Actualizare 20:47 Gigel Ştirbu: "Parlamentul poate găsi soluţia legală ca TVR să beneficieze de intrarea în insolvenţă"
Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, consideră că Parlamentul poate să rezolve problema financiară a Societăţii Române de Televiziune prin modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât serviciul public de televiziune să poată intra în insolvenţă, informează surse din presă.
"În momentul de faţă, personal, cred că cei care pot să rezolve problema se află în această sală: sunt parlamentari. Parlamentul poate să rezolve problema cu celeritate, şi anume să găsim soluţia legală pentru ca serviciul public de televiziune să poată intra în insolvenţă. Cel mai mare pericol pentru televiziunea publică sunt executările silite, din cauza faptului că aceste executări silite nu pot fi blocate decât de intrarea în insolvenţă a serviciului public de televiziune. Eu unul, personal, nu văd o altă soluţie", a declarat Gigel Ştirbu, la dezbaterea din Parlament privind situaţia financiară a Televiziunii publice.
Liberalul a susţinut că, în perioada următoare, reprezentanţii tuturor forţelor politice din Parlament trebuie să modifice legislaţia în vigoare şi să dea posibilitatea serviciului public de televiziune să beneficieze de intrarea în insolvenţă.
"Cred că în următoarea perioadă noi toţi, cei de aici - Comisiile reunite pentru cultură din Cameră şi Senat - ar trebui să luăm o decizie politică. Noi, toţi reprezentanţii tuturor forţelor politice din Parlament, să luăm această decizie politică să modificăm legislaţia în vigoare, ca astfel să dăm posibilitatea serviciului public de televiziune să beneficieze de intrarea în insolvenţă. Totodată, nu ne oferă nouă garanţia că peste o lună, două, trei cei 2.500 de angajaţi ai dvs nu vor conduce la o nouă sincopă, după ieşirea din insolvenţă. De aceea vă spun: această instituţie nu va fi fiabilă cu 2.500 de angajaţi. (...) Cred că e nevoie de una dintre cele două soluţii: soluţia grecească - închidem şi redeschidem o nouă instituţie, şi soluţia BBC - lăsăm la o parte publicitatea, taxa, iar finanţarea acestei instituţii publice să fie făcută de la bugetul de stat, dar în primă fază cred că trebuie să schimbăm legislaţia în domeniu ca dumneavoastră să beneficiaţi de intrarea în insolvenţă", a mai declarat Ştirbu.
Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut ideea intrării în insolvenţă a Televiziunii publice.
"Suntem în impas şi acest impas nu poate să fie rezolvat decât cu o soluţie care să permită evitarea intrării în incapacitatea de plată, adică să introduceţi societatea în insolvenţă, se face restructurarea societăţii şi se dau la îndemâna societăţii şi celelalte instrumente de care are nevoie", a afirmat Tăriceanu.
(S.A.)
----------
Guvernul consideră că este nevoie de soluţii pe termen foarte scurt în ceea ce priveşte SRTV, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş, acesta precizând că, în momentul de faţă, nu este posibilă ştergerea datoriilor televiziunii printr-un sprijin de la bugetul de stat, transmit surse din presă.
"Din punctul nostru de vedere, noi vedem pe de o parte nevoia unor soluţii pe termen scurt, pe termen foarte scurt, pentru a stopa (...) această spirală în care este acum televiziunea. Practic televiziunea continuă să acumuleze datorii fără posibilitatea de a relansa un proces de restructurare şi de relansare a activităţii, a performanţei. Ar trebui să vedem care sunt propunerile dumneavoastră legate de măsuri pe termen scurt, foarte scurt, în următoarele săptămâni, pentru că înţeleg că până în luna martie, dacă nu se iau nişte măsuri, televiziunea riscă să intre în incapacitate de plată. La sfârşitul lunii martie va trebui să numiţi şi un Consiliu de Administraţie nou. Ar fi bine ca acest nou Consiliu de Administraţie să aibă şi un mandat", a declarat Dacian Cioloş, la dezbaterea dedicată situaţiei financiare a Societăţii Române de Televiziune.
Acesta a adăugat că măsurile pe termen mediu sau lung vor presupune modificări legislative.
Prim-ministrul a subliniat că ştergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, legal, juridic, nu este posibilă pentru că ar fi considerat ajutor de stat.
"Pur şi simplu ştergerea datoriilor, în momentul de faţă, care oricum nu ar rezolva problema pentru că în câteva luni TVR ar acumula din nou alte datorii, dar ştergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, aşa cum stau lucrurile acum, legal, juridic, nu e posibil pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Deci, este o problemă legală, juridică şi în al doilea rând e o problemă de management. Chiar dacă ar fi posibil să ştergem datoriile, cred că asta ar trebui într-un context mai larg în care această ştergere a datoriilor să ofere noi oportunităţii televiziunii pentru a-şi relansa activitatea, dar asta presupune şi alte decizii de ordin politic", a mai declarat premierul.
1. o hotie
(mesaj trimis de x în data de 24.02.2016, 08:06)
Strambarea unei legi pentru a rezolva o hotie punctuala denota o mentalitate de hot obisnuit sa se situeze deasupra legii si sa se folseasca de institutiile statului ca de argati. Stirbu trebuie sa inteleaga ca TVR trebuie lasata in pace sa se restructureze, ca si asa beneficiaza de un buget obscen prin taxele TV, ca daca incurajezi prin insolvente neplata datoriilor institui un mediu economic gresit si ca hotiile acoperite de legi strmbate trebuie sa inceteze! Pe piata media avem televiziuni care isi platesc taxele, televiziuni care sunt lasate sa nu isi platesca taxele si televiziuni care triesc din taxe, nu platesc nimic si vor sa fie ajutate prin legi speciale sa scape si de datoriile facute cu nesabuinta.