DACĂ NU IMPLEMENTĂM DIRECTIVA MIFID II ÎN DOUĂ LUNI, Comisia Europeană poate să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 ianuarie 2018

Comisia Europeană poate să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE

Ţara noastră se află într-un grup de 11 state avertizate de Comisia Europeană cu privire la faptul că au întârziat transpunerea Directivei MiFID II, intrată în vigoare de la începutul anului, instituţia transmiţând că, dacă măsurile de transpunere nu sunt notificate în termen de două luni, atunci poate decide să trimită statele membre respective în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Astfel, Comisia Europeană a solicitat, ieri, ca Bulgaria, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, România, Slovenia, Spania şi Suedia să pună integral în aplicare în cadrele lor naţionale Directiva revizuită privind pieţele instrumentelor financiare (Directiva 2014/65/UE, MiFID II).

Potrivit Comisiei, această directivă, împreună cu un regulament [Regulamentul (UE) nr. 600/2014, MiFID], a fost adoptată în urma crizei financiare cu scopul de a contribui la realizarea unor pieţe financiare mai transparente, mai competitive şi mai integrate în UE, pentru a asigura existenţa unui volum mai mic de tranzacţii în afara pieţelor reglementate şi o mai mare protecţie a investitorilor şi a consumatorilor şi, în cele din urmă, pentru a spori stabilitatea financiară.

La începutul anului, Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ne-a spus că ţara noastră este contracronometru privind implementarea directivei MiFID II, în condiţiile în care Parlamentul nu a transpus încă în lege directiva.

Domnia sa ne-a spus, atunci: "Trebuie ca, imediat după începerea sesiunii parlamentare, într-un timp foarte scurt, Parlamentul să adopte această lege, pentru a nu apărea probleme din cauza unor prevederi MiFID II în contradicţie cu legea actuală".

Directiva armonizează regimul de reglementare din UE în ceea ce priveşte cerinţele organizatorice aplicabile firmelor de investiţii, pieţele reglementate, pieţele întreprinderilor mici şi mijlocii şi serviciile de raportare a datelor. De asemenea, ea stabileşte norme armonizate privind regulile de conduită în afaceri pentru serviciile de investiţii, inclusiv în cazul stimulentelor, al cerinţelor de dezvăluire a informaţiilor şi al normelor de guvernanţă privind produsele. Cu toate că termenul-limită iniţial pentru transpunerea directivei a fost prelungit cu un an, de la 3 iulie 2016 la 3 iulie 2017, statele membre menţionate mai sus nu au transpus integral sau nu au transpus deloc normele respective în legislaţia lor naţională, potrivit Comisiei.

Insituţia precizează că a solicitat de asemenea ca Bulgaria, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburgul, Polonia, Portugalia, Româ­nia, Slovenia şi Spania să pună integral în aplicare Directiva delegată (UE) 2017/593 a Comisiei din 7 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE (cunoscută şi ca MiFID II) în ceea ce priveşte protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare.

În bază, MiFID II, băncile vor trebui să transmită mai multe informaţii autorităţilor de supraveghere şi să pună la punct sisteme de tarifare mai clare pentru diferitele lor produse.

Odată cu intrarea în vigoare a Directivei MiFID II, gestionarii de fonduri şi alţi actori de pe piaţă vor trebui să raporteze până la 65 de biţi de date în primele 15 minute care urmea­ză unei tranzacţii, în caz contrar riscând să fie amendaţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sigur nu se autosesizraza de dreptul la viata, conditii de trai, venit pentru acelasi cost de trai?

    Cum sa pui Luxemburgul cu Romania alaturi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb