CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎNAINTE DE REFERENDUM Banca Elveţiei îşi continuă campania împotriva creşterii rezervelor de aur

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2014

Banca Elveţiei îşi continuă campania împotriva creşterii rezervelor de aur

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) îşi exprimă din nou opoziţia faţă de propunerea care ar obliga-o să-şi crească rezervele de aur, cu numai o săptămână înainte de votul pe care şi-l vor exprima cetăţenii ţării în acest sens.

Elveţienii urmează să voteze, pe 30 noiembrie, prin referendum, asupra "repatrierii rezervelor de aur", conform iniţiativei lansate de Partidul Popular Elveţian (SVP). Dacă votul va fi unul pozitiv, atunci SNB va fi forţată să-şi constituie cel puţin 20% din rezerve sub formă de aur, faţă de 8% în prezent.

SNB arată că majorarea rezervelor sale de aur i-ar spori costurile şi i-ar deteriora capacitatea de a interveni în mod liber pe piaţa valutară.

Preşedintele SNB, Thomas Jordan, care duce o campanie împotriva propunerii mai sus menţionate, a avertizat în privinţa consecinţelor unui vot pozitiv în cadrul referendumului: "Iniţiativa este periculoasă pentru că ar slăbi SNB. Legătura dintre o cotă minimă şi o interdicţie de vânzare a aurului - care ar apărea în mod implicit - ar restrânge foarte mult spaţiul de manevră în politica noastră monetară. Ne-ar fi mult mai greu să intervenim cu hotărâre într-o situaţie de criză şi să ne îndeplinim mandatul privind stabilitatea preţurilor". Jordan a adăugat că banca centrală nu are în plan să cumpărare sau să vândă aur.

În opinia oficialului băncii centrale elveţiene, termenii iniţiativei privind rezervele de aur ale SNB ar putea afecta eforturile acesteia de implementare a plafonului minim stabilit pentru cursul franc/euro (1,20 unităţi/euro) care, în prezent, este unul din instrumentele centrale ale politicii monetare ale instituţiei.

Analiştii cred, la rândul lor, că un "da" la acest referendum ar putea influenţa cursul francului raportat cu euro.

Dacă va fi adoptată iniţiativa SVP, intitulată, "Salvaţi aurul nostru elveţian", atunci banca centrală va fi obligată să cumpere aur pentru fiecare euro pe care îl achiziţionează în vederea deprecierii francului, ceea ce va scumpi foarte mult intervenţiile SNB.

Conform unui sondaj de opinie publicat la data de 19 noiembrie, elveţienii sprijină în proporţie de 38% iniţiativa SVP, faţă de 44%, cât era susţinerea în cadrul unui sondaj realizat în octombrie. Ca să devină obligatorie prevederea privind aurul, este necesară obţinerea unui vot majoritar la referendum.

Preţul futures al aurului a scăzut cu 0,3% de la începutul anului

Preţul futures al aurului cu livrare în februarie 2015 atingea 1.199,50 dolari uncia ieri, la ora 10:43, la Comex New York, cu 0,1% mai mult decât în ultima zi a săptămânii trecute. Volumul tranzacţiilor de pe piaţa americană era, ieri, cu 51% mai mare decât media ultimelor 100 de zile, potrivit cifrelor Bloomberg.

De la începutul anului până în 21 noiembrie, cotaţia metalului galben a scăzut cu 0,3%, în condiţiile în care datele privind economia SUA au generat aprecierea dolarului. Anul trecut, cotaţia metalului preţios a scăzut cu 28%.

De menţionat că preţul aurului a câştigat aproape 6% faţă de nivelul minim al ultimilor patru ani, consemnat în 7 noiembrie, datorită măsurilor de stimulare anunţate de băncile centrale din Europa, Japonia şi China.

Rezervele de aur ale Elveţiei sunt de 1.040 tone şi ocupă locul al şaptelea în clasamentul de profil al ţărilor, potrivit Fondului Monetar Internaţional. SNB estimează că va trebui să cumpere aur de 70 de miliarde de franci (72 de miliarde de dolari) dacă iniţiativa SVP va fi adoptată în urma referendumului din 30 noiembrie. Conform iniţiativei, banca centrală va avea la dispoziţie cinci ani ca să facă achiziţiile necesare de aur astfel încât să ajungă la proporţia de 20% din totalul rezervelor sale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cam aiurea sa faci referendum pentru chestii tehnice si financiar-bancare. Si periculos. Astea trebuie lasate celor care stiu despre ce e vorba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb