CUSTOZII AU PROPUS AMÂNAREA REDUCERII CICLULUI DE DECONTARE Şase bănci bat obrazul BVB şi Depozitarului Central

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2014

Ludwik Sobolewski spune că piaţa nu ar trebui să resimtă deloc trecerea la "T+2" şi separarea sistemelor.

Ludwik Sobolewski spune că piaţa nu ar trebui să resimtă deloc trecerea la "T+2" şi separarea sistemelor.

Actualizare 17:46 CA al Depozitarului Central reconfirmă 6 octombrie ca dată de implementare a termenului de decontare T+2

În sedinţa de ieri, Consiliul de Administraţie (CA) al Depozitarului Central a reconfirmat data de 6 octombrie 2014 ca data de implementare de către Depozitarul Central a termenului de decontare T+2, fiind consecvent cu decizia adoptată în şedinţa anterioară, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, au fost analizate şi discutate toate aspectele semnalate de către participanţii pieţei, au fost identificate măsuri suplimentare de management al riscurilor iar Depozitarul Central asigură în continuare întregul său suport în vederea clarificării tuturor aspectelor legate de finalizarea acestui proiect.

"Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central doreşte să informeze că au fost luate toate măsurile necesare pentru implementarea termenului de decontare T+2 începȃnd cu data de 6 octombrie 2014 şi că Depozitarul Central este pregătit pentru finalizarea cu succes a tuturor demersurilor necesare în vederea implementării termenului de decontare T+2 în data de 6 octombrie 2014. Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central îşi exprimă convingerea şi încrederea, alături de întreaga echipă, că nu vor exista impedimente în implementarea acestui proiect deosebit de important pentru piaţa de capital din Romȃnia", se mai arată în comunicare.

--------

Şase bănci, care oferă şi servicii de custodie, au propus ca reducerea ciclului de decontare, de la trei, la două zile ("T+2", în loc de "T+3"), să fie amânată pentru 1 ianuarie 2015 şi să nu fie implementată simultan cu separarea sistemelor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare, pe 6 octombrie, potrivit unei scrisori transmise Depozitarului Central, Bursei de Valori Bucureşti şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe 4 septembrie.

Propunerea Bancpost, BCR, BRD, Citibank, Raiffeisen şi Unicredit Ţiriac are în vedere complexitatea implementării celor două proiecte concomitent, timpul scurt de numai două luni între momentul la care a fost anunţată data de implementare şi migrarea efectivă la "T+2", practica standard la nivel internaţional ca astfel de schimbări majore ale infrastructurii pieţei de capital să fie anunţată cu şase luni a priori, lipsa unui studiu de impact şi a riscurilor asociate unei implementări simultane a celor două proiecte asupra pieţei de capital, lipsa a două sesiuni zilnice de decontare pe bază netă, de natură să reducă riscul de decontări eşuate.

Cu alte cuvinte, decizia de migrare la "T+2" şi separarea conturilor, din 6 octombrie, nu au fost pregătite temeinic.

Băncile au transmis şi o serie de propuneri pentru asigurarea desfăşurării operaţiunilor de decontare în condiţii optime, pentru reducerea riscurilor de eşec.

La finalul lunii iulie, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti şi Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, au anunţat piaţa asupra acestor schimbări.

La o zi de la primirea scrisorii celor şase bănci, conducerea Bursei de Valori Bucureşti a transmis, printr-un comunicat din 5 septembrie, că apreciază că Depozitarul Central este responsabil de implementarea migrării la ciclul de decontare la două zile din 6 octombrie.

Potrivit comunicatului BVB, data pentru tranziţia la "T+2" a fost stabilită de către Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central (DC) ca fiind 6 octombrie 2014 şi, ulterior, aprobată de către Adunarea Generală a Acţionarilor DC. Potrivit unor surse, data de 6 octombrie pentru migrarea la "T+2" era menţionată în planul de afaceri al Depozitarului, aprobat de acţionari. Acolo însă, ar fi stipulat că măsura nu trebuie implementată simultan cu separarea conturilor.

Conducerile BVB şi DC au primit o adresă şi de la Asociaţia Brokerilor, care le-a atras atenţia asupra schimbărilor majore presupuse de implementarea celor două proiecte, în acelaşi timp.

În ciuda avertismentelor, instituţiile pieţei nu au comunicat, până acum, vreo schimbare de plan.

Deşi participanţii la piaţă sunt îngrijoraţi privind riscurile de eşuare a decontărilor, după 6 octombrie, Ludwik Sobolewski spune că piaţa nu ar trebui să resimtă deloc trecerea la "T+2" şi separarea sistemelor. Domnia sa a precizat, marţi, că, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci înseamnă că implementarea proiectelor a avut o problemă.

Custozii s-au adresat şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care trebuie să îşi dea avizut final asupra datei de 6 octombrie.

ASF a avizat separarea sistemului de tranzactionare de cel de post-tranzactionare, din 6 octombrie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) şi-a dat acordul miercuri, 10 septembrie 2014, cu privire la data de 6 octombrie 2014 ca fiind data de la care vor intra în vigoare modificările Codului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu privire la separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post-tranzacţionare, potrivit unui comunicat al BVB. Data de la care aceste modificări vor intra în vigoare a fost decisă de BVB împreună cu Depozitarul Central, se mai arată în comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Si pagubitii furati prin Harinvest bat obrazul BVB si Depozitarului Central pentru ce au făcut în zilele de coșmar de la jumatatea lui noiembrie anul trecut cand investitorilor li s-au golit portofoliile! N-au contat proprietățile oamenilor! Cum să mai ai incredere in cei care conduc si acum aceste institutii?

    Adriana Tanasoiu a fost sanctionata de Consiliul Depozitarului in mijlocul derularii proiectelor. Dar nu cumva ea e cea care trebuie sa duca proiectele la bun sfarsit? Dupa ce ca faceti jocurile lui Sobolewski, mai introduceti si riscuri suplimentare in mijlocul proiectelor ingramadite de polonez toate odata. Ca doar piata le suporta, nu el. Si voi raspundeti daca iese prost, nu el. Foarte murdar si riscant!

    Make, ne spui ca Citibank, Raiffeisen au scris Depozitarului cerand ca cele doua proiecte sa nu se produca in acelasi timp. Cum se face atunci ca, aproband implementarea deodata a celor 2 proiecte, ei isi nesocotesc propria cerere? Nu sunt Citibank si Raiffeisen cei ce conduc Depozitarul? Cineva actioneaza anormal si impotriva propriilor interese. Ceva nu e in regula. Cand a fost gresit? Cand au scris cererea sau cand au respins-o?

    Asta e un subiect de analiza si articol. 

    1. Asa se intampla daca citesti printre randuri ! Ceea ce nu ai inteles este ca nu bancile au votat T+2 din 6 oct...Articolul tocmai asta spune ca atat bancile cat si AB au solicitat amanarea implementarii celor 2 proiecte in acelasi timp pt a reduce riscul de a avea decontari esuate.

    OMFG! Cum dracu vine asta??? Pai brokerii mici sunt in stare sa isi adapteze aplicatiile informatice - care sunt mai bune, fiabile si complexe decat ale tuturor bancilor la un loc - in vreme ce ''monstrii financiari'' se opun progresului, intrarii in randul lumii financiare mari?? Aoleu, ce rusine, mai ales ca ei sunt managerii de la conducerea BVB si DC si se presupune ca au decis in cunostinta de cauza acest mare pas inainte al pietei de capital, care va fi din nou invadata de investitori straini salbatici mai ceva decat la introducerea conturilor globale, a diminuarii valorii ''deal''urilor sau la introducerea tranzactiilor OTC, despre care ni s-a spus ca vor inzeci tranzactiile de la BVB???

    Fratilor, ce facem noi aici?? Pai acu' dau jos Lucian&Sobo si a opta bariera de la intrarea in Mall ''Veranda'', si o sa se imbulzeasca GS si JP Morgan cu sacul de cash la Otopeni sa deconteze la T+2, si le ciordesc brokerii mici si Asociatia cash-ul, ca doar din cauza lor este subdezvoltata BVB, pentru ca nu au lasat Bancile sa isi faca treaba. 

    1. nu te astepta ca prin banci sa gasesti cine stie ce profesionisti in domeniul bancar - domeniul lor de baza, daramite in piata de capital ... plin de habarnisti, in cel mai bun caz niste functionari prapaditi cu un MBA sau un CFA in buzunar, care in viata lor n-au facut un ban in piata... deci nu te astepta sa stie ce e de facut...

    Pana sa va ganditi daca e bun sau nu Depozitarul cu proiectele astea depre care nici nu se stie exact ce si cum sunt, ar trebuie sa apreciati mai intai, si sa intelegeti, bunul joc de imagine si sunet al lui Sobolewski pe spinarea pietei. De fapt este singurul lucru pe care il face bine, si exclusiv in favoarea lui.

    Are omul o strategie: fac zgomot, deci exist. Poate si de aici atractia lui spre Posta Romana. O mai buna asociere dintre obiectivul lui de promovare publica si "goarna" din sigla Postei nici ca putea exista. Si ii merge de minune cu aceasta goarna-n gura, chiar si cantand aiurea. 

    Iata-i repertoriul, total fals, dar bine si zgomotos cantat, dupa un an de activitate la Bursa, de gornist: 

    cresterea lichiditatii reale: aproape insesizabila, uitati-va la piata adevarata, nu la tranzactiile deal/OTC. Chiar dupa listarile deceniului, piata reala nu a crescut cu mai mult de 5-10%. Oricum a devenit nerelevanta in raport cu totalul tranzactiilor. Asta e chiar periculos pentru rolul Bursei, caci nu mai formeaza pretul. 

    listari: toate ale statului, fara niciun aport al lui Sobolewski - fara efect de crestere reala a pietei. Cele private lipsesc in continuare. 

    proiecte de business: programe de market-makeri, prelungiri, largiri si mutari de programe de tranzactionare, indici noi, maruntisuri - niciun efect pozitiv vizibil - doar motive de subiecte de presa  

    piata Rasdaq: nerezolvata, noul ATS, un nou raft gol in BVB Mall 

    strategia cu investitorii straini: da, dar nepotrivita. Au venit straini la oferte (veneau oricum pt ca ii aduceau brokerii), dar nu se duc in piata - se duc pe Deal, deci nu cresc piata, ci o descresc 

    strategia cu retailul: inexistenta, doar vorbe. Realitatea s-a vazut in modul in care s-au alocat transele la oferte. Foarte putin la retail, de unde si rezultatele slabe in piata. Implicare zero a bursei in acest proces. 

    dezvoltarea infrastructura pietei: o serie de proiecte care oricum erau in derulare mai ales de catre Depozitar. Sobolewski doar a incalecat pe ele, simtind ca ies, sa-si asume meritele 

    diversificarea instrumentelor: BVB a pierdut piata derivatelor, dar nu a lansat nimic in loc in tot acest an. Mai intai, prin Noiembrie anul trecut, Dl. Sobolewski ne spune in ziare ca nu meritam o piata a derivatelor, ca ne trebuie prima data spotul. Apoi ne spune, prin februarie, ca s-a gandit ca trebuie sa avem derivate, ca sunt un plus de venit. Nimic concret. Totul oscilant, dupa cum bate vantul. 

    strategia pentru CCP: inexistenta sau abordare amatoriceasca: initial nu urmareste calea inceputa de Depozitar de a avea un CCP cu BNR, nici nu vrea sa continue dialogul cu Sibex pentru un CCP comun pe care SIF Moldova l-a sustinut, ci ne spune prin presa ca e gata-gata sa aduca investitori la casa de compensare din Bucuresti. Doar vorbe. Oricum, nimic nu e bun daca nu e initiat si marcat Sobolewski.  

    relatia cu presa libera: obraznic. A se vedea interviul cu reporterul de la Realitatea publicat de ziarul Bursa cu ceva timp in urma. Plus declaratiile ca Romania e ineficienta economic. O fi, dar nu e treaba lui, oricum, nu la niciun an de activitatea aici. 

    relatia cu presa pre-paid: perfecta, in functie de banii investiti (vezi articole in reviste cu alpha man, articole in revistele de la Tarom) 

    relatia cu Depozitarul: proasta, tendentioasa. Uzurpator, manipulator, avid de putere. Amestec in treburile ce tin de administrarea prudentiala a riscului (cazul Harinvest si acum cu T+2) 

    relatia cu ASF: mai degraba formala, cu deficiente in comunicare, probabil multa politica, putina dezvoltare, nimic esential intr-un an de zile (majoritatea reglementarilor au fost aprobate la presiunea pietei si a Depozitarului) ba chiar cu strategii sensibil diferite - steam si 8 bariere sistemice 

    in relatia cu actionarii: arogant, obraznic, necinstit. Proba a fost prestatia la AGA BVB, mult relevata in presa 

    guvernanta corporativa a BVB: mai netransparenta ca niciodata, un mare minus. Sobolewski se comporta ca scapat total de sub controlul administratorilor. 

    strategia BVB: declaratie de mare prost gust a lui Sobolewski in piata publica, precum ca BVB nu merita o strategie si ce bine e ca n-a facut-o. Probabil nici n-o s-o faca, ca doar n-o fi prost sa aiba un plan dupa care sa fie evaluat. 

    Despre toate acestea a cantat in presa si in media un an intreg, scotandu-se pe sine in evidenta si murdarindu-i pe altii din grupul BVB. Rezultate pozitive au fost nule. Sa fie oare piata din Romania asa de afona, astfel incat sa nu fie in stare sa evalueze spectacolul? Si ce bilet scump se plateste pentru asta: 600-700 de mii de euro pe an, conf contract publicat in ziar, pentru rolul de prim-gornist. plus recuzita, cat o mai fi si aia. In Polonia o fi fost la fel?

    1. inseamna ca in piata e plin de oameni slabi, papagali, care cigulesc si ei ceva din banii investitorilor si sunt multumiti

      Un articol f pertinent si la obiect. lipsa lui de respect si aroganta fata de tot ceea ce inseamna piata de capital a dus la nenumarate conflicte cu emitentii, brokerii, custozii, depozitarul central si ASF. acum omul vrea sa fie Presedinte la Depozitar. l a deranjat mult pozitia lui Agalopol, pe care a incercat sa l dea jos de 2 ori ca nu a fost de acord cu softul propus de el. Si a bagat mana prin tot depozitarul. A spus ca face bursa softul ca sa plateasca depozitarul o suma peste 500,000 eur sa se vada in veniturile bursei sa ia el prima din ei la sf anului. Bine a facut Agalopol ca nu l a bagat in seama cand latra cu goarna. Nici depozitarul ne e cine stie ce institutie, dar cel putin de cand e Agalopol acolo are o strategie.... ar fi mai bine daca ar pleca si Tanasoiu cu Soboleski ca tot sunt prieteni buni de cand a picat softul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb