DAN SUCIU: "IRCC a fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic"

A.B.
Macroeconomie / 1 octombrie 2020

"IRCC a fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic"

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este mai mare decât ROBOR pentru că decizia de modificare a IRCC a dus la calcularea unor dobânzi care se întâmplau cu aproape 6 luni în urmă, aceasta fiind o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

"Decizia de modificare a indicatorului de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a dus la calcularea unor dobânzi care se întâmplau cu aproape 6 luni în urmă şi atunci nu mai reflectă situaţia dată. Ceea ce înseamnă că deciziile pe care le luăm acum legate de evoluţia dobânzilor şi de reducerea dobânzilor nu se văd în momentul în care propriu-zis se iau şi ar fi util să se vadă. A fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic decât pe considerente economice", a spus Dan Suciu.

Referitor la o posibilă creştere a creditelor neperformante după ce se va termina perioada de amânare a plăţii ratelor la credit, el a precizat că banca centrală nu are date despre cei care au creditele suspendate.

"Noi estimăm că momentul de vârf al crizei economice a trecut dar sigur că unii vor trece prin perioade dificile", a afirmat Dan Suciu.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2020, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,41%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât joi la 2,10% pe an, de la 2,11% pe an cât a fost miercuri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Suciule, nu mai minti.

    Toata Romania stie ca bancile furau la ROBOR pentru ca prezentau propuneri de tranzactii pe care nici nu intentionau sa le execute.

    Mincinosule mafiot. Acoperi o hotie scandaloasa de cel putin 0.5% ... spre 0.8% din dobanda. Atat au furat bancile in ultimii 20 de ani. 

    1. Sa nu uitam ca in România avem același guvernator de 30 de ani. Cea mai slabă intermediere financiară din Europa pe fondul unor dobânzi imense la credite si infime la depozite.

      BNR a protejat acest jaf timp de 30 de ani. 

      Minte cu nerusinare.

      Singura problema la IRCC ar fi, intr-adevar, aplicarea cu intarziere de 6 luni. Este de inteles la introducere, dar poate fi reglata cat sa fie aplicabila la trimestrul anterior. 

      In rest, ai pus punctul pe I. Cum a aparut IRCC, ROBOR a inceput sa scada ca un balon intepat. Oricum, ROBOR inca este un pic manipulata, ca este aplicabila la alte credite, insa au lasat-o mai moale, ca s-a dus grosul interesului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb