CRIZA POLITICĂ Psihopatologia istericalei ca nechezol politic la români

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 septembrie 2021

Psihopatologia istericalei ca nechezol politic la români
Cornel Codiţă

România nu are politică. Nu că nu ar avea nevoie, ori instituţiile de care se serveşte ea la noi ar fi chiar cele mai strîmbe şi neputincioase din lume. Nu! Nu are politică, pentru sfîn­tul motiv că marea majoritate a celor care ajung să (se) învîrtească în (din) politică, respectiv cvasitotalitatea celor care ajung în poziţii cheie de decizie ştiu despre politică şi rosturile ei cam tot atît cît ştiu 99,99% dintre parlamentarii noştri despre ecuaţiile lui Maxwell şi rostul lor în prefigurarea luminii ca fenomen electromagnetic. Zero! De ce nu ştiu? Pentru că nu au învăţat vreodată? Nu, neapărat! Nu ştiu pentru că nu e nevoie să ştie şi nimeni nu le cere să ştie, pentru că nimic din ceea ce fac, odată ajunşi în miezul politicii, nu are de a face cu politica. În România, ca în mai toate marile şi anchilozatele cvasi-democraţii ale lumii post-moderne, politica a fost de mult înlocuită, după modelul leninisto-bolşevic, cu o maşinărie birocratico-militaristă, al cărei rost este să apere şi să reproducă condiţiile necesare acaparării şi menţinerii puterii (dacă se poate pe termen nelimitat), respectiv redistribuirii preferenţiale a resurselor, a poziţiilor şi oportunităţilor sociale către grupurile şi cercurile de interese din care este constituită şi pe care se bazează puterea, odată instalată în ins­tituţiile guvernării. Pentru asta nu trebuie să ştii nici un fel de politică. Este suficient să te porţi ierarhic obedient şi cuminte, "soldat de nădejde al partidului", să te "sacrifici" şi să fii loial celor care sunt deasupra ta, celor de care depinde prezentul şi viitorul tău, să dai din coate viguros şi să împingi la fund cît mai repede pe oricine e mai răsărit ca tine, să ajungi deasupra celorlalţi nu pe drumul cel mai scurt, ci mai ales pe scurtături, să nu ai scrupule şi nici urmă de conştiinţă morală, politică şi de orice altă natură, să fii viguros mînat de la spate de ardoarea parvenirii, să împarţi cît şi cui trebuie din ceea ce îţi stă la dispoziţie şi nu este al tău, îţi trece însă prin mînă, ori prin hîrtii, iar restul să iei pentru tine.

Cît mai mult, adică. Să îţi faci "prieteni" doar dintre oamenii de care ai nevoie şi te pot ajuta în urcuşul parvenirii tale, iar duşmani doar dintre cei care nu te pot atinge, nicicum. Asta-i tot! Probleme sociale şi soluţii pentru gestiunea lor, politici sociale, algoritmi şi soluţii complexe pentru pregătirea viitorului, activităţii şi corelaţii relevante pentru dezvoltarea socială, construcţie şi funcţionalitate instituţională... etc... astea sunt doar pentru ăia, doi-trei, pe care-i ţinem comod în lesă, pe mîncare şi băutură, aici pe lîngă casă, să îi scoatem la televizor cînd e nevoie, să dea din gură "deştept şi interesant" să vadă alegătorul narco-telepat că "specialiştii e cu noi şi nu cu ei"!!! Atît şi nimic mai mult! Nu-i de mirare, deci, că o bună parte dintre interacţiunile politice se consumă, la noi, ca relaţii puternic personalizate. În povestea care se derulează zilele acestea, politica a fost înlocuită cu istericale şi răbufniri resentimentare. Nimic special. Simplu şi banal, este povestea dinamicii din orice triunghi de relaţii umane, cu proprietatea că fiecare vîrf (centru de putere) se bucură de libertatea de a dezvolta, simultan şi fără restricţii, atît relaţii de cooperare, cît şi de competiţie, cu fiecare dintre celelalte două. Ceea ce rezultă este o structură care se află în cea mai mare parte a timpului în vecinătatea punctului de maximă instabilitate. Cooperarea este întotdeauna sacrificată, iar ceea ce rămîne este doar competiţia fiecăruia cu fiecare, ori cu alianţa reală ori doar închipuită a celorlalţi doi. Reţetă aproape sigură pentru dezastru, dacă structura aceasta a fost pusă să ţină loc de fundament al unei guvernări. Mai ales o guvernare care are în faţă un cîmp extins de probleme critice, vulnerabilităţi şi ameninţări pentru securitatea socială. Începînd cu cea economică, energetică sau de sănătate, pentru a încheia cu cea educaţională, demografică ori de mediu, dacă doriţi. Bun şi... ce se alege din toate astea?

Nu se alege nimic, pentru că nimic nu este de ales. Formal, partida Cîţu din PNL, cu sprijin evident de la Cotroceni, mizează pe o restabilire a alianţei de guvernare cu USR, fie şi după o perioadă mai lungă de "guvern minoritar". Minoritar, vorbă să fie, căci acum este evident pentru oricine: Ciolacu este în lesa Cotrocenilor şi nu dă semne că ar avea chef să rişte să muşte mîna stăpînului! Dacă nimic nu intervine în ecuaţie, atunci aceasta este formula de guvernare pînă la sfîrşitul mandatului parlamentar actual. Şi, ce ar putea să intervină? Doar două elemente. Primul, destul de puţin probabil, dar care nu mai poate fi cu totul exclus, "presiunea din stradă". Nu cea artificială şi dirijată de reţelele de influenaţă ale instituţiilor de forţă din România, ci una reală şi palpabilă creată de o majoritate absolută a celor care au avut pînă acum şi vor avea în continuare doar de pierdut de pe urma actualei guvernări. Dacă zgîlţîiala e suficient de puternică şi bagă în sperieţi pe oricare dintre locatarii de la Cotroceni sau Palatul Victoria, atunci o revizuire a actualei linii politice este uşor previzibilă. Ceva va trebui făcut pentru a aduce din nou populaţia în case! Iar, cu jandarmeria şi armata, s-ar putea să nu fie chiar cel mai bine de încercat! Celălalt element este "impulsul extern". Istoria, iar experienţa ultimelor trei decenii de politică în România nu face excepţie, arată, dincolo de orice îndoială, că "lumea din afară" nu dă doi bani pe culoarea politică a guvernării de la Bucureşti şi, pînă la un punct, nici pe biografia celor care se angajează să îi servească interesele aici. Marxişti stalinişti răspopiţi reformatori, marxişti iluminişti şi visători, neo-marxişti de mucava, anti-comunişti cu carnet roşu de partid "la bază", anti-comunişti cu ani grei de puşcărie comunistă la activ, liberali fără nici o aspiraţie sau determinare politică liberală, neo-comunişti vopsiţi în democraţi, ori populişti de orice condiţie. Condiţia sine qua non, desigur, este ca ei să bată palma şi să ia asupra lor realizarea rapidă şi fără preget a obiectivelor şi intereselor celor de care depinde România în exterior. Şi depinde al dracului de tare, dacă te uiţi la masa şi dinamica datoriei interne şi externe a României, la dependenţa masivă a "economiei României" faţă de pieţele şi finanţările externe şi, mai general, faţă de structura şi dinamica economică a spaţiului euro, a fluxurilor şi problemelor de finanţare la nivel global.

Din această perspectivă, viitorul e departe. România mai are de aşteptat pînă cînd politica, în formula democraţiei reprezentative, ar putea deveni o componentă importantă şi semnificativă a activităţilor sociale, în general, şi a celor de guvernare, în special. Pînă atunci, mai serviţi dumneavoastră o ceaşcă de nechezol! Cu sau fără istericale, tot nechezol rămîne.

Opinia Cititorului ( 30 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Superb!

    1. Citind randurile de mai sus realizez si napasta cea mai mare pentru Romania de pana la sfarsitul zilelor mele (sunt om in jur de 40 de ani), anume ca s-a creat o masa critica de indivizi (in politica) care nu va putea fi redusa suficient de repede asa incat copii mei sa aiba sansa de a trai intr-o tara normala.

      Pentru ca numarul acestor netrebnici sa fie redus, este nevoie, in paralel, de educatie de calitate pret de minimum 25 de ani, si de un cadru legal aplicat corect si... 

      E adevărat dar multe din cele descrise provin dintr-un comportament de slugă asumat la nivel de șef de stat și de guvern de Romania, care se transmite pe verticală in toate instituțiile statului. De aceea Parlamentul nu e ce ar trebui sa fie iar opoziția nu e opoziție. Pentru că le convine această stare de lucruri.

      Asa este este superba, mai ales prima parte!...din care trebuie sa intelegem ca energia este libera si gratuita fara ca unii smecheri sa o vanda! Cine nu intelege o sa ii explic dar stiu ca intelegeti cu totii! Energie gartuita pentru locuitorii Terrei, asta l-a desfiinta pe romanul nostru Nicolae Tesla. Transmutarea energiei unievrsale, con vertirea ei in energie electrica este solutia! Despre asa trebuie sa discutam nu despre lupta politica ci despre intelegerea adevarurilor universului...

      Este superb sa putem citi printre randuri solutia crizei energetice.Solutia crizei energetice este asadar sa folosim liniile de flux magnetic.

      Legenda spune că, într-o noapte înstelată, Maxwell și-a dat seama pentru prima dată de cea mai importantă implicație a ecuațiilor sale: lumina este o undă electromagnetică, o ondulaţie care se răspândește în spaţiu, pornind de la o perturbare în... 

      ce rau ti- a facut Sosoaca si Simion , cretinule , ambii n-au fost la guvernare . ii pui in aceiasi oala cu cei care ti-o trag sus , zilnic ?

      ... daca tot vorbim de psihopatologieie ... as putea spune ca personalitatea umana este atat de personalizata/personificata incat nici un comunistoid nu poate functionaa (chinezii s-au prins - chiar daca poapulatia lor nu atinge "cotele" occidentale; si rusii s-au prins...) ... comunismul (proprietate comuna) nu se poate naste decat din vointa libera ... politicienii nu realizeaza ca ei insisi sunt victime ale (a)sistemului ... vorbeam la un moment dat despre modelul...

      Iti multumesc, sincer. Si uitasem cat de placut este sa fii improscat cu invective de catre devotatii suporteri ai lui Vadim Tudor, reincarnat in Sosoaca si Simion.

      Du-te invartindu-te dupa tribun! 

      Pacat ca n-ai inteles NIMIC!

      Poate, daca ai rabdare si mai meditezi putin...vezi altfel lucrurile ! 

    Ce ilustratie... are shobolanul de Catzu, bai taticu... cu ochi mari, bot de iepure si suflet de sluga.

    Cotrocenistul de Iohannis crede ca poate s-o arda cum vrea in aceasta criza, fara sa mai conteze, lucru desigur fals.  

    1. Este Cîțu, că din poză pare Mîțu ???

      Sigur Johanis stie despre cele doua ecuatii referitoare la electromagnetismul luminii. Societatea a ales sa vanda asta in loc sa o ofere gratuit umanitatii, energie electrica dar si energia creata din alte surse trebuie oferita umanitatii altfel ramane in frigm intuneric si foame! Probabil ca asta se si vrea! Au creat aceasta criza ca sa abata atentia de la adevarat problema a Romaniei, criza economica, enegetica, educationala si sanitara.

      Lumina plasmatica este utilizata pentru calatorii in spatiu si nu numai.

    Am" refulat" de multe ori aici (si multumesc ziarului bursa pentru profesionalism, oportunitate si agora) dar cu zi ce trece sentimentele de tristete, inutilitate, neputinta ... fata de im-posibilitatea de a fi normali si a avea un viitor au depasit limita de saturatie .

    Nu pot decat sa va urez tuturor numai de bine. Sincer.

    1. Sa nu uitam ca inca mai putem stinge lumina ...

      Stiu ca suna a defetism, insa pare expresia potrivita repetarea cuvintelor dintr-o epoca de mult apusa: "ultimul (care pleaca peste hotare) stinge lumina"... 

      Sclavi epste hotare. peste tot sistemul este unul incorect, inuman, cu preturi pana la cer si salarii care creeaza prapastia intre bogati si saraci de netrecut, care se toto adanceste...Utilitati gratuite pentru toti locuitorii planetei pe baza inventiilor din sertar! Lupta politica e facuta doar sa ne distraga atentia de la ceea ce conteaza cu adevarat!

    poza face toate paralele , cat despre politica daca o stiu sau nu , gunoaiele din parlament , nici nu mai are importanta . poate unii stiu , dar goana dupa capatuiala este atit de mare , incat nu mai este nici o lege , nici bun simt , nici nimic , este o cursa contra cronometru la furat . la furat impreuna cu paznicii !

    1. Mitomanul de Cuie Mitzu merita poza. Il reprezinta.

    Eu cred ca politicul este peste media moralității poporului. Noi ne scârbim prin ei de noi înșine .

    Deci în poză ești tu . 

    1. Fara iluzii, dar si fara imbecili , adica cum ai calculat tu statistica la care faci referire mai romane?

      Evident ca moralitatea populatiei mioritice straluceste prin absenta ei absoluta sicele cateva exceptii nu pot echilibra balanta.Dar sa spui ca politicul autohton - din haurile nesimtirii totale - poate macar accede - visa la ideea de moralitate e din domeniul SF, categoria desene animate. 

      In rest multumim frumos de exercitiu dvs. -slabut tare- de manipulare.

      Noroc bun! 

      Noroc bun!

      Celalalt este oglinda ta, asa cum Universul este un singur electron, cel care emite energia este campul magnetic universal ce emite energie la infinit iar Terra a ales ca prin energie, resurse , bani, securitate si aparare sa se controleze unii pe altii, o parte minoritara din totalitate sa controleze si exploateze pe cealalta parte majoritara. Despre asta nu se prea vorbeste..cine are curajul sa o faca e blocat, eliminat din sistemul controlat de smecheri papusari.

      Doamne, ce imbecilitati debitezi!

      Mai lumineaza-te si tu si vezi pe ce lume traiesti, esti spalata pe creier!

      Mergeți de la starea materială prin lumină, pentru a deveni Suflet, sau invers, Sufletul

      transmută prin lumină pentru a deveni materie în direcția înțelegerii nu doar că suntem unul  

      și cum să transportăm și să transmutăm într-un altul și să devenim un altul sau același. 

      Mulți dintre voi vă veți întreba, de ce și cum de atât timp,umanitatea a fost închisă în această dogmă a fizicalității,cum de a reușit să devalueze cunoașterea Universului față de cunoașterea materiei,ca acum să încerce să se întoarcă înapoi la cunoașterea Universului de unde ne vin solutiile si intelegerea totalitatii, ca facem parte dintr-un tot.

    A Luminii lui Blândă Lună Odisee Glossă 

    Sufletu-ţi sorbit din stele 

    Duh de neatins ca gândul 

    Zboară-n visurile mele 

    Viaţă, sorbind tot pământul. 

    Dacă lumina-mi lăcrimează 

    Şi ne-mbracă-n Omenie 

    Blânda-mi lună mă visează. 

    Picurând din Bucurie. 

      

    Luna plină prin lumină 

    Noaptea cântă o cucuvea, 

    Trupurile sunt lumină,

    Ciuma inima... 

    1. A zborului spre ale luminii stele...Glossă

      Zbor spre ale luminii stele, 

      Spirală prin zbor de moarte, 

      Toate-s oglinzi paralele, 

      Toate-s fum, lumini prin soarte. 

      Dor suflete. viaţa ne doare, 

      Nu e vis, revin spre noi, 

      Sunteţi stele căzătoare 

      Lumina făr de Nevoi! 

        

      Zbor spre ale luminii stele, 

      Nou început am căutat, 

      Transcend valu-inimii mele 

      In vis nou m-am întrupat. 

      Viaţa-i zbor! Aripi de fluturi,

      Din omidă... 

    A luminii somn Glossă

    Ridicați pe-a noastră jale. 

    Îmbuibați vor să ne-omoare! 

    Somnul monștri toarce-n vale. 

    Să îi puneți stăvilare! 

    Oasele s-or face praf! 

    Lumina Harfa lui Orfeu. 

    Sufletul de e bolnav, 

    Eu îl duc lui DUMNEZEU. 

     

    Voi ce stați pe la tribune 

    Și în jilțul guvernării, 

    Voi ce vă hrăniți renume 

    Doar din lacrimile Țării,

    Slugi vândute... 

    1. A Penelopei a lui Ulisse lumină Odisee...Glossă

      Te chem ca să-ți fiu lumină, 

      Către-un mâine plin de soare, 

      Să fiu luna cea senină 

      Chiar și-atunci când viața moare. 

      Să-i deschidem iar aripa 

      Zâmbetului de lună nouă, 

      Să mușcăm cu poftă clipa, 

      Primăvară pe din două. 

       

      Să-mi fii dor cu bucurie

      Cânt de soare-n rezonanțe,... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb