DACĂ FALIMENTEAZĂ GRECIA Dăianu: Cinci bănci din România ajung sub controlul unui stat pe perfuzii

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 septembrie 2011

Dăianu: Cinci bănci din România ajung sub controlul unui stat pe perfuzii

România trebuie să pregătească un Plan B care să vizeze intrarea Greciei în faliment, caz în care cinci bănci de pe piaţa locală ar ajunge să fie controlate de un stat elen "pe perfuzii", consideră analistul economic Daniel Dăianu. Domnia sa a explicat: "Ce fac cu băncile mele, dacă s-ar întâmpla o cădere controlată a Greciei? Băncile din Grecia ar fi naţionalizate. (...) Trebuie să avem, ca toate celelalte ţări, un plan B, dacă se declară default-ul Greciei. Cinci bănci din România ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului român? (...) Şi statul ar zice atunci: Nu ni s-a permis să recapitalizăm CEC-ul, când toate băncile occidentale erau perfuzate cu bani publici".

În România sunt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi National Bank of Greece prin Banca Românească, în timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank activează sub brand propriu. Emporiki Bank este controlată de Credit Agricole, care deţine peste 90% din acţiunile băncii elene. EFG Eurobank şi Alpha Bank au anunţat la finele lunii august că vor fuziona.

El a arătat că România ar putea atenţiona Comisia Europeană asupra vulnerabilităţilor care derivă din prezenţa băncilor greceşti pe piaţa internă.

"Austria are expunere foarte mare pe Europa de Răsărit. Şi spune că asta a vulnerabilizat-o. Atunci şi România poate să spună că prezenţa băncilor greceşti aici a vulnerabilizat-o", a continuat Dăianu.

Analistul economic propune chiar un scenariu pentru ieşirea Greciei din zona euro, chiar dacă liderii europeni neagă o astfel de variantă.

"Poţi imagina şi ieşirea Greciei din UE, chiar dacă toată lumea neagă, dar sunt scenarii la care se lucrează în guverne şi la BCE. Sigur că nu se discută public, dar eu vă spun că aceste analize se fac", a mai spus Dăianu.

Pascariu: Băncile nu sunt interesate de volatilitate, la un curs de 4,5 lei/euro trebuie recapitalizate

Băncile nu sunt interesate de volatilitatea cursului, deşi câştigurile din trading se susţin pe oscilaţii, întrucât o rată de 4,5 lei/euro ar duce la pierderi importante pentru clienţii îndatoraţi în valută şi ar necesita aporturi suplimentare de capital, susţine preşedintele UniCredit, Dan Pascariu, citat de Mediafax. "Nu trebuie să uităm că azi sis-temul financiar este foarte bine capitalizat, dar o depreciere la 4,5 lei/euro, în opinia mea, va duce la pierderi importante pentru clienţii cu datorii în valută şi la un necesar suplimentar de capital important. Deci nu văd interesul băncilor pentru o volatilitate prea mare", a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit - Ţiriac Bank.

Pascariu a replicat astfel unei idei lansate de analistul economic Daniel Dăianu, care a susţinut ca pieţele financiare au fost cauza crizei prin propensiunea exagerată către operaţiunile speculative.

"Pieţele financiare sunt un destabilizator, pentru că activitatea bancară este dominată de trading, de speculaţie. Lumea zice că e hedging, să fim serioşi!", a spus Dăianu.

Ulterior, Dăianu a arătat că anul viitor riscul asupra inflaţiei este identificat în principal într-o depreciere bruscă a monedei naţionale.

"Gradul înalt de euroizare diminuează din efectul pozitiv al unei deprecieri controlate. Nu ne trebuie o depreciere brutală. Flexibilitatea e bună numai dacă ajută ca instrument de ajustare", a spus Dăianu.

Fostul ministru al Finanţelor apreciază că flexibilitatea cursului de schimb pune România într-o poziţie mai bună în faţa crizei decât dacă s-ar fi aflat în zona euro. "Eu consider că a nu fi în zona euro în această perioadă este un atu, spre deosebire de alţii. Dacă nu eşti pregătit, mori cu euro în braţe", a mai spus Dăianu.

Dăianu: BNR ar putea încerca o uşoară scădere a dobânzii

Banca Naţionala a României ar putea opera o uşoară reducere a dobânzii de politică monetară, având în vedere reducerea abrupă a inflaţiei, care ar putea coborî anul viitor la 3,4-3,8%, a declarat, ieri, analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru al Finanţelor. "BNR ar putea să încerce o scădere, nu cu mult, a dobânzii, având în vedere abrupteţea cu care a coborât inflaţia", a spus Dăianu, enumerând mai multe măsuri care ar putea fi adoptate pentru a susţine creşterea economică.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară din mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. Următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară are loc astăzi, 29 septembrie.

Prognozele lui Dăianu indică o inflaţie de 3,4-3,8% pentru anul viitor şi un deficit de cont curent de 4,3-4,5%. Riscul asupra inflaţiei este identificat în principal într-o depreciere bruscă a monedei naţionale. "Gradul înalt de euroizare diminuează din efectul pozitiv al unei deprecieri controlate. Nu ne trebuie o depreciere brutală. Flexibilitatea e bună numai dacă ajută ca instrument de ajustare", a spus Dăianu.

Fostul ministru al Finanţelor susţine că, în cazul unei încetiniri a creşterii economice din zona euro la sub 1%, România nu poate să evite impactul şi propune renegocierea ţintei de deficit bugetar pentru anul viitor, care nu poate coborî în aceste condiţii sub 3% din PIB.

Dăianu propune ca politică publică întărirea şi reluarea legăturilor cu spaţiile şi pieţele din afara UE.

Analistul economic a insistat pe importanţa fondurilor europene, ca soluţie principală de a evita încetinirea economiei şi inclusiv de a continua reformele structurale, pentru că astfel se forţează o eficientizare a utilizării banilor publici. În opinia lui Dăianu, absorbţia fondurilor UE are în acest moment şi o funcţie macroeconomică, ajutând România să iasă din politica fiscală prociclică şi ar putea fi o soluţie pentru crearea de noi locuri de muncă.

Fostul ministru al Finanţelor propune în continuare majorarea veniturilor bugetare, insistând pe lupta împotriva evaziunii fiscale, creşterea redevenţelor şi a taxării terenurilor, un factor de capital subexploatat, mai ales în contextul crizei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb