Cum riscă TVA-ul să ne închidă ţara

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 aprilie 2010

Declaraţie-şoc a ministrului finanţelor: "Plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea ei presupune trecerea riscului comercial de la comerciant la stat. Dacă s-ar pune în aplicare această aberaţie, am închide România"

Plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea acesteia, iniţiativă legislativă aprobată în această săptămână de Senat, este o aberaţie fiscală, ne-a declarat Sebas-tian Vlădescu, ministrul Finanţelor. Domnia sa speră ca această iniţiativă să nu treacă de Camera Deputaţilor.

Sebastian Vlădescu ne-a spus: "Plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea ei presupune trecerea ris-cului comercial de la comerciant la stat. Dacă s-ar pune în aplicare aceas-tă aberaţie, am închide România". În ciuda declaraţiei apocaliptice a ministrului Finanţelor, trebuie spus că nu înţelegem cum riscă statul să nu mai încaseze TVA, din moment ce are la îndemână atâtea pârghii ca să execute silit companiile care nu-şi onorează obligaţiile fiscale.

Senatul a aprobat recent o iniţiativă legislativă prin care companiile vor plăti TVA la bugetul de stat la încasarea facturii şi nu la emiterea acesteia, cum este în prezent.

Guvernul, însă, nu susţine această iniţiativă legislativă.

Ministrul Finanţelor ne-a mai precizat că aplicarea TVA la încasare şi nu la emitere nu există în nicio ţară care aplică TVA.

Pe de altă parte, Gyorgy Frunda, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, spune că această măsură se practică, deja, în mai multe ţări ale UE şi va reprezenta un stimulent pentru mediul de afaceri: "Dacă TVA se plăteşte în momentul emiterii facturii, foarte multe societăţi nu au posibilitatea de a achita sumele respective şi vor ajunge în stare de faliment. În schimb, dacă modificăm mecanismul şi facem ca statul să fie interesat să ajute societatea să-şi încaseze suma facturată, şi să achite TVA după ce încasează, atunci creăm un echilibru între societăţi şi stat. Acest echilibru este în favoarea statului pentru că firmele vor avea posibilitatea să achite TVA".

Parlamentarii puterii au declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că deşi Guvernul nu susţine această iniţiativă, ei o vor promova deoarece au promis această măsură mediului de afaceri în campania electorală.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu sunt implicat in mediul de afaceri dar consider initiativa legislativa ca fiind singura care ar putea salva furnizorii de produse si servicii ( si implicit Romania ) de la faliment. Si nu invers, cum zice domnul ministru.

    1. eu sunt comerciant dar cred ca mf

      are dreptate. plata tva la incasarea 

      facturii in conditiile din romania ar 

      duce la o evaziune fiscala uriasa.

      din pacate la economie si fotbal se pricepe toata lumea. 

      dacă această iniţiativă de plată a tva la încasarea facturi ar fi coroborată cu o legecare ar forţa răii platnici la plata datoriei lor, ar duce la un rezultat perfect. Felicitări d-l Gyorgy Frunda.

    la un moment dat trebie depăşite ½condiţii din România½. Eventual autorităţile fiscale de control ar putea, în baza unor părghii legale, să oblige debitorii la plata datoriei lor, eventual prin aplicarea de sancţiuni. Asfel s-ar elimina în parte cei care creează probleme în buna funcţionare a sistemului privat.

    1. MFbate campii ca de obicei. Statul isi poate crea usor o parghie financiara pebtru rezolvarea problemei. I-as sugera d-lui ministru sa aleaga- or invata sa lucreze cu calculatorul-recte se mai uita pe la vecini sa vada cum fac altii -or ramane la abac s-il lasa pe dl Gherghina in locul sau!

    Pleziristu' idiot cu frustrari ale copilariei, numitul Sebastian Vladescu care are in cap numai tinerele si finutze cununate cu Boureni, nu are nici o filozofie fiscala. Vorbeste ca sa nu adoarma. Cand in toata Europa, TVA se plateste numai la incasarea facturii. Insa la Romania mai sunt si tepari care iau marfa facturata si nu o mai platesc. Justitia ii amana la infinit si....... Intradevar ajungem la vorba peziristului si epicurianului Vladescu, Romania se va inchide!

    Pleziristu' idiot cu frustrari ale copilariei, numitul Sebastian Vladescu care are in cap numai tinerele si finutze cununate cu Boureni, nu are nici o filozofie fiscala. Vorbeste ca sa nu adoarma. Cand in toata Europa, TVA se plateste numai la incasarea facturii. Insa la Romania mai sunt si tepari care iau marfa facturata si nu o mai platesc. Justitia ii amana la infinit si....... Intradevar ajungem la vorba peziristului si epicurianului Vladescu, Romania se va inchide!

    un idiot, nu au resurse, sa aplice legea cand v-om avea un sistem economic bazat pe reciprocitate, daca li se pare ca un agent economic este suspect sa verifice simplu, nu e treaba noastra cum isi fac ei treaba dar sa si-o faca. nu este corect sa platesti impozit pe vrabia din gard sau blana ursului din padure cum spune romanul,pt ca exact asta inseamna plata tva la emiterea facturii, sa puna mana sa invete din experienta altora in bulgaria spre ex plata tva se face intr-un cont separat deschis la orice banca nu neaparat la trezorerie, iar beneficiarul produselor serviciilor stie ca prioritara este plata tva-ului catre furnizor.

    sustinatorilor va intreb cine suporta costurile unei operatiuni facturate catre o organizatie guvernamentala cu plata la 60 sau 90 zile de unde vin acesti bani? 

    ca se pot emite si storna facturi pentru ca aceasta sa nu se intample este okay, in lumea civilizata asta se numeste maximizarea profitului actionarilor,este chiar okay sa facem asta devreme ce nu beneficiem de un tratament egal din partea statului 

    staule este un hot care incearca sa fure un roman, da romanu nu e prost stie el cum sa scape de "stat" care stat este incapabil sa gestioneze ceva. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb