DAN POPOVICI, OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA: "O parte din banii pe care îi economisim sunt erodaţi de inflaţie"

V.D.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2020

"Randamentele sunt real negative pentru cea mai mare parte din banii economisiţi în bănci"

Soldul economiilor din bănci a populaţiei în anul 2019 a crescut cu 11,9%, dar această creştere a economiilor este erodată de către inflaţie, a declarat Dan Popovici, Director General OTP Asset Management România.

Domnia sa a explicat: "Creşterea fondurilor curente şi de economii este de 21,9%, în timp ce pentru depozitele la termen a fost înregistrată o creştere de doar 4,4%. Aproximativ 23,6 miliarde de lei reprezintă suma totală a banilor din conturile bancare a populaţiei, pentru anul 2019, iar din această sumă 18,6 miliarde de lei sunt plasaţi în conturi curente şi de economii. În acelaşi timp am văzut şi la nivelul industriei noastre o creştere cu 3,74 miliarde de lei, respectiv 16,2% a activelor sub administrare în cazul fondurilor de investiţii. De aici înţelegem că românii economisesc destul de consistent, însă putem observa o creştere destul de mare a sumelor care stau în conturile curente sau conturile de economii. Ţinând cont de rata inflaţiei pe care BNR o plasează în zona de 3%, trebuie să fim conştienţi că este foarte important să economisim, dar pe de altă parte trebuie să fim conştienţi că o parte din banii pe care îi economisim sunt erodaţi de către inflaţie".

Directorul General OTP Asset Management România a subliniat că în ceea ce priveşte evoluţia pieţei dobânzilor bancare, observăm că dobânzile pentru moneda naţională se situează undeva între 1% şi 2%, iar 47% din banii românilor, persoane fizice, aflaţi în bănci sunt ţinuţi în valută, iar dobânzile la euro sunt foarte aproape de 0%. Dacă luăm în considerare inflaţia, randamentele sunt real negative pentru cea mai mare parte din banii economisiţi în bănci.

Dan Popovici a mai declarat: "Comparativ, în cazul fondurilor de obligaţiuni, randamentul pe ultimul an în medie este de peste 5%, iar cele pentru 3 ani şi 5 ani sunt şi ele destul de solide, fiind net superioare dobânzilor bancare atât pentru euro, cât şi pentru leu. În ceea ce priveşte fondurile multi-active, acestea au înregistrat, în ultimul an, un randament de aproximativ 11%, iar în ultimii 5 ani 4%. După cum ştim, dobânzile bancare în ultimii 3-5 ani s-au situat la nivele semnificativ mai mici decât cele ale fondurilor".

Dan Popovici a explicat că după o selecţie de şase fonduri de acţiuni, care la nivel de active sub administrate reprezintă peste 90% din total, toate cu expunere pe BVB, randamentul anualizat mediu al acestora pe ultimii cinci ani a fost de 10,38%.

"Dacă facem o retrospectivă, observăm că fondurile de acţiuni sunt instrumentele care reuşesc să te protejeze cel mai bine împotriva inflaţiei pe termen mediu şi lung. Indiferent dacă vorbim de vacanţa de vară din Grecia, de plata unei intervenţii medicale, de şcoala copilului, plata unui avans la o casă, de cheltuiala cu renovarea apartamentului şi nu în ultimul rând de economii pentru momentul pensionării, este extrem de important să economisim regulat şi să o facem eficient şi disciplinat", conchide Directorul OTP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb