Dan Adamescu rămâne în arest preventiv

V.B.
Anticorupţie / 12 iunie 2014

Omul de afaceri Dan Adamescu (patronul Astra Asigurări şi al Medien Holding, trustul ce include România Liberă), arestat în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20 de mii de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, rămâne în arest preventiv, a decis ieri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a respins contestaţia lui Adamescu faţă de măsura preventivă, informează surse din presă.

Decizia ICCJ este definitivă.

Pe 6 iunie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis arestarea preventivă a lui Dan Adamescu, în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20 de mii de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care afaceristul era acţionar.

Ieri, magistraţii CAB au arătat, în motivarea deciziei de arestare, că Adamescu a luat legătura cu un martor "esenţial", s-a asigurat că acesta va fi însoţit de avocaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi i-a cerut să nu divulge informaţii despre coruperea judecătorilor. Astfel, Dan Adamescu a încercat să influenţeze ancheta.

Omul de afaceri Dan Adamescu a încercat să influenţeze un martor esenţial din dosarul în care este anchetat, se arată în motivarea CAB prin care s-a decis arestarea preventivă a acestuia, vineri, pentru că ar fi dat mită judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti.

"Inculpatul Adamescu se află în situaţia prevăzută de art.223 alin.1 lit.b Cod procedură penală, respectiv a încercat să influenţeze un martor esenţial, relevante în acest sens fiind dialogurile interceptate în mediu ambiental pe care inculpatul le-a purtat cu mai multe persoane şi cu martora (...) din care rezultă că inculpatul - informat de martoră că urmează să se prezinte la ora 10 la DNA - a apelat personal la avocaţi pentru ca martora să nu se prezinte singură, a însărcinat şoferi să efectueze transportul martorei şi a fost extrem de precaut cu privire la conspirativitatea < ajutorului >, manifestând nemulţumire şi nervozitate când i s-a părut că şoferul său dorea să aducă martora la DNA, ceea ce ar fi devoalat implicarea sa", potrivit documentului anonimizat remis redacţiei în care se arată motivul arestării lui Adamescu pentru 30 de zile.

Magistraţii CAB au considerat că acest comportament a omului de afaceri denotă preocuparea de a afla informaţii despre anchetă şi de a restricţiona divulgarea de către martoră a informaţiilor din interiorul grupului de firme pe care îl conduce, legate de coruperea magistraţilor.

Potrivit motivării, la data de 21 mai, ora 20:56, în contextul în care la sediul firmelor care fac parte din grupul condus de inculpat au avut loc percheziţii, acesta a contactat-o telefonic pe martoră, care i-a făcut o descriere amănunţită a documentelor ridicate de DNA.

"În cadrul aceluiaşi dialog, martora a cerut să i se comunice ce are de făcut în continuare: < Şi cum procedăm? >. Inculpatul a formulat, la rândul său, o întrebare: < La tine nu s-a schimbat nimic, a rămas aşa? > iar martora a afirmat: < Eu trebuie să modific declaraţia... > Tot la data de 21.05.2014, ora 22:46, inculpatul a apelat-o pe martoră şi a solicitat informaţii care ulterior au stat la baza apărării sale la momentul audierii ca învinuit", potrivit documentului CAB.

Magistratul a constatat că există probe din care rezultă suspiciunea că Dan Adamescu a săvârşit infracţiuni de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare, iar gravitatea potenţială a faptelor presupus comise rezultată din modul şi circumstanţele de comitere justifică aprecierea că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Judecătorul a mai reţinut că, în aceleaşi coordonate ale evaluării gravităţii faptei, relevant este şi traseul mitei, devoalat de organul de urmărire penală, care a arătat că banii proveneau din conturile firmelor controlate de inculpat, de unde au trecut în conturile cabinetului avocaţial D.C.G., în baza unor operaţiuni fictive, iar apoi în mâna omului de încredere al inculpatului, martorul denunţător O.D. şi de aici la lichidatorul judiciar B.M.A. - omul de legătură cu judecătorii sindici.

"Împrejurările referitoare la persoana inculpatului nu sunt, nici ele, de natură să conducă la o apreciere pozitivă, de natură să estompeze gravitatea acţiunilor ilicite întreprinse de acesta. Inculpatul este cetăţean german (...) dar trăieşte în România (..) ţară în care se bucură de o poziţie de putere şi influenţă datorată, exclusiv, faimei averii deţinută în conturi, un imperiu financiar clădit pe afaceri interesând diverse şi importante domenii, inclusiv domeniul media. Aceasta este de natură să creeze percepţia publică a ideii că, de pe asemenea poziţie, poţi cumpăra până şi justiţia, după bunul plac şi în propriul interes pentru a obţine şi mai multe avantaje materiale iar averea deţinută apără conduita ilicită şi conferă imunitate în faţa legii", se mai menţionează în motivare.

Pe 5 iunie, Dan Adamescu a fost reţinut în dosarul în care este suspectat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri era acţionar, potrivit DNA.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează: "Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era inculpatul Adamescu Grigore Dan".

Omul de afaceri ar fi dat banii unui avocat, care la rândul său a remis suma unui intermediar de la una dintre societăţile din grup, prin virament bancar, au arătat procurorii.

"Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul să emită o factură pentru < servicii juridice >. Ulterior, avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal şi în aceeaşi zi banii au fost ajuns în contul soţiei intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soţiei, suma de bani", mai arată DNA.

Procurorii susţin că intermediarul, practician în insolvenţă, a remis suma de 15.000 de euro judecătorului Ion Stanciu, imediat după deschiderea procedurii insolvenţei SC Baumeister SA, coordonată de Dan Adamescu, respectiv în luna decembrie 2013.

În acelaşi context, susţin procurorii, intermediarul a remis suma de 5.000 de euro judecătoarei Elena Rovenţa, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile, respectiv în sensul respingerii contestaţiilor celorlalţi creditori, soluţia având ca efect imediat şi desemnarea unui alt lichidator judiciar "agreat".

Dan Adamescu urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, a precizat DNA.

În 22 mai, procurorii au făcut percheziţii la locuinţa lui Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, în dosarul în care judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, aceştia fiind arestaţi.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat DNA, în dosarul celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu.

Avocatul George Claudiu Dumitru s-a sinucis în mai, aruncându-se în faţa metroului la staţia Universitate, la câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul Bucureşti care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicaţi şi duşi la Direcţia Naţională Anticorupţie, ulterior aceştia fiind arestaţi.

Potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare a celor patru magistraţi, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus că Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, şi-au dat acceptul, atât în vara anului 2013 cât şi în decembrie 2013, pentru coruperea judecătorilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale SC Sigur Industrial Construct SRL şi SC Activ Construcţii Industriale SRL.

Martora a mai spus că, în decembrie 2013, s-a întâlnit cu Dan Adamescu şi cu juristul Daniel Onuţe, martor şi el în dosar, la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA.

Cu această ocazie, Onuţe i-ar fi spus lui Dan Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani, nespecificată la acel moment, pentru rezolvarea "problemei" cu dosarul de insolvenţă, potrivit Mediafax.

"Cu prilejul acelei discuţii, Adamescu Grigore Dan, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul Baumaister, a stabilit ca martora să plătească, în baza unui contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu avocatul Dumitru George-Claudiu, o sumă de bani, care îi va fi indicată ulterior de Onuţe Daniel. Martora a aflat de la Onuţe Daniel că se va folosi de avocatul Dumitru George-Claudiu pentru a scoate banii, pe care ulterior îi va înmâna lichidatorului Borza Monica Angela în vederea remiterii lor către judecători, folosind cu privire la aceştia apelativul de < jude >", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit documentului citat, declaraţia Elenei Daniela Firestein este întărită şi de declaraţia avocatului George Claudiu Dumitru.

Avocatul George Claudiu Dumitru a depus, la dosarul în care sunt acuzaţi cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul, dintr-un cont aparţinând SC Baumeister Utilaje Echipamente SRL, în contul cabinetului său de avocatură, a sumei de 223.200 lei, în data de 10 decembrie 2013.

"În aceeaşi zi, avocatul Dumitru George-Claudiu a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei, din care Onuţe Daniel afirmă că a primit suma de 100.000 lei, în numerar, pentru coruperea judecătorilor", potrivit motivării.

În documentul citat se mai arată că Monica Angela Borza a făcut la DNA un autodenunţ, în 14 mai, aceasta spunând că a dat mită 5.000 de euro judecătoarei Elena Rovenţa şi 15.000 de euro judecătorului Ion Stanciu, pentru ca aceştia să pronunţe soluţii favorabile în dosarele de insolvenţă ale SC Sigur Industrial Construct SRL şi SC Activ Construcţii Industriale SRL.

Borza le-a spus anchetatorilor că a primit banii de la Dan Adamescu şi de la fiul acestuia, prin intermediul lui Daniel Onuţe.

Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb