"Criza energetică va afecta pentru câteva luni performanţele financiare din industria chimică europeană"

Au consemnat Emilia Olescu si Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 octombrie 2021

Adrian Gabriel Dumitriu

Adrian Gabriel Dumitriu

(Interviu cu Adrian Gabriel Dumitriu, Directorul Financiar al Chimcomplex)

Acţiunea Chimcomplex (CHOB) pe bursa de la Bucureşti a crescut de nouă ori într-un singur an, de la 2 lei la 18 lei, compania având o capitalizare de patru ori mai mare decât activele. În timp ce acţiunile CHOB cresc în paralel cu preţul petrolului, Chimcomplex a raportat un profit foarte mare în primul semestru al acestui an, de 282 milioane lei (în comparaţie cu 95 milioane lei în tot anul 2020), ceea ce face ca indicatorul PER să fie în jur de 10 în acest moment, printre cele mai mici de la BVB.

Recent, Ştefan Vuza, care controlează Chimcomplex, dar şi alte companii din ţara noastră, a scris pe contul său de pe una din reţelele de socializare că are "curajul" să se împrumute 2,5 miliarde (fără să menţioneze moneda), "pentru ceea ce va fi cea mai mare investiţie din chimia României din ultimii 30 de ani". Dacă banii ar merge către Chimcomplex şi presupunând că împrumutul va fi în lei, atunci datoriile combinatului de la Borzeşti ar depăşi 3 miliarde lei. Ştefan Vuza a mai scris: "Nu mă limitez la a vedea doar riscurile, ştiindu-se că în aceste timpuri tot mediul petrochimiei navighează în ape tulburi. Ştiu, însă, că în ape tulburi se pescuiesc peştii cei mai mari. Desigur că tot din piaţa internaţională mă voi împrumuta, pentru că România nu are o piaţă financiară atât de matură. Dar este totuşi o piaţă foarte bună, iar antreprenorii trebuie să îndrăznească pentru că, acum, ca niciodată sunt bani mulţi în piaţă".

Declaraţia lui Ştefan Vuza a ridicat unele întrebări în spaţiul public. Pentru a clarifica ceea ce a dorit să exprime şi pentru a răspunde la unele dintre întrebările cititorilor noştri, posibil investitori pe piaţa de capital şi în industria chimică, am solicitat un interviu reprezenaţilor Chimcomplex. La întrebările noastre a răspuns Adrian Gabriel Dumitriu, Director Financiar al societăţii.

Reporter: Cum trece compania prin pandemie şi ce strategie a abordat că să depăşească mai uşor perioada de criză?

Adrian Dumitriu: Pentru criza COVID am avut în vedere în permanenţă rezilienţa, cum să fim mai bine pregătiţi pentru a face faţă provocărilor prezente şi viitoare. Mediul economic actual este caracterizat prin volatitlitate, incertitudine, complexitate şi ambiguitate, aşa numitul concept VUCA. Chimcomplex, ca de altfel întreaga societate umană, a adaptat funcţionarea companiei la noile condiţii, în care distanţarea socială, regulile stricte de igienă, dezinfectările frecvente ale spaţiilor, testările gratuite oferite angajaţilor sau promovarea importanţei vaccinării au devenit parte din cotidian. Să nu uităm că orice criză aduce şi oportunităţi. Programul Uniunii Europene "Rezilience and Recovery Facility", cu fonduri de aproape 724 miliarde eurp, transpus la noi prin PNRR, aduce două direcţii cheie pentru industrie: tranziţia spre economia verde şi digitalizarea.

Economia verde va fi neutră, din perspectiva emisiilor de CO2, şi va fi bazată pe hidrogen. Noi suntem deja cu segmente de activitate în economia verde.

Chimcomplex are peste 60 de ani experienţă în hidrogen, produce anual aproape 6.000 de tone din procesarea apei în electroliză. Hidrogenul nostru are în producţie un consum energetic de 46 de ori mai mic decât cel obţinut în electroliza clasică.

Suntem o companie inovativă, având 40 de licenţe şi brevete în proprietate şi avem deja implementată tehnologie de captare a emisiilor de carbon pe care chiar le înglobăm în produse.

Reporter: Care este evoluţia domeniului, dar şi a Chimcomplex, în condiţiile în care peste criza sanitară s-a suprapus criza energetică?

Adrian Dumitriu: Economia este ciclică, avem de peste două milenii perioade de expansiune urmate de perioade de criză. Nici chimia nu face excepţie de la regula generală. Industria noastră, la nivel mundial, a avut o scădere începută în 2019, cu un minim în trimestrul al doilea al anului trecut, în perioada de maxim blocaj economic generat de pandemie. Începând cu trimestrul al treilea din 2020, întreaga industrie chimică intră pe un trend ascendent şi Chimcomplex se înscrie în această evoluţie, după cum se poate vedea din datele noastre financiare publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

În acest an a apărut o nouă problemă: criza energetică. Începând cu trimestrul secund avem, de exemplu, creşteri continue la preţul gazelor în Europa de aproape şase ori (preţul gazului în tranzacţii spot de la 20 euro/MWh în aprilie la 116 euro/MWh în această lună), iar la energie electrică aproape o triplare a preţului în piaţa spot şi o dublare în pieţele forward. Evoluţia din România este identică cu ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Să privim, totuşi, în perspectivă. Cotaţiile forward gaz pentru anul 2022 şi 2023 sunt cu 50%, respectiv 65% mai mici decât nivelul lunii noiembrie. Gazul pentru anul 2023 se vindea, la finalul săptămânii trecute, la 30 euro/MWh. Piaţa indică foarte clar că avem acum o criză temporară legată de gaz şi că evoluţiile se normalizeză în următoarele luni.

Criza energetică va afecta, pentru câteva luni, performanţele financiare din întreaga industrie chimică europeană, însă impactul pe termen mediu va fi marginal. Vorbim, totuşi, de o perioadă de stres de două trimestre, care, anualizat, nu va avea un impact major. În cazul nostru concret, anul 2021 va fi în linie cu prognozele noastre interne.

Reporter: Ce şanse sunt ca Chimcomplex să repete profitul excepţional din primul semestru în semestrul secund, în condiţiile în care piaţa energiei este sub presiune, iar industria petrochimică depinde de preţurile energiei?

Adrian Dumitriu: Suntem o companie cu o strategie consistentă pe termen lung, axată pe tranziţia la economia verde şi digitalizare. Anul 2021 a fost pentru noi un an în care, din perspectiva financiară, am avut în vedere optimizarea surselor de capital, în condiţiile în care creditele contractate la achiziţia activelor Oltchim din 2018 afectau semnificativ, prin costurile financiare, profitul companiei. În 2020, rezultatul financiar a avut un impact negativ de 95 milioane de lei în profit, iar în primul semestru din 2021 avem din costurile financiare o reducere a profitului de 54 de milioane de lei. După cum ştiţi, la începutul lunii octombrie ne-am refinantat şi, în următoarele trimestre, se va vedea impactul acestei măsuri în reducerea cheltuielilor financiare ale companiei. Cu alte cuvinte, impactul pe termen scurt al majorării costurilor energetice va fi compensat în mare măsură de reducerea costurilor financiare ale companiei.

Ar trebui să ne clarificăm puţin cu cine suntem. Chimcomplex este o companie de chimie care exportă 70% din ce produce, încadrată în aşa numită "specialties chemical industry". Să nu uităm că 90% din produsele manufacturate care ne înconjoară au la bază elemente produse de industria chimică. Avem, aşadar, pentru multe din produsele noastre o componentă de cerere inelastică şi amintesc aici doar biocidele produse de noi, care sunt necesare în sistemul medical şi în obţinerea apei potabile. Noi nu suntem o companie din chimia sării. Petrochimia este industria care produce prin rafinarea petrolului substanţe chimice numite olefine, iar astăzi Chimcomplex nu operează nicio rafinărie.

Reporter: Cum aţi aprecia o companie a cărei capitalizare depăşeşte de patru ori cifra de afaceri şi activele, în contextul pe care îl traversează industria petrochimică? Corect evaluată de piaţa bursieră, ieftină sau scumpă?

Adrian Dumitriu: Practica bursieră ne arată că evaluarea unei companii se face prin multiplu de EBITDA şi avem aici ca principal indicator P/E ratio. Informaţiile publice ne arată că, în ultimii patru ani, multiplicatorul de EBITDA în evaluarea companiilor de chimie (specialties and commodities chemicals) este între 12 şi 14, adică valoarea unei companii este între de 12 ori până la de 14 ori EBITDA generată în 12 luni.

Dacă vom considera Chimcomplex o companie cu EBITDA anualizată de 100 de milioane de euro, atunci înseamnă că avem cu un multiplu de 10 ori EBITDA o valoare de 1 miliard de euro. Vineri, 8 octombrie, valoarea de capitalizare bursieră a Chimcomplex era la 4 miliarde de lei, adică aproximativ 800 milioane euro. Dacă vom fi conservatori, putem considera că, la acest nivel, piaţa vede compania noastă ca pe o companie cu potenţial de EBITDA de 80 de milioane de euro/an folosind un multiplicator x10. Fiecare investitor îşi face propriile analize, urmărind rezultatele actuale şi potenţialul de dezvoltare al companiilor. Noi suntem o companie cu o strategie clară axată pe Green Deal, cu produse care au impact direct în procesul de decarbonare şi care am demostrat prin rezultatele din ultimele trimestre că am reuşit să integrăm cu succes activele achiziţionate la finalul anului 2018 de la Oltchim.

Reporter: În condiţiile în care preţurile petrolului sunt mari, iar dobânzile sunt în creştere, intenţia CHOB de a se împrumută masiv în perioada următoare poate fi considerată riscantă?

Adrian Dumitriu: Nu ştiu ce înseamnă a te împrumuta masiv. Ştiu însă că lumea financiară urmăreşte întodeauna un indicator clar: Net Debt/EBITDA când analizează gradul de îndatorare şi capacitatea de rambursare a împrumuturilor.

Să ne uităm la Chimcomplex, care în 2018 la final de an a contractat împrumuturi de 164 milioane de euro. Din informaţiile postate de noi la Bursa de Valori Bucureşti puteţi vedea poziţia companiei la 30 iunie 2021, când aveam credite bancare de 405 milioane lei cu EBITDA anualizată (1 Iulie 2020-30 Iunie 2021) de 617 milioane lei, adică un indicator Net Debt/EBITDA subunitar. La începutul lunii octombrie, cele 56,7 milioane de euro obţinute de la CEC şi Alpha Bank ne-au permis să închidem în totalitate finanţarea de 164 milioane euro contractată la achizitia activelor Oltchim.

Practica ne arată că, în funcţie de piaţa din care atragi sursele de finanţare şi de profilul companiei, companiile pot atrage finanţări de 3 până la 5 ori mai mari decât EBITDA anualizată. Noi aveam la semestrul întâi din acest an datorii mai mici decât EBITDA anualizată.

În concluzie, judecând după această formulă, suntem o companie care ar putea accesa relativ uşor un plafon de îndatorare de până la 500 milioane de euro, prin care să ne finanţăm planurile noastre de dezvoltare.

Reporter: Ce proiecte de investiţii aveţi în plan şi care este bugetul alocat în acest sens, dar şi sursele de finanţare?

Adrian Dumitriu: Fără investiţii o companie nu are viitor şi la acest capitol Chimcomplex are planuri importante axate pe chimia verde, reducerea amprentei de emisii de carbon, eficienţă energetică şi digitalizare.

Prioritar este să finalizăm anul viitor centrala de cogenerare de pe platforma de la Rm. Vâlcea, concomitent cu punerea în funcţiune a noii fabrici de polioli. Mai multe detalii vom oferi în următoarele luni, când vom ajunge la nivelul Adunării Generale a Acţionarilor cu aprobarea bugetului pe 2022 şi a planurilor de dezvoltare pentru următorii ani. Sursele de finanţare sunt cele clasice: sursele proprii generate de activitatea operaţională a companiei, cât şi surse atrase din piaţa bancară şi din pieţele financiare.

Reporter: Ce perspective are domeniul în care activaţi, în condiţiile crizei economice care se anunţă?

Adrian Dumitriu: Chimia este parte din soluţia crizei actuale generate de combaterea schimbărilor climatice generate de emisiile de gaze de cu efect seră. Aceasta este, de fapt, criza în care ne aflăm.

Perspectivele noastre sunt foarte bune. Economia viitorului este bazată pe hidrogen. Noi suntem, astăzi, un mare producător de hidrogen şi ne vom dubla în 2-3 ani volumele actuale.

Produsele noastre au impact direct în reducerea emisiilor de CO2 la nivelul României, cât şi a Uniunii Europene, ţînând cont de faptul că 70% din producţia noastră este exportată.

Clădirile din Europa sunt responsabile pentru mai mult de 1/3 din emisiile de gaze cu efect de seră. Poliolii noştri sunt parte din cele mai eficace soluţii de izolare a clădirilor pentru reducerea emisiilor şi creşterea eficienţei energetice.

Energia electrică trebuie să fie tot mai mult obţinută din surse regenerabile şi planurile la nivel naţional, cât şi European stabilesc ţinte clare pentru energiile verzi. Poliolii exportaţi de noi se regăsesc în cele mai eficiente palete de turbine eoliene (produse din spume poliuretanice) şi sunt parte în proiecte de panouri solare care crează aşa numitul prosumer, consumatorul de energie care este şi producător.

Am dezvoltat deja tehnologie de reciclare a sticlelor PET şi aici vom avea un impact direct în reducerea impactului deşeurilor de plastic asupra mediului. Dezvoltăm produse verzi şi avem în strategie un pilon important bazat pe chimia verde.

În concluzie, consider că suntem o companie cu un potenţial imens de dezvoltare şi vă asigur că veţi auzi tot mai mult de noi, atât din perspectiva rezultatelor noastre finaciare pozitive, cât şi din perspectiva rolului de companie responsabilă preocupată de mediu şi de impactul nostru social.

Reporter: Mulţumim!

Referitor la mesajul de pe pagina de socializare, Chimcomplex a transmis, recent, Bursei de Valori Bucureşti o clarificare ce menţionează că Ştefan Vuza a scris respectivul mesaj în calitatea sa de antreprenor, în care împărtăşeşte viziunea sa de business referitoare la grupul de companii pe care îl deţine, acesta urmărind proiecte investiţionale în valoare de 500.000.000 de euro.

Printre altele, Chimcomplex face următoarele precizări:

"La nivelul societăţii Chimcomplex S.A. Borzeşti există o aprobare corporativă pentru contractarea de credite, respectiv hotărârea AGEA din data de 26.08.2021, prin care s-a aprobat accesarea unor finanţări în valoare de 150.000.000 de euro, incluzând:

- O finanţare de 30.000.000 de euro de la Alpha Bank - deja contractată;

- O finanţare de 60.000.000 de euro de la CEC Bank - dintre care suma de 26.700.000 de euro a fost deja contractată, iar suma de 33.300.000 de euro urmează a fi contractată în cursul lunii octombrie 2021;

- O finanţare în cuantum de 60.000.000 de euro ce poate fi atrasă de la orice altă bancă din România sau din străinătate pentru investiţii, modernizări, retehnologizări etc.

Faţă de aprobarea mai sus arătată, nu au fost adoptate la nivelul societăţii până la acest moment alte aprobări corporative având că obiect accesarea de credite".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb