DACĂ SE APLICĂ PREVEDERILE UE ÎNCEPÂND CU LUNA IULIE, România va importa 70% din necesarul de lapte

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 21 ianuarie 2008

România va asigura necesarul de lapte pentru industria de profil prin importuri, dacă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va interzice procesarea laptelui neconform cu normele europene începând cu luna iulie 2008, a declarat Ioan Bălan, vicepreşedintele patronatului din industria laptelui, citat de NewsIn.

ANSVSA a informat anul trecut că "unităţile de procesare care corespund din punct de vedere structural şi tehnologic cerinţelor comunitare pot procesa lapte neconform până la 30 iunie 2008". Reprezentanţii patronatelor susţin că această prevedere se poate aplica doar formal, deoarece în România nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca doar laptele conform cu normele europene să fie procesat. Mai mult, spun procesatorii, utilizarea laptelui neconform ar putea fi acceptată, potrivit negocierilor cu Uni­unea Europeană, până în 2009.

"Această prevedere nu poate intra în vigoare pentru că nu sunt condiţii. România trebuie să beneficieze de întreaga perioada de graţie, până în 2009, care şi aşa este scurtă. Formal se poate declara că se utilizează doar lapte conform, dar pe fond e o problemă de durată, pentru că doar 20% din lapte îndeplineşte cerinţele europene", a declarat vicepreşedintele patronatului din industria laptelui, Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, principalele probleme din cauza cărora nu se pot aplica normele comunitare ţin de cantitatea insuficientă de lapte conform care poate fi procurată de pe piaţa internă, precum şi de numărul redus de laboratoare care atestă calitatea laptelui.

"În prezent, există doar câteva fabrici care deţin fluxuri separate, în funcţie de calitatea laptelui. Mai mult, laboratoarele Direcţiilor Sanitar Veterinare nu fac faţă cererilor pentru analize. În ceea ce priveşte centrele de colectare, ele sunt dotate cu răcitoare, însă din cauza numărului mare de producători care livrează laptele este imposibil să se colecteze separat", a explicat Bălan.

Acesta a precizat că dacă s-ar interzice utilizarea laptelui neconform, unităţile de procesare ar fi nevoite să-şi asigure materia primă din importuri .

"În principiu, soluţia ar fi ca perioada de graţie să fie prelungită până în 2009, aşa cum s-a negociat de fapt cu Uni­unea Europeană. Acest ex­ces de zel al Autorităţii Veterinare de a scurta perioada de tranziţie ar putea duce la creşterea importurilor, iar România va asigura peste 70 % din materia primă din importuri", a spus Bălan.

Dincolo de prelungirea perioadei de tranziţie, potrivit lui Bălan, ar trebui să existe o strategie privind dezvoltarea şi susţinerea sectorului.

"Nu există o politică guvernamentală care să sprijine acest sector. Ar trebui încurajate formele asociative, investiţiile. Dacă s-ar fi putut accesa fondurile europene probabil s-ar mai fi mişcat lucrurile. Chiar şi aşa sunt probleme, că dacă mergi la o bancă şi ceri un credit pentru achiziţionarea de utilaje nu discută nimeni cu tine", a menţionat Bălan.

Potrivit datelor furnizate de ANSVSA, în noiembrie 2007, din 966 de unităţi din industria alimentară, 316 erau autorizate pentru schimburi comunitare, din care 63 în sectorul lapte şi produse lactate. De asemenea, 650 de unităţi au obţinut o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2009, pentru alinierea la normele europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb