Croitoru, BNR: "Băncile se vor uita atent pe cine împrumută"

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 noiembrie 2010

Reluarea creditării va depinde de revenirea încrederii populaţiei, dar şi de nivelul datoriilor în venitul disponibil, a spus consilierul guvernatorului Băncii Centrale, Lucian Croitoru, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Domnia sa a declarat: "Cred că activitatea de creditare se va relua mai devreme sau mai târziu, dar va depinde de mulţi factori. În primul rând trebuie să menţionez sentimentul încrederii care deocamdată este negativ. Pe partea cererii, cei care doresc să se împrumute se gândesc de multe ori înainte, iar asta duce la încetinirea creditării". Totodată domnia sa a arătat că datoriile pe care le are gospodăria medie din ţara noastră, ca procent din venitul disponibil, se ridică la 22%, adică dublul mediei din Uniunea Europeană. "Băncile se vor uita atent pe cine împrumută, ceea ce este un alt factor de încetinire", a mai spus domnul Croitoru.

Croitoru, BNR: "Potenţialul de creştere economică pe termen scurt este sub 1%"

Potenţialul de creştere economică pentru ţara noastră este cuprins între 0 şi 1% pe termen scurt, şi de 2-3% pe termen lung, a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Domnia sa a explicat că dacă pe termen scurt creşterea economică ar fi de 1,5%, iar dacă reluarea se va realiza cu intrări de capital relativ mari, vor fi presiuni inflaţioniste şi deteriorări ale deficitului de cont curent.

"Este strict necesar să promovăm nişte reforme structurale care să meargă dincolo de reforma fiscală. În primul rând, ar trebui să ne abţinem de la măsuri care să întârzie atingerea condiţiilor de finanţare din partea sectorului bancar a celui privat", a spus domnul Croitoru. Domnia sa a adăugat că trebuie să avem grijă de competitivitate pentru că sunt unii factori care ajută şi factori care sunt mai puţin favorabili. "De exemplu, iniţiativa privată din România în ce priveşte exporturile a fost foarte dinamică, s-au făcut schimbări în structura exporturilor. În acelaşi timp, s-au făcut ajustări în costurile unitare cu munca indiferent de cost. Aceste costuri unitare ale muncii sunt cam la jumătatea mediei din Uniunea Europeană. Deci, e loc de creştere şi vor creşte aceste costuri în România. Când creşti aceste costuri, înseamnă că trebuie să ai foarte multă grijă de costurile marginale, care sunt un raport între salariu şi productivitatea muncii. Trebuie să ai grijă din moment ce ştii că există această tendinţă de creştere. Ele trebuie să fie concomitente: adică să crească şi productivitatea muncii şi salariul, cu ritmuri destul de susţinute", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Domnia sa susţine că principala provocare a ţării noastre pentru următorii câţiva ani este să reuşim să asigurăm sus-tenabilitatea fiscală, "fără să confiscăm perspectivele creşterii economice". Pentru acest lucru este nevoie, printre altele, de reforme structurale care să meargă cu mult dincolo de ajustările fiscale care sunt avute în vedere în prezent, a adăugat domnul Croitoru. "Trebuie să mărim potenţialul de creştere a economiei. Ceea ce s-a înţeles în ultimele câteva săptămâni este că România nu poate să crească fără bani străini şi, de aceea, cred că se vor depăşi toate problemele politice, iar acest acord cu Fondul Monetar Internaţional va fi dus la capăt şi va fi încheiat şi unul nou. De aceea, cred că se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerambursabili şi fără dobândă de la Uniunea Europeană. Acesta este un lucru bun. Ceea ce cred că s-a înţeles mai puţin este că potenţialul de creştere al României a scăzut şi că reluarea creşterii economice, fără anumite reforme care să ducă la creşterea potenţialului de creştere economică al României, va crea nu numai locuri de muncă, dar şi probleme", a menţionat Croitoru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb