Cum se păgubeşte singur un majoritar, pe "Rasdaq"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2010

Cum se păgubeşte singur un majoritar, pe "Rasdaq"

Un investitor cumpără direct din piaţă la preţ dublu faţă de ofertă

"Broker" Cluj, unul dintre minoritarii puternici ai societăţii, ameninţă că se va adresa instanţei, nemulţumit de preţul de retragere

Evaluatorul care a stabilit preţul de retragere din societate, radiat de CNVM

Misterul pluteşte asupra motivelor care l-au determinat pe controversatul om de afaceri Liviu Scarlat să cumpere direct din piaţă acţiuni "Mangalia" (simbol MANG pe Rasdaq), din care deţine 67,39%, la un preţ aproa­pe dublu faţă de cel pe care urmează să îl plătească minoritarilor care se vor retrage din societate, înainte ca aceasta să fie delistată.

Liviu Scarlat a cumpărat, pe 13 aprilie, 372.000 de acţiuni MANG, la preţul de 0,3116 lei/acţiune, deşi, dacă ar mai fi aşteptat circa două luni, ar fi putut să ia aceleaşi acţiuni la preţul de 0,18 lei/titlu, stabilit de raportul de evaluare al companiei şi aprobat în Adunarea Generală pentru minoritarii interesaţi să se retragă din societate.

Decizia majoritarului, aparent păguboasă pentru el, ar putea avea legătură cu presiunile unora dintre minoritarii "Mangalia", nemulţumiţi de preţul de 0,18 lei/acţiune la care pot solicita retragerea din companie. Dintre aceştia, societatea de intermediere "Broker" Cluj pare hotărâtă să-i facă zile amare majoritarului de la "Mangalia", ameninţând că se va adresa instanţei.

"Am vorbit cu avocatul nostru şi am decis că vom solicita instanţei constatarea nulităţii absolute a hotărârii Adunării Generale de la finele anului trecut prin care este aprobat raportul de evaluare şi preţul în baza căruia acţionarii se pot retrage din societate", a declarat, pentru ziarul BURSA, Grigore Chiş, directorul general al "Broker" Cluj.

Domnul Chiş a negat că "Broker" şi-ar fi vândut acţiunile prin tranzacţia din 13 aprilie.

Sloganul "Iarna nu-i ca vara" ajunge şi în piaţa de capital

Deocamdată nu este sigur dacă raportul de evaluare în baza căruia acţionarii "Mangalia" puteau solicita retragerea din societate mai este valabil, în condiţiile în care autorul raportului, evaluatorul Constantin Valerică, a fost radiat din Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la începutul acestui an, dar pentru un alt raport de evaluare (cel al societăţii "Istru" Brăila).

Reprezentanţii CNVM contactaţi, ieri, de ziarul BURSA, nu au putut să dea un răspuns defintiv la această problemă, susţinând că au nevoie de mai mult timp ca să se pronunţe.

În ciuda acestui lucru, evaluatorul Constantin Valerică are o explicaţie pentru tranzacţia din 13 aprilie prin care majoritarul arată că este dispus să dea un preţ aproape dublu pe acţiunile MANG, faţă de preţul stabilit în raportul de evaluare. Explicaţiile evaluatorului contrariază: "Când am făcut raportul de evaluare, în octombrie, anul trecut, eram în prag de iarnă, totul era aproape îngheţat în ceea ce priveşte activitatea turistică la malul mării. Atunci se ştia că nu avem şanse să ieşim din criză, totul era blocat. Acum suntem în prag de vară, piaţa turismului a început să se dezgheţe, Ministrul Turismului se implică tot mai mult în zonă. Posibil ca majoritarul, prin această tranzacţie, să demonstreze că apreciază implicarea Ministerului Turismului în zona litoralului românesc. Este o tranzacţie total nesemnificativă, totuşi", a încheiat domnul Constantin Valerică.

Acesta este al doilea evaluator care pune umărul la delistarea companiei "Mangalia". Conducerea "Mangalia" a cerut domnului Constantin Valerică să facă un al doilea raport de evaluare după ce, primul raport (făcut de Finevex SRL), care stabilea un preţ de retragere de 0,12 lei/acţiune, a fost contestat de CNVM. Primul evaluator nu a luat în considerare faptul că societatea "Mangalia" vânduse un teren pentru 1,11 milioane de euro, estimând o valoare de doar 529.852 de lei pentru activul respectiv, în raportul de evaluare

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. tranzactia a fost o intelegere,este f. important cine a vindut pachetul respectiv.desi dupa ac. tranzacties-au pus actiuni la vinzare la preturi mai mici scarlat nu a mai cumparat[probabil scarlat a vrut sa evite un potential proces cu detinatorul acelui pachet].stati linistiti ,CNVM vegheza [doarme] pentru voi

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb