Curtea de Apel Craiova a suspendat, ieri, executarea hotărârilor luate de adunarea acţionarilor SIF Oltenia (SIF5) din data 28 aprilie, prezidată de Tudor Ciurezu, până la soluţionarea definitivă a cererilor având ca obiect constatarea nulităţii respectivelor hotărâri, se arată pe portalul instanţelor de judecată.
Practic, Curtea de Apel a a schimbat în tot sentinţa dată de Tribunalul Dolj la începutul lunii iunie, care respinsese cererile conexe formulate de SIF Muntenia (SIF4), SIF Banat-Crişana (SIF1), SAI Certinvest şi trei fonduri de investiţii pe care societatea le administrază, de suspendare prin ordonanţă preşedinţială a executării hotărârilor respective.
În data de 28 aprilie, la adunarea de bilanţ prezidată de Tudor Ciurezu, preşedinte SIF Oltenia, ce a avut un cvorum de 46,09%, au fost aprobate toate hotărările existente pe ordinea de zi, între care dividende din profitul anului trecut în sumă de 52,21 milioane de lei, constituirea fondurilor necesare pentru investiţii, în special pentru derularea unui program de răscumpărare, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an şi bineînţeles situaţiile financiare ale SIF-ului pentru 2019.
Data de înregistrare pentru dividende a fost în 6 iunie, iar data plăţii 1 iulie.
La finele lunii trecute, SIF Oltenia a anunţat contractarea unui credit de 30 milioane de lei de la Banca Transilvania, cu scadenţa în luna decembrie, banii urmând a fi utilizaţi pentru plata dividendelor către acţionari.
Un avocat specializat în piaţa de capital ne-a precizat: "Bineînţeles că dacă instanţa respinge anularea hotărârilor (n.r. luate la AGA prezidată de Ciurezu), deciziile rămân în vigoare, dar dacă instanţa hotărăşte anularea deciziilor, atunci este o problemă pentru că, de pildă, distribuţia dividendelor nu mai are temei legal. Dacă hotărârile se anulează definitiv, atunci societatea trebuie să facă demersurile pentru a-şi recupera banii de la cei care au încasat dividende. Este ca şi cum nu ar fi existat hotărârea AGA şi se repune totul în situaţia anterioară. Dar un alt scenariu ar fi să se convoace o altă AGA, în care să fie reaprobată distribuţia de dividende (...) sunt mai multe posibilităţi. Este o situaţie complicată care probabil va mai dura, chiar şi un an. Personal, nu cred că se va ajunge în situaţia în care acţionarii să dea banii înapoi. Ar fi fără precendent şi ar omorî toată încrederea în piaţa de capital din România".
Situaţia de la Craiova din data de 28 aprilie a apărut după ce, o serie de acţionari ai SIF Oltenia, între care reprezentanţii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi cel al fondurilor Certinvest (care solicitaseră anterior completarea ordinii de zi a AGA cu o serie de puncte privind atragerea răspunderii şi revocarea administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian), nu au reuşit să intre în sediul societăţii, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.
În aceste condiţii, la acea dată au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF5, una în interiorul clădirii SIF-ului, prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu şi alta în afară, condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu.
Dacă la cea prezidată de Ciurezu au fost aprobate toate punctele aflate pe ordinea de zi, în cazul adunării conduse de Buşu‚ ce a avut un cvorum de 30,54%, au fost respinse.
În plus, la adunarea prezidată de vicepreşedintele SIF5, a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga şi Ana Bobircă, pentru un prejudiciu cauzat societăţii, de 0,336 milioane de lei. De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.
După evenimentele de la Craiova, Radu Hanga şi Ana Barbara Bobircă şi-au dat demisia din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia.
Grupurile coduse de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia pe de o parte şi SIF Oltenia pe de altă parte au numeroase litigii pe rolul instanţelor de judecată, conducătorii societăţilor acuzându-se reciproc de diferite încălcări ale legii.
1. Ciurezule, ce-ai facut cu banii SIF Oltenia?
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 07:27)
Increderea in piata de capital a fost practic distrusa de golaniile lui Ciurezu, care a tinut afara actionarii care aveau dreptul sa participe la adunare. Dar ziarul Bursa nu doreste sa trateze cazul SIF Oltenia si golaniile gastii Ciurezu. Nenea Make nu vede si nu aude. Nenea Make crede ca e normal ca Ciurezu sa aprobe dividende cand nu are bani in cont si sa ia credit pentru a plati dividende. In sfarsit justitia a facut dreptate pietei de capital, in ciuda manevrelor pe care Ciurezu le face de s-au speriat toate instantele. Se pare ca judecatorii s-au prins ca golaniile lui Ciurezu sunt cat casa si ca garagara lui din presa nu mai tine nici la ASF, nici la judecatori! Sa-l vedem pe Ciurezu dat jos din scaunul in care s-a cocotat ca un vechil arogant si expirat. Asta parca a si fost revocat. Cum de mai este la SIF Oltenia? Sa dea inapoi banii pe care i-a luat cu japca el si gasca lui. Sa faca ASF-ul urgent un control sa vada cui s-au platit dividende si ce alte sume au fost transferate de SIF sau de societatile pe care le controleaza catre diversi insi din gasca abuzatoare. Am impresia ca s-au dat niste tunuri la SIF Oltenia in ultima vreme, cum este si creditul de 30 mil. care are niste conditii necunoscute. Sa faca public contractul acest Ciurezu smecherezu’.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 09:16)
Incederea in piata de capital a fost distrusa de marile golanii si tepe ale grupului de mafioti de la SIF1 care actioneaza in cardasie cu conducerea ASF, dupa cum s-a dovedit foarte clar (mai putin pentru ASF care e ace ca nu oberva ceea ce intreaga piata a vazut i a criticat).
Abia apoi, la mare distanta de faradelegile grupului SIF 1 urmeaza mizeriile facute de Ciurezu, Fercala si ceilalti sif-isti.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 11:05)
Mare prost! De bine de rău Ciurezu dă dividende, dar ăla pe care îl pupi tu în fund, Drăgoi tie iti dă altceva!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 12:14)
Dar ție ce îți da Ciurezu ? Tot in fund? Sau ești abonat la consilii din patrimoniu sif 5 ?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 12:22)
Ca unul neinplicat financiar si nici emotional , cred ca mai multa dreptate au cei care sustin pozitia conducerii (fostei ?) SIF5 .Ma deruteaza insa rapiditatea cu care noul presedinte ASF prezentat de multi ,inainte de instalare , ca un om serios ,de incredere , arunca barda in tabara Ciurezu ! Ma insel eu dar parca SIF 5 a fost (este) mult timp cel mai profitabil pentu actionarii sai , prin 2004 parca ajunsese in jur de 5 lei !
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 17:36)
Esti idiot! Sif5 dă dividende, Sif1 îți dă ...,Apoi prostalau Sif 5 cu VUAN 3.3 se tranzactioneaza peste Sif1 cu VUAN 6.8!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 17:52)
Postacii Sif1 jubileaza. Drăgoi a reușit o nouă lovitură de maestru! După ce ieri SIFI a crescut cu 30% ,astăzi încă 8% ! Nici nu mai calculez imediat mai câștigă 100 mil € în capitalizare!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2020, 21:24)
O capitalizare care se bazează pe manipularea prețului unei singure acțiuni SIFI PLC. Sictir de aici