DACIAN CIOLOŞ: "Proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem"

Andrei Stan
Macroeconomie / 17 mai 2016

"Proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem"

Prioritatea este domeniul Sănătăţii, potrivit Guvernului

-----------

Actualizare 20:56 Ministrul Muncii: "Problema sindicatelor din Educaţie nu este că ei nu câştigă, ci faptul că sectorul de Sănătate câştigă"

Problema reprezentanţilor din Educaţie, în acest moment, nu este că ei nu câştigă, ci că sectorul de Sănătate câştigă, dar în condiţiile de responsabilitate fiscal-bugetară actuale, nu puteau să existe aşteptări că toată lumea va primi sume enorme de bani, a afirmat în această seară ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"Discutăm de Educaţie, unde colegii de la sindicate s-au înfierbântat puţin astăzi. Cred că existau nişte aşteptări vehiculate în ultima vreme referitoare la prioritizarea ambelor sectoare - Sănătate şi Educaţie- în mod similar. Nu poţi să construieşti două sectoare prioritare pe un context de inechităţi transversale pe tot sistemul bugetar. Aş vrea să reţinem cu toţii următorul aspect: cei de la Educaţie nu doar că nu pierd nimic, ci câştigă la nivel de unitate rezolvarea aceloraşi disfuncţionalităţi şi unde pot să-şi demonstreze la nivel de unitate capacitatea de reformă. Atâta timp cât ei nu pierd nimic, cât anul trecut au avut o creştere salarială de 26,78%, şi care a fost aplicată pe toată grila cap-coadă, nu pe principiul de distribuţie, nesugerând că salariile sunt suficiente în sistemul respectiv, vorbim totuşi despre un procent de 26,78%", a declarat Pîslaru, într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul Guvernului.

Ministrul Muncii a precizat că în această perioadă mesajul este de solidaritate pentru a rezolva problemele din toate sectoarele.

"Ei (sindicaliştii din Educaţie, n.r.) ar trebui să se bucure pentru că şi copiii profesorilor respectivi se vor duce într-un sistem de sănătate care se reformează. Prin urmare, problema lor în acest moment nu este că ei nu câştigă, ci că cei de la Sănătate câştigă. Şi atunci ne punem problema: ce ar fi trebuit să facem? Să ne concentrăm pe Educaţie şi să nu se concentrăm pe rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare din restul sistemului? În condiţiile de responsabilitate fiscal-bugetară, nu puteau să existe aşteptări că toată lumea va primi sume enorme de bani. Mesajul este de solidaritate. Nu putem să rezolvăm toate sectoarele în acelaşi timp în condiţiile actuale fiscal-bugetare", a spus Pîslaru.

Potrivit oficialului, noul proiect de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va intra în dezbatere publică, iar în şedinţa de Guvern din 1 iunie ar urma să fie adoptat.

"Vă confirm faptul că proiectul intră în dezbatere publică, dar dezbaterea publică nu va însemna că eu stau şi aştept să văd ce zice lumea. Ne vom întâlni inclusiv cu sindicatele din Educaţie, pe care îi aştept să nu se mai ridice de pe scaun şi să plece. Au ieşit din sală cu 10 minute înainte pentru că au înţeles că nu vor beneficia de aceeaşi grilă ca cei din Sănătate. Am toată deschiderea să discutăm şi îi voi invita să la discuţii săptămâna viitoare. Pe 1 iunie, dacă lucrurile vor fi în regulă şi vom organiza Consiliul Naţional Tripartit pentru a valida această propunere de ordonanţă, se va propune în şedinţa de Guvern spre adoptare, cu implementare începând cu luna august 2016, ceea ce înseamnă salarii în plată în septembrie 2016. O parte din bani vor fi alocaţi la rectificarea bugetară", a subliniat ministrul.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au afirmat astăzi, după întâlnirea cu ministrul Muncii, că proiectul Ordonanţei privind salarizarea în sectorul bugetar este nul din punctul lor de vedere şi consideră că Educaţia a fost abandonată.

"Ne aşteptam la o lege a salarizării care să creeze un orizont pentru oamenii din sistem. Această Ordonanţă pentru noi este nulă. Nu vreau să spun că este pentru Sănătate. Este un sector care într-adevăr se confruntă cu probleme. Ştim foarte bine ce se întâmplă şi ştim despre acel exod al medicilor, dar ştim că există două domenii în România care ar trebui tratate cu prioritate: Educaţia şi Sănătatea. Din păcate, Educaţia a fost abandonată în acest moment", a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:08 Ministrul Muncii: "În discuţiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea"

Aşteptările referitoare la proiectul de ordonanţă privind salariile bugetarilor erau foarte mari, iar în discuţiile pe care le-a avut cu partenerii sociali Guvernul s-a asigurat că niciun salariu nu va scădea, a afirmat în această seară ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

"De la început a fost foarte clar stabilit ceea ce vrem să facem. Am ştiut că avem disfuncţionalităţi în sistem. Pe de altă parte, eram cu toţii conştienţi că aşteptările erau foarte mari. Toată lumea aştepta să se iasă cu ceva consistent. Al treilea lucru pe care l-am constatat este cel legat de date. La momentul la care ne-am apucat de construcţia primei variante, am cerut datele din sistem. La Ministerul Muncii nu exista nicio dată, toate erau la Ministerul de Finanţe. La început existau date pentru 350.000 de oameni din 1,2 milioane. Am ajuns acum la date despre 750.000 de oameni din total. În discuţiile cu partenerii sociali, ne-am asigurat că niciun salariu nu va scădea. De asemenea, avem în vedere alinierea tuturor salariilor la maximul avut în plan. Au fost 10 întâlniri în ultimele 20 de zile cu partenerii sociali. Au fost discuţii pe calcule şi date. Numărul persoanelor plătite din fonduri publice este, la ora actuală, de 1.219.335", a declarat Dragoş Pîslaru, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Guvernului.

Ministrul Muncii a punctat că noul proiect de ordonanţă urmăreşte patru obiective, printre care şi acordarea de bonusuri de performanţă în Sănătate şi Educaţie.

"Angajamentul meu în calitate de ministru este acela că proiectul pe care o să lucrăm în continuare va fi fundamentat pe date pentru a documenta un impact corect. Proiectul actual este net superior si bazat pe realitate. Obiectivele au fost bazate pe corecţii, care ţin de încadrare şi de decomprimare a bazei piramidale, respectând marja fiscal bugetară. Există o diferenţă de sistem între salariile de bază şi alte elemente care te duc la câştigul final. Avem sectoare, cum este în Apărare, unde salariul de bază este mic, dar cu indemnizaţiile de hrană, chirie etc te duc la un salariu de bază mai mare. Prin acest nou proiect propunem patru lucruri: rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în Sănătate, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie. Era o certitudine că nu toată lumea va fi mulţumită", a afirmat ministrul.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:35 Dacian Cioloş a explicat ordonanţa de creştere a salariilor bugetarilor: Sănătatea, prioritară

Premierul Dacian Cioloş a explicat de ce creşterile salariale din sănătate au fost acordate cu prioritate, în proiectul de ordonanţă privind creşterea salariilor bugetarilor.

El le-a răspuns astfel reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, care au criticat proiectul şi au acuzat Guvernul că nu este interesat de educaţie, transmite Digi 24.

Dacian Cioloş a subliniat că niciun salariu nu va scădea după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, şi că principalul obiectiv a fost rezolvarea problemelor privind salariile de încadrare - oameni care lucrează în aceleaşi instituţii, pe aceleaşi posturi, au salarii diferite, în funcţie de perioada în care au fost angajaţi.

Creşteri suplimentare au fost decise pentru sănătate. Astfel, debutanţii vor primi o creştere de 10% şi se instaurează un sistem de premiere, în funcţie de performanţe.

"Mă bucur că după îndelungi discuţii cu partenerii sociali venim cu un proiect de act normativ care ar urma să vină cu corectarea unor disfuncţionalităţi în sistemul public de salarizare. (...) Am cerut domnului ministru (al Muncii - n.r.) să analizeze posibilitatea ca, în alocarea bugetară pe care ne-o putem permite, (...) să venim pentru sistemul de sănătate cu o abordare completă, de corectare a salariilor atât pe orizontală, cât şi pe verticală", a spus Cioloş, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

"Aşa ar trebui să arate toate sectoarele, dar nu vrem să facem ca şi alţii care lansează petarde cu alocări bugetare şi fug apoi pentru că nu pot să le facă", a precizat Dacian Cioloş.

Premierul a comentat şi declaraţiile sindicaliştilor din educaţie, care au criticat Guvernul că nu acordă importanţă acestui domeniu, pentru care nu au fost stabilite creşteri salariale, în afara sistemului de premiere în funcţie de performanţă.

"Suntem conştienţi că educaţia e importantă, dar trebuie să discutăm despre ce putem să facem şi nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloş în câteva luni, cu resursele pe care le avem, să corecteze toate problemele din sistem. Dacă nu începem cu domeniile cu importanţă, o să avem măriri de 10% pentru toţi, păstrând dezechilibrele", a mai spus Dacian Cioloş.

Potrivit lui Cioloş, OUG nu va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:12 Sindicaliştii din Educaţie, nemulţumiţi de Ordonanţa privind salarizarea

Sindicaliştii din învăţământ au anunţat astăzi că sunt nemulţumiţi de conţinutul Ordonanţei privind salariile, afirmând că nu sunt îmbunătăţiri faţă de ordonanţa anterioară.

Sindicatele au avut astăzi discuţii la sediul Ministerului Muncii cu ministrul de resort, pe tema Ordonanţei de Urgenţă privind legea salarizării. Sindicaliştii din sistemul de învăţământ au anunţat că sunt nemulţumiţi de conţinutul ordonanţei, spunând că nu au fost alocate sume în plus, informează surse din media.

"Practic, învăţământul superior românesc primeşte zero. Să-mi aducă Guvernul României asistenţi la ore. Să vedem cine se mai angajează pe 1.700 de lei impozabili, în sistem. Nu susţinem ordonanţa. Nu văd mai nicăieri o creştere. Nu e nicio îmbunătăţire. Suntem total nemulţumiţi. Nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că ministrul va fi mai raţional. Au spus că e rândul sănătăţii şi noi trebuie să mai aşteptăm", a declarat Anton Hader, liderul Alma Mater.

Sindicaliştii din Educaţie iau în calcul şi organizarea unor proteste.

"Cum putem merge noi în faţa colegilor din educaţie să le explicăm că nu e nicio mărire de salariu pentru educaţie? Este inadmisibil. O lipsă de transparenţă totală, o lipsă de interes. Vrem cadre didactice motivate, performante, tineri pregătiţi dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creşteri salariale", a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

(S.A.)

-----------

Preşedintele Klaus Iohannis a avut astăzi o întâlnire de lucru cu premierul Dacian Cioloş, cu care a discutat despre principiile care au fundamentat proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Cei doi oficiali, alături de reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Guvernului, au discutat despre priorităţi ale Executivului şi modul de abordare a acestora în perioada următoare. Un accent deosebit a fost pus pe principiile care au fundamentat proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice", se arată în comunicat.

Actul normativ vizează, în primul rând, corectarea deficienţei de încadrare a disfuncţionalităţilor în sistemul bugetar, precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb