• Leul, la un nou record minim faţă de euro - 4,6397 lei/euro
Moneda naţională şi-a continuat, ieri, declinul faţă de euro, Banca Naţională a României (BNR) afişând o rată oficială de 4,6397 lei/euro, în creştere cu 3,88 bani faţă de şedinţa anterioară.
Pe piaţa interbancară, leul s-a depreciat până la nivelul de 4,6500 lei/euro, reprezentând un nou record.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că după referendum leul va începe să se aprecieze faţă de euro: "După 29 iulie, când va avea loc referendumul, în urma stabilităţii politice de care vom da dovadă, cursul îşi va reveni şi leul se va aprecia".
Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu este de aceeaşi părere, menţionând că afirmaţiile primului-ministru sunt ale unui "naiv", pentru că BNR nu mai are resurse ca să intervină pentru stabilizarea cursului de schimb, rezervele valutare fiind aproape de limita minimă, potrivit Mediafax.
Domnia sa a explicat: "Numai un naiv spune «îşi va reveni leul, se va întări peste noapte». Nu, va fi foarte greu să mai revină la valorile care au fost când domnul Ponta a primit mandatul, pentru că rata de schimb, ştiţi şi dumneavoastră foarte bine, are o componentă de încredere extrem de ridicată. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este dată de încrederea în stabilitatea politică. Nu vom reveni, dar măcar stopăm deprecierea".
Banca Centrală nu poată să controleze deprecierea monedei naţionale faţă de euro, fiind nevoie de stabilitate politică pentru ca BNR să realizeze eficient intervenţiile, potrivit lui Traian Băsescu.
Preşedintele suspendat a declarat: "Nici măcar Banca Naţională nu mai are resurse enorme să intervină pe piaţă să ţină leul la un curs acceptabil, pentru că ne apropriem de limita sub care nu putem coborî din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Naţională trebuie să aştepte un moment de acalmie, cu o perspectivă bună pe stabilitatea politică, să poată să facă eficient intervenţiile, altfel este poveste".
Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, la începutul săptămânii, că s-a întâlnit, în prima zi de interimat, cu Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ca să înţeleagă "foarte bine" raportul dintre criza politică şi cursul de schimb şi ce trebuie declarat pentru a influenţa benefic evoluţiile economice.
Domnia sa este convins că lucrurile se vor "aşeza", după referendum, însă "doar într-una din variante".
Paritatea leu/euro a deschis şedinţa interbancară la 4,6370 - 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotaţii din ziua precedentă. Ulterior, rata de schimb a urcat la 4,6460 lei/euro, dar pentru scurt timp, cotaţiile au coborât la 4,6275 - 4,6300 lei/euro, ca urmare a unei posibile intervenţii indirecte a Băncii Centrale sau a marcării profitului de către unii jucători de la Londra, care au mizat pe deprecierea leului, potrivit dealerilor.
Spre jumătatea sesiunii, cotaţiile au revenit din nou peste 4,64 lei/euro, iar după anunţarea cursului de referinţă de către BNR, rata de schimb a atins un nou record, de 4,65 lei/euro.
În jurul orei 17:00, operaţiunile se perfectau la 4,6275 - 4,6300 lei/euro, în scădere cu aproape un ban faţă de nivelul de la aceeaşi oră din şedinţa anterioară, de la 4,6370 - 4,6400 lei/euro.
În raport cu dolarul american, leul a pierdut, ieri, 3,44 bani, ajungând la 3,8343 lei/dolar, înregistrându-se o nouă valoare record.
De asemenea, paritatea leu/franc elveţian a urcat, ieri, de la 3,8314 lei/franc, la 3,8630 lei/franc, reprezentând noul maxim pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.
De la începutul acestei luni, adică odată cu declanşarea crizei politice, leul s-a depreciat faţă de euro cu 4,27%, iar în raport cu dolarul american a pierdut 3,62%. În aceeaşi perioadă, moneda naţională s-a depreciat puternic faţă de francul elveţian, scăderea fiind de 9,71%.
Dobânzile pe termen foarte scurt au crescut, ieri, comparativ cu şedinţa precedentă, situându-se aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, ca urmare a faptului că băncile comerciale au început să constituie rezervele minime obligatorii cerute de Banca Centrală în noua perioadă de rezervă, care a început ieri.
BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,80% pe an, faţă de 0,91% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a ajuns la 5,29% pe an, de la 1,38% în şedinţa anterioară.
1. băieţi harnici !
(mesaj trimis de marin în data de 25.07.2012, 18:39)
Păi, dacă băieţii harnici ai lui Videanu au fost acceptaţi ca atare de Băsescu, poate că ştie el ceva. Lăsaţi, domnilor, contractele cum vrea Băsescu şi România va continua drumul bun. Fără el orbecăim.
2. fără titlu
(mesaj trimis de adryan în data de 25.07.2012, 22:27)
Aceasta informatie trebuie sa vina de la BNR, si nu de la Basescu. Asta este o manipulare ordinara din partea acestuia.