Guvernul britanic sprijină recomandările CBI şi consideră că reformele vor susţine creşterea economică şi vor proteja contribuabilii de criză.

Cele mai mari grupuri financiare britanice, HSBC, "Barclays", "Lloyds" şi RBS, s-au opus reglementărilor severe iniţiate de autorităţile globale, europene şi naţionale privind suplimentarea substanţială a rezervelor de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb