Curtea Supremă a Regatului Unit a început să examineze legalitatea suspendării controversate a Parlamentului, decisă de premierul Boris Johnson, dar denunţată de către opozanţii săi drept o manevră vizând să impună un Brexit fără acord ("no deal"), relatează AFP.
Curtea va examina argumentele petenţilor şi Guvernului timp de trei zile, însă data pronunţării nu era cunoscută încă. În cazul în care, la finalul acestui nou episod din saga haotică a Brexitului, Curtea Supremă consideră suspendarea ilegală, Parlamentul va trebui să fie convocat imediat, potrivit unor experţi în drept, informează Agerpres.
Pentru a suspenda Parlamentul, Johnson a fost nevoit să obţină asentimentul reginei Elizabeth a II-a.
Audierea urmează să stabilească dacă "sfatul dat de Boris Johnson Majestăţii Sale" este "legal", a declarat preşedinta Curţii Supreme Brenda Hale deschizând audierea.
Însă răspunsul Curţii Supreme nu va avea niciun efect asupra calendarului Brexitului.
"Rezolvarea acestei chestiuni juridice nu va determina nici când şi nici cum trebuie să iasă Regatul Unit din Uniunea Europeană (UE)", a avertizat Lady Hale, în timp ce aproximativ 40 de opozanţi ai Brexitului manifestau în faţa Curţii.
Unul dintre ei era deghizat în "Hulk", ironizându-l pe Boris Johnson, care a comparat în acest weekend Regatul Unit cu acest supererou "legat", dar care "scapă mereu".
"Cel mai bun lucru pe care-l putem face este să aşteptăm şi să vedem ce spun judecătorii", a declarat la BBC Boris Johnson.
"Trebuie să vedem care vor fi termenii exacţi ai hotărârii şi ce înseamnă ei", a declarat, la rândul său, ministrul Justiţiei Robert Buckland, dând asigurări că Guvernul "va respecta" hotărârea Curţii.
Cu 44 de zile înaintea divorţului de UE, scenariul unui Brexit fără acord rămâne în mod deschis avut în vedere de către Boris Johnson, în pofida unor previziuni alarmante, stabilite de către propriul său Guvern, cu privire la penurii alimentare şi de medicamente şi riscuri ale unor tulburări publice.
O majoritate a deputaţilor britanici se opune unei ieşiri a regatului din Uniune fără acord şi vrea o anulare a suspendării Parlamentului, pevăută până la 14 octombrie, pentru a avea mai mult timp să blocheze un "no deal".
Parlamentarii au reuşit deja să adopte o lege care-l obligă pe Boris Johnson să ceară UE o amânare cu trei luni a Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, însă premierul a exclus în mod categoric să solicite vreo amânare.