Actualizare 11:58 Acţiunile Dafora se prăbuşesc cu 15%
Titlurile Dafora (DAFR) se prăbuşesc cu 14,74%, la 0,0133 lei pe acţiune pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma anunţului de astăzi.
---
"Dafora" Mediaş (DAFR) transmite că va depune astăzi, la Tribunalul Sibiu, cererea de declanşare a procedurii insolvenţei, precizând că acesta este "singura soluţie de continuare a activităţii pe care compania o are la dispoziţie în acest moment", potrivit unor rapoarte transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Compania transmite că intenţionează, după soluţionarea cererii de către instanţa de judecată, să propună un plan de reorganizare a activităţii, a cărui implementare să se realizeze, în condiţiile legii, sub supravegherea administratorului judiciar şi a judecătorului sindic.
Dafora arată că a resimţit efectele crizei preţului ţiţeiului care nu au întârziat să apară pe piaţa din ţara noastră începând cu ultimul trimestru al anului 2014, societatea fiind invitată de unul din principalii operatori să renegocieze preţurile şi tarifele din contractele aflate în derulare.
Mai mult, DAFR menţionează că în contextul în care operaţiile derulate de companie sunt în integralitate circumscrise forajului onshore, iar bugetele reduse de investiţii ale operatorilor sunt direcţionate cu preponderenţă către operaţiunile de explorare-producţie offshore, impactul crizei ţiţeiului este resimţit cel mai acut de contractorii de foraj onshore.
"Astfel, pentru a exemplifica, pe rând, decizia Chevron de a se retrage de pe piaţa din România şi ulterior decizia OMV Petrom de a nu mai dezvolta noi proiecte de foraj onshore, în special, dar nelimitându-ne la acestea, cele în care era implicată cea mai mare instalaţie de foraj deţinută de companie, au făcut ca servisarea datoriilor companiei să fie tot mai dificilă", se arată în raport.
La aceste aspecte comerciale se adaugă şi un complex de împrejurări defavorabile Dafora, precizează societatea, două dintre acestea contribuind în mod direct şi decisiv la deteriorarea în continuare a situaţiei financiare a companiei.
Potrivit acesteia, în primul rând compania este afectată de sancţionarea de către Consiliul Concurenţei cu amenda contravenţională în sumă de 3.970.208 lei, pe care o consideră nedreaptă şi nefondată şi pe care DAFR a contestat-o în termen legal, formându-se două dosare pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Dafora precizează că, chiar dacă a declanşat procedura contenciosului administrativ împotriva deciziei Consiliului Concurenţei, totuşi nu poate evita punerea acesteia în executare, ca urmare a faptului că, în data de 19.05.2015, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a executării Deciziei. Astfel, executarea silită a Deciziei de sancţionare ar însemna un efort financiar mult prea mare pentru posibilităţile actuale ale companiei.
În al doilea rând, compania menţionează că o altă problemă pe care nu o poate gestiona se referă la imposibilitatea eşalonării obligaţiilor societăţii către bugetul de stat, reprezentată de impozite şi taxe, motivată de neîndeplinirea uneia dintre condiţiile de aprobare a unei astfel de solicitări, respectiv limita minimă impusă valorii capitaluri proprii.
Potrivit raportului Dafora, cele două situaţii expuse anterior care se traduc într-un efort financiar cifrat la aproximativ 12 milioane lei, precum şi obligaţiile de plată aferente activităţii curente sunt peste capacitatea actuală a companiei de a genera venituri din exploatare.
Soluţiile de finanţare imposibil de accesat şi presiunile exercitate de furnizori pentru plata datoriilor restante contribuie de asemenea la imaginea de ansamblu a companiei la acest moment, explicând lipsa de soluţii viabile care să permită continuarea activităţii în aceste circumstanţe, precizează Dafora.
Astfel, potrivit companiei, decizia Consiliului de Administraţie a avut în vedere faptul că mecanismul de protecţie conferit de lege, prin declanşarea procedurii insolvenţei la cererea societăţii este singura soluţie de continuare a activităţii, pe care compania o are la dispoziţie in acest moment, fiind aptă totodată să nu compromită ireversibil şansele de reorganizare. Diligentele ce urmează a fi efectuate în acest sens vor fi realizate cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
Dafora execută servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale şi ape geotermale, lucrări de probe producţie şi workover, dar şi servicii de mentenanţă şi transport pentru echipamentele de foraj.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2015, 11:21)
S-a intins caracatita prea mult.
2. fără titlu
(mesaj trimis de AnaFora si blesteme în data de 03.06.2015, 15:15)
A venit si ziua scadentei la carbunaru de calbureanu aburitoru. Dispare cu totul si urmeaza si celelalte care le are, condmag
2.1. este bine pentru Condmag (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de marian în data de 03.06.2015, 18:47)
Faptul ca sunt sanse mari ca Dafora sa iasa din actionariatul Comi cred ca este de bine pentru Condmag, in perspectiva programului de investitii de peste 1.5mld EURO pe care urmeaza sa-l aiba Transgaz.