Preţurile energiei electrice din Europa au crescut ieri până la noi recorduri, evolu ie care reflectă problemele de aprovizionare cu gazele naturale folosite pentru alimentarea centralelor electrice, într-un moment în care Rusia reduce livrările de profil, informează Bloomberg.
O scădere a producţiei centralelor nucleare, precum şi generarea scăzută de energie eoliană şi hidro au exacerbat problemele de pe pia ă.
"Dacă Rusia întrerupe livrările, s-ar putea să nu fie suficient gaz pentru acoperirea cererii, iar atunci vom asista la o raţionalizare", spune, potrivit Bloomberg Television, Annegret Groebel, preşedintele Consiliului European de Reglementare a Energiei, men ionând: "Penele de curent pot fi evitate, dar, desigur, e nevoie de multă muncă pregătitoare (n.r. pentru aprovizionare) pe care o facem în prezent".
Preţul de referinţă al energiei electrice germane a crescut cu până la 6,6% ieri, la un record de 455 de euro pe megawatt-oră la Bursa Europeană de Energie. Contractul pentru energia franceză a urcat cu până la 7,8%, ajungând pentru prima dată la 622 de euro, conform Bloomberg.
Valurile de căldură din această vară au intensificat cererea de energie. Franţa se află într-o situaţie deosebit de gravă, deoarece mai mult de jumătate din flota sa nucleară este închisă pentru lucrări întreţinere. În mod normal, Fran a exportă energie, dar anul acesta a devenit importator net, subliniază Bloomberg.
"Producţia de energie nucleară aflată la un nivel minim istoric, precum i produc ia hidro scăzută din Europa lasă un deficit de aprovizionare care poate fi acoperit numai cu surse precum cărbunele şi gazul", declară Patricio Alvarez, analist la Bloomberg Intelligence, men ionând: "Acest lucru se adaugă cererii mari de gaze într-un moment de reducere a ofertei din Rusia".
• IEA: "Producţia mondială de petrol a depăşit nivelul maxim atins înainte de pandemie"
Valurile de caniculă şi majorarea preţurilor gazelor naturale au dus la creşterea utilizării petrolului pentru producţia de electricitate, a estimat ieri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care a avertizat însă că această creştere marchează slăbiciunile apărute în economiile ameninţate de recesiune, informează Reuters.
"Preţurile gazelor naturale şi electricitate au crescut până la noi valori record, ceea ce a stimulat tranziţia de la gaze la petrol în unele ţări", a subliniat Agenţia cu sediul la Paris, în cel mai nou raport lunar, în care şi-a îmbunătăţit estimările privind cererea mondială de petrol în 2022 până la 2,1 milioane de barili pe zi, cu 380.000 de barili pe zi mai mult decât estima în luna iunie.
"Însă, aceste câştiguri extraordinare, concentrate excesiv în Orientul Mijlociu şi Europa, maschează slăbiciuni relative în alte sectoare", a avertizat IEA, potrivit Agerpres.
Agenţia menţionează în special reducerea utilizării de combustibili în transportul rutier al ţărilor dezvoltate şi încetinirea creşterii economice la final de an, printre factorii care sugerează o contracţie a cererii de petrol în a doua jumătate a acestui an.
Pe partea de producţie, IEA susţine că în luna iulie producţia mondială de petrol a depăşit nivelul maxim atins înainte de pandemie, ca urmare a unei producţii peste aşteptări a Rusiei, care a ajuns la aproape 10,8 milioane de barili pe zi, pe fondul unor exporturi robuste spre Asia. Potrivit IEA, pentru prima dată în istorie, China a depăşit Europa în calitate de principală destinaţie pentru ţiţeiul rusesc.
Cu toate acestea, IEA prognozează că producţia de petrol a Rusiei va scădea cu aproximativ 20% la începutul anului următor, când embargoul la import anunţat de Uniunea Europeană ar urma să intre pe deplin în vigoare. Agenţia se aşteaptă ca producţia de petrol a Rusiei să se diminueze cu aproape două milioane de barili pe zi la începutul lui 2023.
De asemenea, Agenţia Internaţională a Energiei consideră că este puţin probabil ca alianţa OPEC+ să îşi majoreze producţia în lunile următoare pentru că dispune de capacităţi de rezervă limitate. La ultima sa reuniune ministerială, OPEC+ a decis doar o majorare "simbolică" a producţiei, cu 100.000 de barili pe zi, începând din luna septembrie, în pofida apelului lansat de preşedintele SUA, Joe Biden către Arabia Saudită, liderul de facto al organizaţiei, pentru a pompa mai mult petrol pe piaţă.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 206 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 216,5 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 12.45 atingea 215,23 euro.
.
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 1,2% (în a doua parte a zilei de ieri), la ICE Futures Europe, atingând 98,54 de dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a crescut cu 1,3%, la 93,10 dolari barilul la ora locală 08.42.
.
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,2%, la 1.809,60 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.42, cea spot a urcat cu 0,3%, la 1.797,89 dolari/uncie.
.
Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 1,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,25 dolari/buşel la ora locală 08.42, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - tot cu 1,1%, la 6,26 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 00:46)
Nu-i nici o problema pt babornita Ursula, ea e bucuroasa ca a a impus sanctiuni Rusiei! De altfel, si-a facut treaba pt care a fost numita si platita regeste de catre Papusari! In schimb, prostimea de rand poate sa moara de foame si de frig, caci oricum, nu face nici cat o ceapa degerata!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 02:10)
Foarte valoros comentariu! Bogat in idei si bogat in informatie noua! Daca nu era gratiuit sa-l postezi, ai tai ar fi fost dispusi sa si plateasca.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 07:03)
Eu zic ca este platit de ai sai
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 07:12)
Nu-i platit, e prost pe gratis.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 08:54)
Prefer sa mor de foame si frig decat sa fiu sluga ruseasca. Prefer modelul occidental (asa plin de greseli ) in locul modelului sovietic unde criticarea dictatorului cracanat iti aduce un ceai poloniu sau o cadere in gaura liftului.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 12.08.2022, 09:12)
si ca sa economisesti apa,poti sa ti faci wc in curte si baie la lighean ca sa economisesti si gaze
cand eram copil,se lasa apa in copaie la soare si seara faceai baie!
Important e sa nu fim slugile prostiei ca rusii cred ca nu au 15% din productia mondiala de hidrocarburi,important e sa ne strecuram ca pestele prin apa si sa nu esuam zilnic prin masuri care mai de care mai tampite pt prostime,elitele pot suporta preturi de 10 ori mai mari si sa ne spuna fraze patriotice,rau e de talpa tarii!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 15:01)
Pana una alta, victimele atlantismului sunt mai numeroase si mai vizibile. Free Assange, Free Snowden....
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 16:04)
Sau câțiva ani de închisoare unde ești violat zilnic cu cozile de mop
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 09:01)
cu dobanzi puternic negative, gdp real negativ, dolar intarit, energie intarita nu poate sa fie decat un semnal de boom cotatie aur (nominal pe lei).
Ce are banca centrala pe balanete este izbitor cu 71!!! are ratie ridicata de levier! pe atunci crestea aurul + inflatia + dolarul si scadea real gdpul (gdp minus inflatie)
s c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 13:00)
Parca ai nostrii sunt mai buni?Cine a fost escrocul care a vandut gaz la preturi mici si sa-l cuparam apoi noi la preturi mari?Poate unul apropiat de cutul lui Iohanis,numai unul dintre ei puteau sa faca asemenea cretinisme.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 14:24)
PS: DEDEMAN MAI USOR CU SPECULATIA LA PRODUSE!!! concurenta are preturi sub voi cu mult!
da stim "visuri la cheie" dar nu faceti la altii "cheie"
s c cret
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 15:41)
Chiar pe postul atlantist Digi 24 scrie ca Rusia a preluat de la Ucraina resurse naturale de 12 mii miliarde USD (preturi curente)
Spre deosebire de SUA care nu au reușit să impună un regimarioneta în Venezuela sau Iraq, Rusia are succes .
Cam nasol
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2022, 16:36)
crize creiate artificial , la fel ca plandemia , sa hartuiasca lumea sa nu traiasca normal . din rautate fata de om o fac .