CRONICI ALTERNATIVE Aşteptata ofensivă poloneză

Petru Romoşan
Ziarul BURSA #Editorial / 19 mai 2022

Petru Romoşan

Naraţiunea despre victoria Ucrainei în războiul cu Rusia începe să intre serios la apă în SUA (vezi New York Times - Michael Schwartz, Mark Santoro, Michael Levenson - "Ukraine war's geographic reality: Russia seizes much of the east", 10.05 2022, dar şi alte articole din acelaşi cotidian, referinţă absolută a establishment-ului american). Până şi oficialii americani au renunţat treptat şi aproape total în ultimele zile să mai anunţe marile succese ale ucrainenilor pe câmpul de luptă. În România, membră NATO şi aflată sub un tratat recent (promulgat la 16 iulie 2021) de cooperare militară cu Ucraina, am asistat, după 24 februarie a.c., la un concurs mediatic pe tema indiscutabilei victorii viitoare a Ucrainei împotriva Rusiei agresoare. Atâta doar că trupele ruseşti înaintau şi se consolidau în Ucraina de est şi de sud, la Mariupol, şi nu trupele ucrainene invadau Rusia. Cel puţin deocamdată. Dar până la urmă va mai ieşi cineva victorios din acest conflict?

În ultimele zile, SUA au pus un pachet impresionant de dolari în balanţă, cu consecinţe inevitabile pentru războiul ruso-ucrainean în desfăşurare: "După ce s-a vorbit foarte mult de înfrângerea Rusiei în Ucraina şi de o pretinsă lipsă de capacităţi de luptă ruseşti, Congresul a votat un nou fond de 40 de miliarde de dolari pentru furnizarea de arme şi pentru sprijin economic acordat Ucrainei. Asta duce totalul (asistenţei americane - n.n.) la 53 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a banilor se va duce la industria de armament americană, la CIA şi la diverşi oligarhi ucraineni.

Ucrainenii în nevoie nu vor primi practic nimic" (Moon of Alabama - "Ukraine - Congress passes the bucks, realism sneaks in, Poland plans for more war", moonofalabama.org, 11.05.2022).

Site-ul Zerohedge, după intervenţia senatorului Rand Paul, detaliază utilizarea sumelor din totalul de 40 de miliarde de dolari votaţi: 6 miliarde asistenţă pentru armata şi forţele de securitate ucrainene; 8,7 miliarde pentru reaprovizionarea stocurilor SUA cu echipamente după expedierile făcute în Ucraina; 3,9 miliarde pentru comanda europeană a operaţiunilor şi 11 miliarde la dispoziţia preşedintelui Biden (care ceruse doar 5 miliarde), ce poate autoriza fără votul Congresului transferul de articole militare şi servicii către Ucraina. Alte 4 miliarde se vor duce la finanţarea forţelor armate străine care susţin Ucraina (Polonia, România, Republica Moldova, Slovacia etc.). Reamintim că senatorul Rand Paul a cerut detalierea publică a sumelor şi un inspector general care să supravegheze cheltuirea banilor (zerohedge.com - Katabella Roberts, "Rand Paul delays vote on $40 billion Ukraine package, calls for spending oversight", 14.05.2022).

SUA şi NATO se văd obligate la o schimbare de strategie. Singura modificare majoră posibilă este ieşirea din defensivă şi trecerea la o ofensivă consistentă. O vreme, Ucraina şi susţinătorii săi par să fi avut în vedere o eventuală invazie a Rusiei şi a Belarusului. Dar s-a găsit o altă soluţie, probabil mai realistă. Iniţiativa îi aparţine Poloniei, cel mai activ susţinător al Ucrainei şi liderul necontestat al fostelor ţări din Pactul de la Varşovia integrate în NATO. Cu acordul şi susţinerea SUA şi UK, se înţelege. Polonia este de departe cea mai rusofobă ţară din UE şi din NATO. Declaraţiile agresive recente ale prim-ministrului polonez, Mateusz Morawiecki, ca şi editorialul său din The Telegraph ("Russia's monstrous ideology must be defeated", telegraph.co.uk, 10.05.2022) i-au şocat nu numai pe ruşi: "Domnule preşedinte Macron, de câte ori aţi negociat cu Putin ? Ce aţi obţinut? Nu dezbatem, nu negociem cu criminalii, criminalii trebuie combătuţi [...]. Nimeni nu a negociat cu Hitler! Aţi negociat cu Hitler, Stalin, cu Pol Pot?"

"Mateusz Morawiecki a cerut, de asemenea, noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Rusiei şi l-a comparat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, cu cei mai sângeroşi dictatori din trecut: «Sunt necesare sancţiuni clare şi hotărâte». «Sancţiunile (de azi - n.n.) nu funcţionează», a declarat Morawiecki, adresându-se în principal preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz".

"Germania este acum «principalul obstacol în faţa unor sancţiuni foarte puternice» şi vinovată «este politica Germaniei din ultimii 12 ani care a dus la faptul că Rusia are azi un monopol asupra vânzărilor de materii prime».

El a reproşat, de asemenea, fostului cancelar german Angela Merkel că «a tăcut după începutul războiului»" (L'Obs avec AFP - "Personne n'a negocie avec Hitler", nouvelobs.com, 5.04.2022).

Moon of Alabama, reputat site de informaţii militare şi politice, îl citează pe cunoscutul colonel american Douglas Macgregor, fost consilier al Ministerului Apărării american: "Războiul din Ucraina împotriva Rusiei a evoluat, dar nu aşa cum au prevăzut observatorii occidentali. De ce ar încerca Polonia, cu ajutorul Lituaniei, să ocupe partea de vest a Ucrainei? E o problemă istorică: «Uniunea statală polono-lituaniană, cunoscută oficial sub numele de Regatul Poloniei şi al Marelui Ducat al Lituaniei, iar după 1791, sub numele de Uniunea statală a Poloniei, era o ţară şi o Federaţie a celor două naţiuni, Polonia şi Lituania, guvernate de un monarh comun în uniune reală, monarh care era deopotrivă rege al Poloniei şi mare duce al Lituaniei. Era una dintre ţările cele mai mari şi mai populate din Europa secolelor XVI-XVII. În momentul celei mai mari extinderi teritoriale, la începutul secolului al XVII-lea, Uniunea statală cuprindea aproape 1.000.000 km2 şi avea, în 1618, o populaţie multietnică de aproape 12 milioane de locuitori»" (Moon of Alabama, ibidem).

Şi Moon of Alabama aduce mai multe precizări care pot surprinde: "De ceva vreme se spune că Polonia ar trimite o «forţă de menţinere a păcii» pentru a ocupa Galiţia, în vestul Ucrainei. În ceea ce mă priveşte, am prezis aceasta la 24 februarie, chiar la începutul războiului: «Graţie adaosurilor făcute de Stalin la Ucraina, trei ţări, Polonia, Ungaria şi România, au revendicări asupra unor zone din regiunile occidentale ale Ucrainei. Dacă vor să şi le recapete, e, probabil, cel mai bun moment pentru a o face. Chiar dacă sunt membre NATO, care nu ar susţine, probabil, asemenea acţiuni, cele trei ţări ar avea dificultăţi în politica lor internă dacă ar rezista acestei tentaţii. Un document cu aparenţe oficiale indică acum că o operaţiune polono-lituaniană ar începe în intervalul 22-24 mai»" (Moon of Alabama, ibidem).

Colonelul Macgregor ţine să avertizeze în privinţa iniţiativei polono-lituaniene: "La zece săptămâni de la declanşarea conflictului, e instructiv să cercetăm tabloul strategic. [...] Forţele ucrainene par frânte şi epuizate. Aprovizionarea care le parvine celor care se bat în estul Ucrainei nu reprezintă decât o fracţiune din ceea ce ar fi necesar. În majoritatea cazurilor, întăririle şi armele noi sunt distruse înainte de a ajunge pe front. Confruntată cu eşecul fără echivoc al ajutorului american şi al afluxului de arme noi pentru a salva trupele ucrainene de la o distrugere certă, Administraţia Biden caută cu disperare să inverseze situaţia şi să-şi salveze faţa. Polonia pare să ofere o ieşire. Şi un fapt chiar mai important, preşedintele polonez Andrzej Duda şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky şi-au exprimat amândoi dorinţa de a renunţa la frontierele dintre Polonia şi Ucraina. Rapoarte neconfirmate, provenind de la Varşovia, arată că, după ce Washingtonul a respins propunerea de a crea o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, precum şi transferul MIG-urilor 29 poloneze către piloţii ucraineni, statul major polonez a primit instrucţiuni discrete pentru a formula planuri de intervenţie în conflictul ucrainean în vederea acaparării părţii vestice a Ucrainei. Evident, o acţiune militară de o asemenea amploare ar necesita aprobarea Kievului dar, dat fiind că guvernul Zelensky e controlat de facto de Washington, aprobarea intervenţiei militare poloneze nu ar trebui să pună probleme" (Moon of Alabama, ibidem).

Pe lângă o eventuală implicare a României, alături de Republica Moldova, în Transnistria, o înaintare a armatei poloneze (9 500 de soldaţi, 3 brigăzi compuse din 3-4 batalioane fiecare) în vestul Ucrainei ar transforma conflictul ruso-ucrainean într-unul NATO-Rusia, cu posibila activare a articolului 5 din Tratat, chiar dacă Polonia şi România ar acţiona declarativ în afara structurilor NATO. Riscurile extinderii conflictului spre toată Europa, spre Germania şi Austria în primul rând, sunt evidente. Cât despre Ungaria, aflată în vecinătate, ea duce o politică energetică originală, făţiş prorusă.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. După Slava Ukraina și enorma propagandă de război la care asistam de la începutul agresiunii ruse, un scenariu de genul ăsta, adică intrarea Poloniei și Lituaniei în joc pentru acapararea vestului ucrainean, este infantil sau încă o intoxicare mediatica în plus pentru a agita apele.

    Rușii ușor ușor își îndeplinesc planul în sud_est, ceea ce si-au propus de la început, adică anexarea părții rusofone care îi interesează, și atât.  

    Anexarea republicilor separatiste la Rusia pe model Crimeea nu va fi recunoscută de nimeni, iar războiul va îngheța. Asta dacă nu cumva ucrainenii ajutați de americani nu vor trece la contraofensiva și îi vor arunca pe ruși în mare. 

    Greu de crezut. Unde pun rușii piciorul sunt greu de scos de acolo. 

    Propaganda va spune că victoria este a Ucrainei, când de fapt situația va fi exact pe dos. Exact ca la Mariopol. 

    Nu a dispărut însă nici pericolul extinderii acestui război indirect ruso-american la unul nimicitor pentru toți. 

    Peste toate va rămâne drama populației din Ucraina care nu este cu nimic vinovată de jocurile și interesele politice rusești și americane. 

    Paguba colaterală din toată această tragedie este UE, dar la așa conducători de ce să ne miram. 

    1. "Rușii ușor ușor își îndeplinesc planul în sud_est, ceea ce si-au propus de la început, adică anexarea părții rusofone care îi interesează, și atât."

      Pe ce te bazezi? 

      De unde stii care este planul rusilor? 

      Ti-a spus tie Putin, personal, ca vrea "anexarea părții rusofone care îi interesează, și atât"? 

      Ti-a spus Lavrov? 

      Amandoi sunt mincinosi. 

      Prin urmare, scenariul tau este infantil.Numai un copil prost poate sa-i creada pe cei care l-au mai mintit.

      Este ca un joc de șah.

      Pentru cei care îl cunosc în profunzime, dar nu cred că este cazul tău, orice jucător de talie grea atacă disipat pe mai multe fronturi pentru a-și acoperi adevărata intenție. 

      Adversarul său este obligat să acopere întreaga tablă de joc și sa-și epuizeze resursele de apărare pe toate flancurile. 

      Intenția reală a atacatorului se dezvăluie spre sfârșitul jocului când își concentrează forțele doar pe partea tablei unde adversarul este vulnerabîl.  

      Atacul asupra Kievului a fost vrajeala. 

      Rusnacii au capturat piesele ucrainene din Donbas și cu asta basta. Ei vor considera astfel că jocul s-a terminat prin șah mat. 

      Este vorba de un șah sângeros în care nu s-au respectat regulile de fairplay, iar arbitrii nu o să recunoască niciodată rezultatul.

      Măcar dacă toate conflictele din lumea ăsta s-ar rezolva printr-un meci real de șah.  

      Într-o postare pe Telegram, Serviciul ucrainean de informații spune că mai multe unități ale Regimentului 70 Gărzi Motorizate au refuzat în mod deschis să ia parte la război și au cerut să fie readuse în zonele în care sunt desfășurate în mod normal.

      Comandanții unităților fac toate eforturile pentru a ascunde cazurile de nesupunere, spune direcția, în timp ce militarii cei mai necooperanți sunt „trimiși în cea mai periculoasă zonă a frontului în speranța că vor fi uciși rapid”, potrivit postării.

      Agenția spune că Serviciul Federal de Securitate din Rusia a decis să se infiltreze în unitățile regimentului cu „agenți și informatori”. 

      Un ofițer ucrainean ce a participat la respingerea tentativei de traversare a râului Doneț, una dintre cele mai grele înfrângeri ale armatei ruse în războiul din Ucraina, a relatat pentru CNN modul în care au fost decimați rușii.

      Terenul înalt de lângă râu este presărat cu vehicule militare ruse calcinate, tancuri separate de turelele lor şi corpuri carbonizate ale soldaţilor ruşi. Armata ucraineană afirmă că a distrus acolo cel puţin 73 de unităţi de echipament, inclusiv tancuri T-72 şi o varietate de vehicule de luptă ale infanteriei. 

      „Au avut trei locuri pentru traversare'', explică ofițerul ucrainean, adăugând că „l-au încercat pe primul, au eşuat, au fost zdrobiţi acolo. L-au încercat şi pe al doilea, au fost zdrobiţi” din nou. 

      „Ei bine, la ultimul (ponton distrus n.red) pe care l-aţi văzut, acolo au pierdut cele mai multe echipamente. Acolo au încercat de patru ori. La prima încercare nu au reuşit, au fost striviţi cu artileria. La fel şi a doua oară. La fiecare nouă încercare şi-au intensificat eforturile, neînţelegând că noi vedem totul. Iar la fiecare acţiune a lor noi aveam o contra-acţiune”, povestește acesta. 

      Relatarea sa amintește de cea a locotenentului Tatiana Ciornovol care a declarat pentru televiziunea americană CBS la începutul lunii aprilie că rușii „luptă ca proștii”. 

      „Rușii luptă ca proștii. Ei nu au o strategie sau tactică, ei cad mereu în aceleași capcane și comandanții lor îi imping să avanseze”, a povestit aceasta. 

      „Priveam cu dronele cum se înecau” 

      Pe malul râului Doneț, armata ucraineană a folosit artileria pentru a distruge pontonul amplasat de trupele ruse peste râul Doneţ, în timp ce unităţi terestre ucrainene au împins în retragere trupele ruse către râul pe care nu-l mai puteau traversa înapoi întrucât pontonul fusese distrus. 

      „Nu mai aveau timp să treacă, nu mai aveau timp să lanseze bărcile. Toţi au fost copleşiţi cu artileria şi focurile de armă şi noi priveam cu ajutorul dronelor cum cădeau în apă şi se înecau”, povesteşte militarul ucrainean. 

      Acesta crede că pe plan militar Rusia este victima propriei sale propagande şi a unor tactici „depăşite”. 

      Tactici depășite ale soldaților ruși trimiși în Ucraina 

      În privinţa echipamentelor militare, ruşii „au unele lucruri noi, dar în cea mai mare parte totul este depăşit. Tacticile sunt de asemenea depăşite. Iar din punct de vedere tehnologic, ei sunt mult în urma NATO şi a echipamentelor americane”, concluzionează ofiţerul ucrainean. 

      Relatarea sa este similară cu cea a lui Dima, un soldat ce luptă în Ucraina care i-a povestit la sfârșitul lunii aprilie jurnalistului și autorului britanic David Patrikarakos despre tentativele rușilor de a captura un mic aeroport militar din Ciornobaiivka, un orășel din regiunea Herson.

      El a descris tacticile folosite de armata rusă în drept sunt „nebunești”, explicând că „rușii folosesc tactici sovietice care erau depășite și în urmă cu 30 de ani”. 

      Prizonierii de război ruși povestesc cum comandanții lor și-au ucis soldaţii răniți: „Puteau fi salvați. Pur și simplu i-a împușcat”

      Soldații ruși căzuți prizonieri de război vorbesc despre cruzimea comandanților ruși față de propriile trupe. Într-un interviu acordat unui jurnalist ucrainean, ei și-au acuzat comandanții că le-au ucis camarazii răniți. 

      Jurnalist: Soldații (n. red. ruși) spuneau că i-au ucis pe cei răniți. 

      Soldat rus: Așa este... 

      Jurnalist: Ce vrei să spui prin a termina? 

      Soldat rus: Pur și simplu. Un soldat rănit era întins pe jos, iar un comandant de batalion l-a împușcat. Era tânăr. Era rănit și stătea întins pe pământ. A fost întrebat dacă poate merge. A spus că nu, după care a fost împușcat. 

      Jurnalist:Cea mai importantă informație este că acesta nu a fost singurul caz.

      Soldat rus: Da. Locotenent-colonelul se plimba și a împușcat patru sau cinci soldați. Toți erau bărbați tineri. Ar fi putut fi salvați, ajutați și luați de acolo. Pur și simplu i-a împușcat. 

      Acum mai crezi ca un popor cu asemenea mentalitati si comportament mai poate castiga "jocul de sah" impotriva restului omenirii?

      Nu e suficient sa ai nebun si pioni ca sa castigi un joc de sah.

      In Ucraina se infrunta "secolul XIX" cu "secolul XXI", agresivitatea pura si sclavia cu tehnologia si libertatea. 

      Cred că prima partidă din meci este pe cale de a fi câștigată de rusnaci.

      Vor urma alte partide în cadrul aceluiași meci în care se vor consemna remize. 

      Adică acest război nenorocit va fi înghețat. 

      Altfel, dacă mai atacă una dintre părți atunci ne putem transforma toți în niște bieți pioni de sacrificiu.  

      Războiul s-ar transforma intr-unul nimicitor pentru noi toți prin distrugerea tuturor pieselor de pe tablă.

      Cam atât.  

      Deschiderile, in sah, (pentru marii maestrii) sunt standardizate si tin pana pe la mutarea in plic (a 34-35-a), asa ca lectia de sah pe care mi-o tii este pura fantezie de incepator.

      "Intenția reală a atacatorului se dezvăluie spre sfârșitul jocului când își concentrează forțele doar pe partea tablei unde adversarul este vulnerabîl." 

      In primul rand ca tu descrii un anume fel de strategie sahista, care nu poate fi generalizata si in al doilea rand, de unde stii ca rusii se afla la "sfârșitul jocului"? 

      De unde stii ca nu se afla la inceputul lui? 

      De unde stii cate patratele are tabla lor de sah si cati regi, regine si cate alte piese sunt pe ea? 

      Cum iti poti permite sa crezi ca "Rusnacii au capturat piesele ucrainene din Donbas și cu asta basta. Ei vor considera astfel că jocul s-a terminat prin șah mat."?! Cine ii lasa sa considere? Ceea ce afirmi sunt infantilitati exprimate cu aroganta, ca prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.

      Vezi daca te-am bagat in seama? Asa-mi trebuie. Ai inceput cu jignirile.

      Cum imi pot permite sa gandesc liber si sa-mi exprim o parere? Pentru ca pot. 

      Spre deosebire de fanatici ca tine, nu am garantia adevarului absolut. 

      Mars pe front si arata-le rusilor ca nu ii lasi sa considere nimic. S-a facut loc pionilor fundamentalisti ca tine la Azovstal.

      Nu mai revin, nici nu trebuia sa-ti raspund. M-am lamurit. 

      Ce mentalități frățioare? Ne-ai citat declarațiile securiștilor ucraineni cu privire la armata rusă. Puteai la fel de bine să ne citezi declarațiile securiștilor ruși cu privire la Ucraina. Au fix aceeași valoare.

      Măi oameni buni, voi chiar credeți toate aberațiile? 

      Ideea este ca SUA amplifica conflictul din Ukraina si prelungesc Razboiul si cauta sa bage si alte tari in conflictul cu Russia.... Noi trebuie sa stam departe de conflict....

      Asta cine o spune?

      Tu poti sa spui ca esti las si ca vrei sa stai departe de conflict.

      Dar nu poti vorbi in numele "nostru". 

      Primul care a inceput cu jignirile esti tu, dar nu-ti mai place cand o iei peste bot.

      Nu exista nici o confuzie in intrebarea mea, pentru ca nu te intreb cum de iti poti permite sa gandesti liber, ci cum de iti poti permite sa gandesti prost. 

      Ba chiar, dupa cum te exprimi cu aroganta, ai si impresia ca ai garantia adevarului absolut.

      Mars? Mars tu, caine! Ca latri prostii. Nici sah nu stii. 

      Am zis că nu revin, dar îmi calc cuvântul.

      Numai boul e consecvent, vorba unor nulități în viață.

      Anonimule, da-mi doar inițialele numelui tău și spune-mi dacă ești MI sau GM ca să te salut :) 

      Chiar si boul, uneori, ii face o surpriza altei vaci.

      Te salut si te rog sa-ti rumegi mai bine comentariile! 

      MS nu îmi spune nimic . Ca ești sahist e clar. De rumegat e greu. Credeam ca e altcineva. Pa.

      Eu nu cred lucrul asta,adica rusii ii salveaza pe soldatii ucraineni(ca doar ei au ce au cu civilii),ii duc la spitalele din regiunile separatiste dar ii impusca pe ai lor?Trebuie sa credem tot ce ni se vinde?Ma mir cum de nu spun ca au vazut si extraterestrii.Soldatul minte,daca Putin minte de ingheata apele,el din ce motiv n-ar minti?

      Nici tu nu poti vorbi in numele nostru.Vrei conflict,du-te in Ucraina,Zelenski te asteapta cu flori in gara!

      Chiar asa au facut,mai au putin si cuceresc tot Donbasul.Daca te-ai uita pe harta Ucrainei ai vedea teritoriile cucerite de rusi,ca nu ne convine, asta este o alta poveste,nu e nevoie sa jignesti in dreapta si in stanga.Vezi ca e un articol pe Bursa cu harta Ucrainei!Primul obiectiv este aproape atins.Nu poti spune ca nu aveau acest obiectiv fiindca se vede clar, e aproape cucerit ,ce mai vor in continuare vom vedea,deocamdata putem doar sa banuim.Banuim si nu gresim,sa speram ca nu-i mai tin curelele!

      Nu, nici eu nu pot vorbi in numele nostru, dar nici n-am vorbit in numele nostru (ca tine), nici n-am pretentia (ca tine) sa o fac. Deci, de ce dai aceasta replica cum ca "Nici tu nu poti vorbi in numele nostru"? Pentru ca nu te duce mintea? Intrebarea este retorica, pentru ca raspunsul este evident: nu, nu te duce.

      Nu ai toate tiglele pe casa!

    Zice textul ca România și R.Moldova vor interveni și ele dacă Polonia face nu știu ce...nu ne supraestimați, generalii noștri fără număr sunt competenti doar la ingredientele de la popote...iar "Ciucă al nostru" are doar vreo 100 cuvinte în lexic...

    1. Cine stie ce le mai ordona americanii conducatorilor nostri iubiti?Doar nu e poporul lor,ce conteza,ucraineni,romani,polon ezi etc.Oricum,pe americani nu trebuie sa-i atace nimeni ca se omoara intre ei,au arme,au de toate,cum i se pune unuia pata,pac!Filme violente la tot pasul,au de unde sa se inspire.

    Pe vremea cand armata era obligatoie,greul era dus de caporali si sergenti,ofiterii erau mai mult,asa cum spuneti,la popota.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb