• ANPC a amendat instituţiile bancare cu 400.000 lei, în primul trimestru al anului
• În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate aproape 400 de reclamaţii de la clienţii băncilor
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va derula controale la toate băncile, pentru a verifica dacă acestea respectă noua Ordonanţă de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, după ce actul normativ va intra în vigoare. Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că noile prevederi în domeniu au fost date către publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, în timp de zece zile după publicarea lor, vor putea fi puse în aplicare, instituţiile bancare având la dispoziţie un termen de 90 de zile în care să încheie acte adiţionale la contractele de credite în derulare, pentru ca acestea să corespundă legislaţiei în vigoare. Prevederile noului act normativ vor fi aplicate atât contractelor noi de credit, cât şi celor care se află în derulare, indiferent de valoarea acestora.
În cazul în care băncile nu se vor conforma prevederilor Ordonanţei de Urgenţă, acestea vor fi sancţionate de către agentul constatator. De asemenea, nerespectarea sancţiunilor aplicate va atrage aplicarea unor amenzi în valoare de până la 100.000 de lei, a mai precizat preşedintele ANPC.
Potrivit domniei sale, Ordonanţa completează şi transpune în legislaţia naţională directivele europene privind contractele de credit. Astfel, actul normativ vizează comisioanele percepute de bănci la acordarea de credite, precum şi transparenţa, mobilitatea şi echitatea contractelor şi modul de calcul al ratei dobânzii.
Preşedintele ANPC a precizat că, în primul trimestru al anului în curs, Autoritatea a aplicat 51 de amenzi, în valoare totală de 400.000 de lei. Astfel, în urma înregistrării unui număr de aproape 400 de reclamaţii de la clienţi, au fost sancţionate majoritatea instituţiilor bancare, în prezent Autoritatea având 140 de acţiuni cu băncile în instanţă. Potrivit domnului Cerbulescu, numărul amenzilor din prima parte a acestui an a fost mai mic faţă de cel din primul trimestru al anului trecut. În 2009, în urma înregistrării a peste 3.000 de reclamaţii, ANPC a derulat 270 de procese verbale, aplicând 246 de sancţiuni şi 24 de avertismente. Totodată, a aplicat amenzi băncilor în valoare de peste 2,8 milioane de lei.
Potrivit domniei sale, principala plângere a consumatorilor se referă la majorarea dobânzii la creditele contractate. De asemenea, sunt reclamate şi clauzele abuzive din contracte, refuzul de reeşalonare şi cel de diminuare a dobânzii la creditele în valută şi rambursările neoperate în cont
• Ordonanţa de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori are, printre altele, următoarele prevederi:
În cazul rambursării anticipate a creditelor, va fi perceput un comision de maxim 1% în cazul în care perioada rămasă din contract este mai mare de 1 an şi de maxim 0.5% pentru perioade mai mici de 1 an.
Tot în acest caz, creditorul este îndreptăţit la o compensaţie pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată a creditului numai dacă rambursarea intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului este fixă.
Creditorii sunt obligaţi să comunice consumatorilor, înainte de semnarea contractului, toate informaţiile relevante printr-un formular standardizat, care va permite consumatorilor să analizeze şi să compare cu uşurinţă ofertele băncilor şi să ia o decizie informată.
Consumatorul are dreptul să renunţe necondiţionat, fără a invoca motive, în termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit.
Se interzice perceperea comisionului de analiză a dosarului de credit, în cazul în care creditul nu se acordă, precum şi perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la credit.
Numărul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru: comision de administrare credit, comision de rambursare anticipată după caz, comision de penalizare pentru întârzierea la plată şi comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
Clarificările privind calculul dobânzii anuale efective (DAE) permit compararea ofertele diferiţilor creditori naţionali sau din alte state europene, în vederea alegerii celei mai bune oferte.
Actul normativ va fi aplicat contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu o altă garanţie pentru proprietatea imobiliară sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliară, precum şi contractelor de credit al căror scop îl constituie dobândirea sau păstrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei clădiri existente sau proiectate, precum şi contractelor de leasing.
1. ANPC sau Autoritatea Ne Putin Ciosilor
(mesaj trimis de Beiu Vasile în data de 11.06.2010, 12:01)
Daca ii cheama masonul Mugur Isarescu, care il are angajat pe seful masonilor Ovidiu Chirovici, pe cei de la ANPC sau guvern pleaca cu ideile lui. Cine nu intelege rolul malefic al lui Isrescu, Vasilescu, Baltazar, Chirovici, Ilie Serbanescu in subordonrea Romaniei intereselor straine v-a trai si se va convinge ca hemoragia de capital si saracirea tarii este determinata de sistemul bancar si de politica BNR. Imprumutul de 20 mld. euro a fost luat de Mugur Isarescu in intelegere cu FMI si bancile straine la Viena, fara stiinta lui Boc si fara aprobarea Parlamentului. In istoria napastuita a Romaniei vandute va ramane insa Boc ca fiind vinivat de aceasta subordonare si saracire a Romaniei. Boc trezestete si spune adevarul pentru consinta ta de roman si a neamului nostru.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Leo în data de 11.06.2010, 12:13)
Poate cineva sa ma lamuresca de ce nationalitate sint Isarescu, Serbanescu ,Vasilescu, Chirovici si baltazar