CSM ŞI-A ALES NOUA CONDUCERE Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al CSM

Ioana Dogaru
Miscellanea / 6 ianuarie 2016

Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al CSM

Luminiţa Palade va ocupa funcţia de vicepreşedinte

Actualizare 19:30 Aron şi Palade: "Vrem să continuăm lucrurile bune şi reforma de întărire a integrităţii în justiţie"

Noul preşedinte al CSM, judecătorul Mircea Aron, a declarat că doreşte să continue lucrurile bune şi să îndrepte lucrurile care "n-au mers", în timp ce vicepreşedintele Luminiţa Palade a afirmat că trebuie continuată reforma de întărire a integrităţii în justiţie, transmit surse din presă.

"Vrem să continuăm lucrurile bune şi să îndreptăm lucrurile care, să zicem, n-au mers. Aceasta este în mare expunerea pe care o fac. Am pedalat pe apărarea independenţei pe colaborare cu instituţiile din sistem cu care suntem în legătură prin forţa legilor, a Constituţiei şi a legilor noastre de organizare. M-am referit la integritate, la transparenţă, la eficienţă", a spus Mircea Aron, după şedinţa CSM în care a fost ales preşedinte al instituţiei.

La rândul ei, procurorul Luminiţa Palade, a declarat că trebuie continuată reforma de întărire a integrităţii în justiţie, apreciind că urmează un an greu, în care CSM trebuie să propună noul preşedinte al ICCJ, să avizeze propunerile de numire a şefilor PICCJ şi DNA, dar şi să organizeze alegeri pentru desemnarea propriilor membri pe următorii şase ani.

"Este un an greu, cu foarte multe proceduri de numire în funcţii de conducere, de avizare consultativă în funcţii de conducere, de alegeri CSM. Un an în care trebuie să continuăm reforma de întărire a integrităţii în justiţie şi îmi doresc să conlucrăm în condiţii de transparenţă", a afirmat noul vicepreşedinte al CSM.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:38 Procurorul Luminiţa Palade, noul vicepreşedinte al CSM

Procurorul Luminiţa Palade a fost aleasă, astăzi, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, transmit surse dn presă.

------------

Actualizare 15:00

Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acesta fiind ales miercuri, cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016, transmit surse din presă.

Mircea Aron a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al CSM, el fiind votat de majoritatea judecătorilor şi procurorilor din Consiliu.

Judecătorul şi-a prezentat proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor membrilor CSM.

După alegerea lui Mircea Aron, îşi prezintă proiectul de management singurul candidat la funcţia de vicepreşedinte al CSM, procurorul Luminiţa Palade.

(I.D.)

------------

Actualizare 14:42 Livia Stanciu: "Există politicieni care doresc justiţie controlată"

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a declarat miercuri că încă mai există politicieni care îşi doresc o justiţie controlată, a pledat pentru unitatea celor din sistem împotriva fenomenului şi a atras atenţia asupra atacurilor ''extrem'' de dure la dresa magistraţilor.

"Nu trebuie să ne lase indiferenţi, dimpotrivă, probabil că sigur mai există încă politicieni care îşi doresc o justiţie controlată şi atunci noi trebuie, aici, cu toţii, să facem un front comun împotriva unui astfel de fenomen. Ştim foarte bine că presiuni asupra justiţiei se pot face nu numai prin acele vorbe, prin atacurile la adresa magistraţilor, ci şi chiar prin încercări de modificarea a unor legi de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar. Atunci, cu atât mai mult trebuie ca întreg sistemul judiciar cu privire la aceste aspecte să adopte o atitudine extrem de responsabilă vizavi de modalitatea în care regândim modificarea unor dispoziţii din aceste legi", a subliniat şefa ÎCCJ, în şedinţa CSM, potrivit Agerpres.

Stanciu a precizat că Raportul de activitate al Consiliului a evidenţiat că atât CSM în integralitatea sa cât şi sistemul judiciar în ansamblu au continuat trendul pozitiv, aprecierile pozitive ale Comisiei Europene nefiind rezultate întâmplătoare, ci eforturi deosebite care trebuie recunoscute.

Ea a menţionat că există în prezent, în sistem, o serie de provocări, de vulnerabilităţi fundamentale, care se impun a fi analizate, depăşite şi rezolvate în perioada imediat următoare.

"(...) Justiţia, sistemul judiciar, a arătat, eu spun că a dovedit într-o foarte mare măsură, că doreşte să impună respectarea legii la nivel naţional (...) că îşi doreşte ca România să ajungă un stat onorabil la nivelul standardelor europene. Cu toate acestea (...), din păcate, corelativ am asistat şi încă mai asistăm la atacuri dure, de multe ori extrem de dure, la dresa magistraţilor - procurori sau judecători, care au instrumentat dosare extrem de importante, atacuri prin care nu s-a urmărit altceva decât decredibilizarea acelor magistraţi, decredibilizarea activităţii profesioniste desfăşurate de către acei colegi, pentru a se pune eventual sub semnul întrebării onestitatea sau corectitudinea acelor colegi", a arătat preşedintele Înaltei Curţi.

În opinia sa, aceste atacuri nu au făcut altceva decât să descalifice România ca ţară şi să slăbească încrederea ''uneori'' a partenerilor externi vizavi de ceea ce se întâmplă.

"Iată de ce cred că trebuie apreciat de noi toţi (...) faptul că CSM şi pe parcursul anului 2015 a continuat să demonstreze că este o instituţie matură, a dovedit toleranţă zero faţă de atacurile la adresa independenţei sistemului judiciar. Trebuie marcată de noi toţi promptitudinea cu care conducerea CSM, pe parcursul anului 2015, plenul CSM, au luat atitudine faţă de atacurile la dresa independenţei justiţiei", a adăugat ea.

Livia Stanciu a punctat colaborarea avută cu conducerea şi membrii CSM dar şi cu fostul şi actualul ministru al Justiţiei.

"A acordat un sprijin extraordinar ÎCCJ, deşi d-na ministru este instalată de foarte puţin timp, în obţinerea unui sediu secundar pentru ÎCCJ şi trebuie să spun public acest lucru. Deja judecătorii de la Instanţa Supremă au fost informaţi cu privire la acest aspect, de aceea cred eu că este momentul ca toate puterile să acţioneze concertat şi complementar", a mai declarat şefa ÎCCJ.

Ea a subliniat că, dacă se doreşte cu adevărat o justiţie modernă, este nevoie ca şi celelalte puteri ale statului să înţeleagă faptul că separaţia şi, în acelaşi timp, echilibrul puterilor în statul de drept nu înseamnă niciodată antagonismul acestora şi nici încercarea reprezentanţilor autorităţilor de a-şi ascunde eşecurile prin culpabilizarea celorlalţi.

(A.L.)

----------------

Actualizare 13:08 Simina Tănăsescu, la CSM: "Ne dorim să vedem finalizate proiectele referitoare la evaluarea magistraţilor"

Consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a declarat astăzi, la citirea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, că îşi doreşte să vadă finalizate proiectele privind evaluarea magistraţilor, transmit surse din presă.

"Ne dorim să vedem finalizate, desigur într-un termen rezonabil, proiectele menţionate referitoare la evaluarea magistraţilor, de ce nu, includerea unei condiţii de vechime profesională chiar la admiterea în profesie, nu doar pentru promovare, acestea sunt lucruri pe care cu siguranţă dumneavoastră le veţi avea în vedere şi le veţi cumpăni într-un mod matur", a afirmat Tănăsescu.

În opinia acesteia, trebuie sporite eforturile în direcţia asigurării eficienţei actului de justiţie, a creşterii transparenţei şi a deschiderii către justiţiabil.

"Justiţia este în primul rând un serviciu public, un serviciu public în slujba cetăţeanului şi deci sistemul trebuie să fie nu doar performant în sine, ci trebuie să fie performant inclusiv prin prisma justiţiabilului, trebuie să fie perceput de justiţiabil ca oferindu-i acel echilibru, acea pace socială. Justiţiabilul trebuie să poată înţelege actul de justiţie, să poată înţelege argumentele şi consecinţele sale şi cred că din perspectiva aceasta efortul de consolidare constituţională trebuie să fie continuat", a spus consilierul prezidenţial.

Ea e de părere că justiţia se află într-un moment în care este necesară trecerea într-o nouă fază, de la consolidare instituţională la maximizarea eficienţei serviciului public în administrarea justiţiei.

"Sunt încântată să constat astăzi nu doar dispariţia unui colţ mai dificil din această sală care făcea mai delicată pur şi simplu vederea în ansamblu a tuturor membrilor Consiliului, dar inclusiv modul în care funcţionează Consiliul şi vă felicit pentru aceasta", a mai declarat Simina Tănăsescu.

(A.L.)

------------------

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneşte miercuri pentru a-şi alege noua conducere, informează Agerpres.

Pentru funcţia de preşedinte candidează judecătorul Mircea Aron, iar pentru vicepreşedinte - procurorul Luminiţa Palade.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2015, în mandatul judecătorului Marius Tudose - preşedinte şi al procurorului Bogdan Gabor - vicepreşedinte.

Preşedinţia va fi reprezentată la şedinţa CSM de Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Reformă Instituţională şi Constituţională, relatează sursa citată.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea acestora referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La cata nedreptate e in tara, doresc ca justitia sa fie corecta.

    si nemernic.

    Daca in timpulrile de "glorie" a PSD se faceau sedinte de partid in care se stabilea asupra cui sa-si indrepte ochii justitia, in timpul regimului de trista amintire a Ticalosului Basescu, Ticalosul insusi stabilea cin' sa intre la bulau. Justitia a protejat ticalosii puterii si prin aceasta ea a fost principalul factopr care a facut ca România să NU ajungă un stat onorabil ci un stat desconsiderat de toti membrii onorabili ai comunitatii mondiale, dupa cum merita. Si la ora actuala, degeaba, Livia, acesta servitoare spurcata a Ticalosului Basescu spune ca-i altfel, se merge pe aceasta linie. Dovada acestui fapt este ca toate marile jafuri ale tari ramin nepedepsite. Bassistii spurcati din Justitie sunt inca in posturile lor si fac ce le spune Ticalosul. Dovada simpla a fenomenului este greutatea cu care sa da verdictul in cazul Mircea Basescu, care dupa ce s-a pupat cu tiganii pentru a obtine voturi pentru Ticalos, i-a jefuit si i-a bagat si la puscarie.

    Ce Justitie-i asta? Aud? 

    Dixit doamna Stanciu: 

     

    ......"Nu trebuie să ne lase indiferenți, dimpotrivă, probabil că sigur mai există încă politicieni care își doresc o justiție controlată......

    Probabil ca sigur asa o fi si cu modul in care judeca justitia romaneasca. 

    1. Pe cale de consecinta: actualul ministru al justitiei 

      "A acordat un sprijin extraordinar ÎCCJ, deși d-na ministru este instalată de foarte puțin timp, în obținerea unui sediu secundar pentru ÎCCJ și trebuie să spun public acest lucru. Deja judecătorii de la Instanța Supremă au fost informați cu privire la acest aspect, de aceea cred eu că este momentul ca toate puterile să acționeze concertat și complementar" 

      O fi vrut sa zica : un sprijin extraordinar de scurt? mai pe scurt: sprijin pentru confortul confratilor? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb