DAN BARNA, USR:  "Limitarea emigraţiei este cea mai mare provocare"

T.T.
Politică / 25 iulie 2019

Dan Barna (Sursa foto: Twitter)

Dan Barna (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele USR, Dan Barna, consideră că limitarea emigraţiei este cea mai mare provocare din prezent, în condiţiile în care, menţionează el, sunt peste cinci milioane şi jumătate de români în diaspora şi exodul românilor pare tot mai greu de oprit.

"Tot mai mulţi români pleacă şi se stabilesc în afara graniţelor. Plecarea oamenilor este cea mai mare dramă naţională din ultimii 30 de ani, iar ultimele statistici nu sunt deloc îmbucurătoare. România rămâne o ţară de emigrare, cu cea mai mare rată de creştere anuală a populaţiei din diaspora şi cu una dintre cele mai numeroase diaspora la nivel mondial. De trei decenii, românii pleacă, unii dintre ei pentru a nu se mai întoarce niciodată. Confruntaţi cu sfidarea şi marginalizarea din partea politicienilor şi alungaţi de focarele de corupţie endemică care au parazitat România post-decembristă, românii au declanşat un adevărat exod care pare tot mai greu de oprit. Vorbim deja de peste 5 milioane şi jumătate de români, fără a mai lua în calcul şi comunităţile istorice, pe un trend de creştere anuală care a depăşit 7%", a scris pe facebook, ieri, Dan Barna.

Liderul USR susţine că pentru limitarea emigraţiei este nevoie de implicarea românilor din diaspora în viaţa României.

"Limitarea emigraţiei este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm astăzi, însă avem nevoie şi de programe prin care să corectăm relaţia cu românii din străinatate şi să favorizăm întoarcerea lor acasă. Cum putem face asta? Avem nevoie de strategie coerentă prin care românii de pretutindeni să poată fi implicaţi în viaţa României la acelaşi nivel ca şi cei din ţară. Trebuie create structuri prin care românii din Diaspora să fie informaţi şi să participe la cât mai multe acţiuni de integrare. Limitele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în forma actuală, sunt evidente. Încredinţarea atribuţiilor de coordonare a politicilor privind românii din Diaspora trebuie acordată la un nivel de responsabilitate ridicat, eventual unui viceprim-ministru, într-o structură guvernamentală optimizată, dublată, în perspectivă, de agenţii guvernamentale specifice", susţine Dan Barna.

Preşedintele USR mai consideră că românii din diaspora sunt "cei mai relevanţi ambasadori ai României în lume", "un pol de coagulare a factorului economic, social şi cultural", "garanţie de securitate a României" şi este nevoie să se înţeleagă aceasta şi să se acţioneze în consecinţă.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Dacă se merge la o secție de votare în Europa de vest, stai la rand 4 ore ajungi la 21.00 înăuntru iar ei chema politia ca să poată pleca acasă ca să terminat programul.

    Romanii vad atitudinea generala asupra lor și nu se mi întorc.... Bai frate.  

    1. Sau deschis mai multe secții de votare și se fac eforturi mari.

      Nu toti cei ce au stat pana la 21.00 au chemat politia....

      Ganditi putin obiectiv, au fost ft multe sectii in lume, pt a permite tuturor sa voteze. Imagina-ti-va cat ar fi costat sa se infiinteze si mai multe sectii, banii contribuabililor din tara pt a face sectii celor care platesc impozite in alte tari. Eu nu am votat pt ca nu am contribuit cu nimic la bugetul tarii si nu am nicio pretentie de la politicieni, ce imi doresc, imi fac singur. Dar nici nu as fi fost de acord sa se cheltuiasca banii cotizati de mine pt cei care au abandonat corabie, mi se pare absurd!

    As putea sa numesc o suta mai mari... Nu prea conteaza, cam fiecare provocare, indiferent de talie, implica o infringere pentru noi...

    Cam urat daca romanii plecati sunt "cei mai relevanti ambasadori" pentru ca aproape toti sunt inculti si nesimtiti.

    1. gresit. concluzia ta e lipsita de analiza. denota ignoranta si reflecta un nivel intelectual scazut. in alte cuvinte esti un idiot

      idiot esti tu, nesimtitule

      Aproximativ 23% din diaspora romaneasca de peste 15 ani din OECD (peste 90% din totalul emigrantilor) avea in 2015/2016 studii superioare, cu 11 puncte procentuale sub rata absolventilor de facultate inregistrata in totalul celorlalti muncitori straini aflati in tarile de destinatie.

      Fata de statele vecine, doar emigrantii sarbi inregistreau o rata de absolventi mai mica decat cea a diasporei romanesti. 

      In afara de faptul ca diaspora romaneasca este mai putin educata, ea este si mai putin integrata - are cel mai mare procent de supracalificati. 

      Canada, care are un filtru puternic prin care trebuie sa treaca un roman , in Canada 2/3 dintre romani ocupa functii importante. Spania si Italia sunt aspiratorul rebuturilor pietii fortei de munca din Romania.

      in Austria si Marea Britanie, procentul celor care au ocupatii inalt calificate este de 20%, in timp ce numai 5% dintre emigrantii romani din Spania au astfel de locuri de munca. 

      In Franta mai mult de o treime sunt manageri sau tehnicieni, iar in Canada procentul ajunge la doua treimi. 

      Asa e, dar suntem si ft multi, cozile la ambasade exista pt ca nu fac fata numarului mare de cetateni arondati la ambasadele respective.

    Serviciile secrete romane si de aiurea incearca sa impuna oameni fara caracter si demnitate si sa manipuleze oamenii mai ales pe cei din diaspora care nu cunosc cu adevarat situatia din tara. printre ei este si Barna. Cand ai sotia sefa intr-o multinationala ai alte interese si aspiratii fata de cei care lucreaza din greu afara.

    1. Hai sictir stef ! Mars cu excrementele , mizeriile si manipularea in cocina de la latrina 3 !

      Pesedeaua + haimanalele aldiste ale lui motocicleanu si guzganianul armean au spurcat destul tara cu lepadaturi si hiene apartind puscariilor !

      Useristii vor avea mult de treaba, in primul rand sa aeriseasca tara de basinile si si juntele de infractori pesedisto-aldisti, prin cresterea salariilor hingherilor si dublarea capacitatii ghenelor de prelucrare a gunoiului pesedist ! 

      Obositilor gata cu propaganda toti dati vina ba pe uni ba pe alti dar noi stim de fapt cine este in spatele contractului cu cambridge analityca si manipularea mediilor virtuale a dat roade in campanie prin targetarea tinerilor si a celor din clasa medie de varsta

      Si ce daca ? Amice, esti idiot, ca poate n-ai inteles : ne doare-n palarie de cambridge analityca si alte asemenea gogosi ; romanii rationali de pretutindeni stiu cine sunt infractorii iar acestia trebuie sa faca puscarie, recte justitia, procuratura DNA calcata in picioare de jnapanii pesedeilor trebuie sa FUNCTIONEZE !

      Cat despre manipulari, nu dati voi lectii , latrinistii puscariasului turnator voiculescu, romanii au inteles ce cozi de topor si mascarici fac jocurile rusnacilor pe aici , alde pacaliciul ala de dan puric, dobitocii bisericii ortodoxe ce se intalnesc cu rusnacul dughin, ce cauta in Romania virusul yandex , cohorta de site-uri fake tip ortodox.info samd 

      Pentru cititorii echilibrati de pe "Bursa" recomand textul lui Alex Mihaileanu "Tot mai multa Rusie in Romania" , de pe subiectiv.ro , unde printre altele se subliniaza : 

      "Rușilor nu prea le-a mers cu propaganda în România. Au încercat cu Russia Today în limba română, se chinuie cu Sputnik, nu merge. Au încercat să cumpere popi prin Moldova, n-a prea mers. Au încercat cu profesori de pe la universități de provincie pe care nu dă nimeni doi lei, n-a mers, au încercat probabil și cu penelistul din Suceava care finanța clipuri virale (îl mai țineți minte pe ăla cu copiii, cu gândește.org?) pe care le prelua rețeaua de site-uri de fake news care duhnea a Rusia, aia a lui Ovidiu Drobotă etc." 

      Asa ca valea cu propaganda si suturi prin partile dorsale ! 

      Si PUSCARIE pentru nenorocitii jandarmeriei de pe 10 august trecut, in cardasie cu speranta cliseru si toata cohorta "sfatuitorilor"din Israel a infractorului de teleorman ! Cu tot cu bolsevica speranta cliseru, ce "a spalat putina" neluata de nimeni de guler !

      Frumoasa tara pacat ca e locuita ... sa castige usr si tot clasa muncitoare o sa ia tot o mare M...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb